În perioada 18-22 aprilie, la nivel național s-a derulat programul „Åcoala altfel”, o săptămână dedicată activităților educative extrașcolare, cu scopul de a implica preșcolarii, elevii, dar și cadrele didactice în activități care să pună în valoare capacitățile copiilor în diferite domenii.
În contextul desfășurării acestui program, cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea au organizat și desfășurat activități de informare preventivă la mai multe unități de învățământ și au primit oaspeți în vizită. Pe parcursul acestei săptămâni, specialiștii din cadrul inspecției de prevenire au mers la 9 unități de învățământ, unde au prezentat măsuri preventive și modul adecvat de comportare în cazul producerii mai multor situații de urgență. Prezentările au fost făcute pentru 425 de copii din grădinițele, școlile și liceele județului Vrancea.
„De asemenea, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al județului Vrancea, cât și în subunitățile de intervenție din Adjud, Panciu și Vidra, peste 650 de copii au participat la activitățile desfășurate cu această ocazie. Au fost organizate mai multe ateliere, primul prezentând modul în care se realizează alertarea unei subunități de pompieri prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112. La atelierul de informare preventivă au aflat despre cum trebuie să se comporte în caz de cutremur, ce trebuie să facă, dar mai ales ce nu trebuie să facă în cazul unei mișcări seismice. Al treilea atelier a avut ca scop familiarizarea cu specificul instituției, copiilor fiindu-le prezentate autospecialele de stingere a incendiilor cu apă și spumă, autospecialele de descarcerare și acordare a primului ajutor medical, autospecialele de intervenție și salvare de la înălțimi și autospeciala de transport pentru scafandri de intervenție. Totodată, scafandrii au prezentat echipamentele specifice, iar specialiștii pirotehniști au prezentat diferite tipuri de elemente de muniție, descoperite de-a lungul timpului și au explicat pericolele la care se expun în cazul manevrării necorespunzătoare a acestor obiecte deosebit de periculoase. Prin activitățile desfășurate în contextul programului «Åcoala altfel», s-a urmărit familiarizarea copiilor cu rolul și principalele atribuții ale structurilor inspectoratului pentru situații de urgență, și transmiterea în mod direct a recomandărilor și sfaturilor preventive”, a transmis locotenent Paul Bîndar, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.