Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

„La finele lui martie viitor, focşănenii pot veni cu slipul la bazin!”


Istorie
    La 16 decembrie 2015, au fost inaugurate, oficial, lucrările la Bazinul Olimpic de înot din Baza sportivă din Aleea Stadionului nr. 2 din Focșani, în prezența lui Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea – instituția beneficiară, a lui Ion Simonca, directorul tehnic al Companiei Naționale de Investiții- instituția finanțatoare, și a șefului de lucrări ing. Aurel Dumitrana, directorul Erbașu Construcții București, unitatea care construiește bazinul. Ion Simonca declara atunci că „lucrările au demarat în noiembrie și sperăm ca la sfârșitul lui martie 2017 să finalizăm lucrările!”
    Bazinul Olimpic de înot din Focșani este construit pe baza unui proiect aprobat de Federația Internațională de Polo și este similar altor două bazine construite în România – la Steaua București și la Miercurea Ciuc, iar „obiectivul corespunde normelor impuse de federațiile române de polo și natație, având un bazin de competiție de 33,33×25 metri cu o adâncime de 2,30 metri și un bazin de antrenament, de 25 x12,5 metri, cu o adâncime variabilă de 1,20-1,60 metri, cu tribună de 400 de locuri destinate publicului și zonă de agrement… Obiectivul poate fi utilizat atât de sportivi cât și de publicul larg pentru petrecerea timpului liber… și este menit să asigure condiții optime pentru antrenamente, competiții sau agrement și reprezintă o investiție importantă atât pentru sportul de performanță cât și pentru sportul de masă”, așa cum scrie în nota de prezentare făcută de Compania Națională de Investiții S.A. Valoarea investiției este de 32 milioane de lei.

Prezent
    Ordinul de începere a lucărilor a fost emis la 24 noiembrie 2015, cu o durată de execuție de 16 luni. Ce a fost făcut până acum? Trecătorii pe Aleea Stadionului au constatat că dincolo de gardul șantierului tot cresc mormanele de pâmânt, fără să se vadă nimic altceva, decât brațul unei macarale și că se aud mergând motoare de utileje grele.  Nu se vede pentru că de unde a fost excavat pâmântul a rămas o imensă groapă din care va crește bazinul. „Până acum, am îmbunătățit terenul de fundare cu pernă de balast” îmi spune inginerul Aurel Dumitrana, directorul Erbașu Construcții SA, venit de la București – vine foarte des, aveam să aflu de la muncitori – pentru a constata la fața locului ce și cum se lucrează. Miercuri, la ora prânzului, în pauza de masă, făcea analiza stadiului lucrărilor și stabilea detalii tehnice cu doi tineri ingineri claboratori. „Băieții mei”, cum avea să-mi spună ulterior. „Toți de pe șantier sunt băieții mei, așa suntem noi, șantieriștii!”. „După îmbunătățirea terenului de fund urmează egalizarea, hidroizolarea și turnarea radierului – fundația propriu-zisă a bazinului. Ritmul în care lucrăm depinde de vreme. Acum, spre exemplu, este nevoie de minimum trei zile cu soare ca să putem să începem următoare fază a lucrărilor,”.     Când veți termina lucrarea, îl întreb pe directorul Dumitrana? „Nu director, nici domnule! Aurel! Așa să-mi spui! Va fi gata la sfârșitul lui martie 2017!” Asta declară directorul Dumitrana? „Nu, asta este prevăzut în proiect și așa va fi! Pentru finele lui martie viitor focșănenii pot veni cu slipul la bazin!” mai spune fostul poloist Dumitrana, acum, constructor de bazine de înot.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?