Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a participat sâmbătă, la inaugurarea unei brutării moderne, la Nereju. Investiția a fost realizată de Obștea Nereju, condusă de Popa Åerban, care este și candidatul PSD la funcția de primar al comunei. Valoarea investiției este de aproape un milion de lei, fiind suportată integral din fondurile obștii. Administrația județeană derulează în zonă una din cele mai mari investiții în infrastructura rutieră, respectiv reabilitarea și modernizarea DJ 205D Valea Sării – Năruja – Paltin – Nereju – Brădăcești.
Șeful administrației județene, Marian Oprișan, a participat, sâmbătă, la inaugurarea unei brutării moderne, la Nereju. Investiția a fost realizată de Obștea Nereju, condusă de Popa Åerban, care este și candidatul PSD la funcția de primar al comunei. Valoarea investiției este de aproape un milion de lei, sumă ce a fost suportată integral din fondurile obștii. După oficierea slujbei religioase, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, le-a spus oamenilor că va fi mereu alături de ei și va încerca de fiecare dată să le rezolve problemele care țin de administrația publică. „Am venit să vă spun că vă iubesc, să vă spun că domnul Popa Åerban este unul dintre cei mai buni gospodari pe care îi cunosc și îi mulțumesc foarte mult pentru eforturile pe care le face pentru comunitatea din Nereju. De asemenea, vreau să vă spun că împreună vom reuși să facem lucruri importante pentru nerejeni și pentru familiile din această comunitate”, a precizat Oprișan.
Åeful administrației județene a stat de vorbă cu localnicii, cărora le-a spus că în acest moment Consiliul derulează în zonă una din cele mai mari investiții în infrastructura rutieră. Este vorba de reabilitarea și modernizarea DJ 205D Valea Sării – Năruja – Paltin – Nereju – Brădăcești. În acest moment se lucrează pe mai multe fronturi, unele echipe execută lucrări de regularizare a cursului râului Zăbala, altele realizează gabioane, ziduri de sprijin, fac lucrări de consolidare și stabilizare a versanților, diguri de protecție, colectare ape pluviale, construiesc poduri și podețe, subtraversări pentru dirijarea apelor pluviale, șanțuri sau lărgesc partea carosabilă ori realizează terasamente, etc. „Am promis că drumul județean 205 D Valea Sării – Nereju – Brădăcești va fi unul dintre cele mai frumoase drumuri de munte din România și asta se va întâmpla. Lucrările la acest drum sunt deosebit de complexe, la fel de complexe ca și lucrările la DN 2D Focșani – Vidra – Lepșa – Ojdula – Tinoasa – Târgu Secuiesc, însă la final vom avea un drum modern, pe care nu se va mai interveni în următorii 50 de ani”, a spus Marian Oprișan.
Pâine mai ieftină pentru oamenii din Nereju
Președintele Obștii Nereju, Popa Åerban a declarat că a decis împreună cu Consiliul de Administrație al obștii să achiziționeze imobilul în care a funcționat vechea brutărie, pentru a asigura membrilor organizației pâine în fiecare zi, la prețuri mult mai mici decât cele de pe piață. „Am achiziționat brutăria. Ulterior, tot din banii obștii, am făcut dotări de ultimă generație, am cumpărat cuptor nou, malaxor de pâine, cărucioare, tot ansamblul necesar pentru fabricarea unei pâini de calitate. De asemenea, am creat fluxurile stabilite prin lege, dușuri, vestiare wc-uri, practic această brutărie răspunde tuturor cerințelor și normelor europene”, a precizat președintele Obștii Nereju.
Popa Åerban a menționat că această investiție a fost dorința expresă a obștenilor. „Membrii obșteni au dorit să facem această investiție, care ne permite să practicăm un preț al pâinii mai mic decât cel al firmelor concurente, aceasta fiind și rostul acestei investiției: de a asigura pâinea cea de toate zilele oamenilor care au venituri reduse. Practic, această investiție reprezintă o facilitate pentru toți locuitorii comunei Nereju. Aceasta a fost dorința membrilor obșteni: să avem o fabrică de pâine modernă în comuna noastră și le-am respectat dorința”, a mai spus acesta.
Investiții pentru comunitate
Președintele Obștii Nereju a ținut să precizeze că au fost realizate mai multe investiții pentru comunitatea locală cu banii obștii. „Tot cu fonduri de la obște am cumpărat sediul Ocolului Silvic, iar acum în acest sediu funcționează Ocolul Silvic privat Nereju la care avem în administrare cele 4500 de hectare de pădure. Trebuie știut că pentru acest sediu, Ocolul Silvic plătește lunar chirie. Totodată, am cumpărat și clădirea în care a funcționat Brigada silvică și unde am amenajat un teren de sport și o piață agroalimentară. Valoarea acestor investiții este de aproape 500 de mii de lei”, a arătat candidatul PSD la funcția de primar al comunei Nereju.
Remiză și mașină de pompieri pentru intervenții rapide
De asemenea, a fost construit un magazin și au fost achiziționate o mașină de pompieri și un buldozer. „Tot cu fonduri de la Obștea Nereju am construit un magazin, care a fost închiriat unor firme, creând în acest fel condiții pentru ca oamenii din localitate să-și poată face cumpărăturile. Dat fiind că Nereju este o comună izolată, am achiziționat o mașină de pompieri și am construit o remiză de pompieri, sub care am realizat un bazin de capacitate foarte mare, care ne permite să înmagazinăm apă pentru trei intervenții chiar și pe timpul iernii, fără ca apa să înghețe. Valoarea mașinii și a acestei remize complet dotată este de aproape 250 mii lei. Tot pentru comunitate am achiziționat un buldozer, care este folosit pentru deszăpeziri, dar și pentru unele reparații la drumurile locale”, a mai arătat Popa Åerban.
Acesta a adăugat că a reabilitat și modernizat inclusiv clădirea în care funcționează Obștea Nereju, unde au fost amenajate câteva dormitoare pentru muncitori. Tot pentru comunitate au fost făcute trei fântâni, care au hidrofor și pot fi folosite non stop.
Drumul comunal Nereju-Păvălari va fi asfaltat
Autoritățile locale din Nereju vor demara în această primăvară lucrările de reabilitare și asfaltare a drumului comunal DC 106 Nereju-Păvălari. Valoarea investiției este de 4 milioane de lei. Lucrările vor fi realizate de societatea Cristilory Prod SRL Panciu, care a câștigat licitația organizată pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Drumul are o lungime de peste 4,1 kilometri, iar lucrările vor consta în realizarea unei fundații de balast, îmbrăcăminte asfaltică și strat de uzură de 4 centimetri. Totodată vor fi realizate șanțuri pe ambele părți ale drumului, în lungime totală de 8,8 kilometri. De asemenea, vor fi construite mai multe podețe de acces pe drumuri laterale, dar și podețe acces proprietăți. Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
Acesta este primul mare proiect de modernizare a infrastructurii locale de către administrația locală din Nereju.
Încep lucrările la alimentarea cu apă
Anul acesta vor începe și lucrările la sistemul de alimentare cu apă din comuna Nereju. Lucrările vor fi executate de societatea Global Kapital Financial SRL București, valoarea investiției ridicându-se la aproape 5 milioane de lei. Se prevede execuția de lucrări de construcții a rețelei publice de apă pentru satele Chiricari și Sahastru. Rețeaua de aducțiune cu apă va avea aproximativ 2,5 kilometri lungime, iar rețeaua de distribuție va avea aproximativ 40 de kilometri lungime. În cadrul acestui sistem de alimentare cu apă vor fi construite 76 de cămine de vizitare și, vor fi montați 23 de hidranți. Apa va fi înmagazinată în două rezervoare, care vor avea o capacitate de 100 și 300 de metri cubi.
De asemenea, vor fi construite 2 stații de tratare a apei. „Lucrările la cele două investiții au fost deja contractate, sunt două investiții necesare pentru comunitatea din Nereju”, a precizat viceprimarul comunei, Răduță Bozgonete, care face echipă bună cu candidatul PSD la funcția de primar, Popa Åerban.