Președintele României a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 82/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, care prevede durata maximă a controlului judiciar.
La dezbaterile din Parlament, reprezentanții Ministerului de Justiție au explicat noile prevederi. „Prin acest act normativ s-a stabilit o durată maximă pentru care poate fi dispusă măsura controlului judiciar, sau măsura controlului judiciar pe cauțiune, respectiv 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii dacă se mențin temeiurile pentru care a fost determinată luarea acestei măsuri, sau au apărut temeiuri noi. Durata totală în timpul urmăririi penale nu poate depăși un an, dacă pedeapsa prevăzută de lege este închisoare de cel mult 5 ani, respectiv doi ani, dacă durata este mai mare. Prin acest act normativ s-a stabilit durata maximă pentru care poate fi dispusă măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune în etapa camerei preliminare sau în cursul judecății”, a afirmat Florin Moțiu, secretar de stat în Ministerul Justiției, la dezbateri.
Actul mai prevede că organele de urmărire penală, cu autorizarea prealabilă a judecătorului de drepturi și libertăți, pot solicita date de trafic și localizare prelucrate de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice ori furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului în anumite condiții. „Pot fi solicitate date de trafic dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții: există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârșirea unei infracțiuni dintre cele prevăzute la art. 139 alin. (2) sau a unei infracțiuni de concurență neloială, de evadare, de fals în înscrisuri, infracțiuni privind nerespectarea regimului armelor, munițiilor, materialelor nucleare și al materiilor explozive, a unei infracțiuni privind nerespectarea dispozițiilor privind introducerea în țară de deșeuri și reziduuri, a unei infracțiuni privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc ori a unei infracțiuni privind regimul juridic al precursorilor de droguri și dacă există temeiuri justificate pentru a se crede că datele solicitate constituie probe”, se mai arată în lege.
Actul normativ a fost adoptat la începutul lunii aprilie de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. În varianta adoptată de Senat, proiectul prevedea că termenul în acest caz nu poate depăși trei ani.
Klaus Iohannis a semnat miercuri și alte decrete.