Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO și GALERIE FOTO : Mii de vrânceni au participat la procesiunea de Florii


Peste cinci mii de vrânceni au participat, sâmbătă seara, la procesiunea de Florii. La ceremonie au luat parte aproape toți preoții din județ, iar Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a ținut o slujbă specială. Procesiunea de Florii a avut două puncte de plecare: biserica „Binecredinciosul Voievod Åžtefan cel Mare și Sfânt” din Sud și „Sfinții Apostoli” de pe Bulevardul Independenței. De la cele două biserici, credincioșii au plecat spre biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piața Unirii. Printre credioncioși s-a aflat și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, alături de fostul subprefect Cristi Misăilă.

Peste cinci mii de vrânceni au participat, sâmbătă seară, la procesiunea de Florii. De asemenea, la ceremonie au luat parte aproape toți preoții din județ, în frunte cu Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Procesiunea de Florii a avut două puncte de plecare, respectiv biserica „Binecredinciosul Voievod Åžtefan cel Mare și Sfânt” din Sud și „Sfinții Apostoli” de pe Bulevardul Independenței. În fruntea fiecărui alai de credincioși s-a aflat câte un sobor de preoți, înaintea cărora se afla icoana praznicului.
La bisericile situate în punctele de plecare și pe traseul procesiunii, din loc în loc, au fost oficiate slujbe religioase în sobor, iar la biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Piața Unirii din Focșani, slujba Vecerniei cu Litie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.
La procesiunea de Florii a luat parte și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a asistat apoi la slujba oficiată în Piața Unirii de Chiriarhul Eparhiei Buzăului și Vrancei de sfințire a icoanei praznicului și de binecuvântare a pelerinilor.

La finalul slujbei, Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian le-a mulțumit vrâncenilor că au participat în număr așa de mare la procesiune. „Astăzi (sâmbătă-n.r.) s-a pus început bun aici pentru urbea Focșanilor și privindu-vă sunt cuprins de emoție, înălțând rugăciune de mulțumire bunului Dumnezeu că va arătat dumneavoastră, credincioșii acestui oraș, la înălțimea credincioșilor din vechiul oraș Veria din timpul Sfântului Apostol Pavel. Acesta i-a lăudat că sunt mai credincioși și mai evlavioși și mai primitori decât s-au dovedit cei din Tessalonic. Prin analogie, pot să vă spun și eu în această seară, pentru că deși a debutat această tradiție cu pelerinajul de Florii anul acesta, iată v-ați învrednicit să fiți prezenți în această Piață a Unirii în număr impresionant de mare, ceea ce arată dragostea, credința și evlavia frățiilor voastre. Pelerinajul sau procesiunea de Florii este o tradiție veche încă din secolele III-IV, după ce împăratul Constantin cel Mare a dat libertate creștinismului prin Edictul de la Mediolanum în anul 313. Creștinii au dorit atunci să-și arate credința în Dumnezeu întru demnitate și fermitate, fără rușine, cu curaj și bărbăție, mai ales după primele 3 secole, când și-au dat viața milioane de creștini pentru Cristos. Iată-ne și pe noi astăzi reînodând tradiția întreruptă o perioadă de timp, aceea a efectuării pelerinajului sau procesiunii de Florii”, a precizat Înalt Prea Sfinția Sa.

Lucrările la Catedrala Sfânta Cuvioasa Parascheva, finalizate în 2-3 ani

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a arătat că într-o astfel de procesiune  nu este nimic ostentativ, ci este reluată o tradiție care a fost dintotdeauna în sânul unui neam creștin ortodox și prin care credincioșii își pot arăta dragostea și evlavia față de Dumnezeu, nu numai în particular, ci și în mod public. Acesta a spus că o astfel de procesiune pleacă din fața unei biserici și se sfârșește în fața unei catedrale, dar pentru că încă se lucrează la Catedrala Sfânta Cuvioasa Parascheva din Focșani, procesiunea s-a încheiat la biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Piața Unirii.
„În urbea Focșaniului, până în momentul de față nu avem încă funcțională o catedrală, așa cum ne-o dorim, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, în curând vă vom întâmpina, peste un an sau doi, cel mult trei, în catedrala Sfânta Parascheva, care deja s-a ridicat prin eforturile dumneavoastră, ale tuturor, dar și prin bunăvoința și generozitatea autorităților de stat locale. Până atunci, această biserică veche, închinată Sfântului proroc Ioan Botezătorul suplinește rolul de catedrală a orașului. Biserica are o valoare simbolică, deoarece se află în Piața Unirii, dar precum vedeți este neîncăpătoare. Așadar, văzându-vă în număr așa de mare, m-am rugat bunului Dumnezeu să ne ajute să ducem la bun sfârșit catedrala Sfânta Parascheva, pe care o pomenim oriunde în țară”, a precizat Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?