Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Degustarea extraordinară pentru vinurile vrâncene nu a adus mari surprize


Încă 15 probe de vin au obținut punctaj suficient la a treia degustare organizată de Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV) pentru vinurile cu indicație geografică (IG) și cu denumire de origine controlată (DOC) din recolta anului trecut. Nu au obținut verdictul favorabil din partea degustătorilor un număr de cinci probe de vin, pentru care cramele trebuie să caute alte soluții de comercializare. Au venit 20 probe care inițial au fost respinse, iar la degustarea care a avut loc la Focșani au fost prezenți și câțiva producători locali. Reprezentanții ONVPV ne-au spus că rezultatele nu sunt deosebite față de anii trecuți, procentul probelor declasate fiind de circa 9%, adică în media anilor trecuți. Ba mai mult, la degustările organizate în alte podgorii din țară, au fost chiar mai multe probe de vin care nu au trecut de degustările organizate pentru clasările DOC și IG.
    Ședința de degustare care a avut loc la Direcția Agricolă a fost un caz excepțional deoarece procedurile pentru clasarea vinurilor IG și DOC nu prevăd și a treia degustare după cea a contraprobelor prelevate din cramele producătorilor. S-a considerat însă că probele de vin au fost luate prea devreme din cisterne, în luna ianuarie, și vinurile mai trebuiau supravegheate până urmau să fie gata de îmbuteliere. Chiar și cu aceste explicații, este inadmisibil ca un producător de vin să insiste și să ceară clasarea ca IG sau DOC a unui vin casat, care nu mai are caracteristicile soiului sau care are volatila prea mare, adică în luna iunie va fi cu siguranță oțet dacă va fi îmbuteliat. Pentru că la degustarea din această săptămână au fost readuse asemenea probe de către unii producători din județ.
    Clasificarea ca IG sau DOC a fost instituită tocmai pentru a asigura protecția clienților care cumpără o sticlă cu vin din magazin, nu pentru protejarea producătorilor care nu asigură curățenie în crame sau nu au un oenolog care să îi ajute la fabricarea vinurilor. „Vinurile destinate comercializdrii pot purta numele unei DOC respectiv IG numai dacă întrunesc condițiile stabilite prin caietele de sarcini corespunzătoare acestora și respectă prevederile legislației în vigoare, condițiile de producere, condiționare, ambalare și etichetare a acestora fiind stabilite prin Caietele de sarcini întocmite de asociațiile profesionale de producători din arealele viticole delimitate”, se arată în procedurile de certificare a vinurilor DOC și IG.
    Reamintim că peste 40 de probe de vin din Vrancea au fost declasate la degustările organizate de ONVPV în primăvara acestui an. Au fost două runde de degustări, în Vrancea și, ulterior, după contestații, la ONVPV, însă rezultatul a fost același. Rezultatul i-a nemulțumit pe producătorii de vinuri asociați în cadrul Federației Viticultorii, care au solicitat Ministerului Agriculturii și Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV) deblocarea situației. Încă de atunci arătam că rezultatul acestor degustări poate indica ceea ce se întâmplă în multe crame mici, unde producătorii se mulțumesc să folosească struguri de soi fără să fie atenți la tehnologia prin care produc vinurile sau la igiena din crame. Mulți dintre producătorii de vinuri nu au oenologi și nu apelează măcar la un consultant pentru a obține vinuri de calitate superioară. Iar acest lucru se vede la concursurile naționale și internaționale, unde doar o mână de producători vrânceni obțin medalii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?