Vineri, la Casa de Cultură de Cultură din Obodești, a avut loc un eveniment istoric pentru memoria orașului vrâncean, la care au luat parte ministrul Culturii, profesorul universitar dr. Vlad Alexandrescu, însoțit de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Mihai Ghyka. În premieră pentru publicul vrâncean, au fost expuse la Casa de Cultură din Odobești, patru opere ale pictorului Nicolae Teodorescu, cu toate că, în mod paradoxal, originea pictorului se află în orașul vrâncean. Cele patru opere de artă pe care publicul iubitor de cultură le-a putut admira în premieră la vernisajul de vineri se numesc: „Roata Vieții”, „Scena Răstignirii”, „Autoportret” și „Portretul soției”. Evenimentul a făcut parte din activitățile organizate de Primăria Odobești pentru a marca cei 390 de ani de la prima atestare a orașului.
A fost prima vizită oficială a unui ministru al Culturii la Odobești, deși profesorul Vlad Alexandrescu este un om „de-al locului”, părinții ministrului avându-și „rădăcinile” în orașul pe care l-a vizitat vineri. Mihai Ghyka, descendent al ultimului domnitor al Moldovei, Grigore Ghica, nu este nici el străin de județul nostru, acesta având un conac la Cotești. La eveniment a fost prezentă și mama Ministrului Culturii. Prezentarea evenimentului a fost făcută de directorul Casei de Cultură din Odobești, Valentin Muscă. Acesta le-a spus celor prezenți că manifestarea este „o pledoarie pentru ceea ce este frumos” și că pictorul Nicolae Teodorescu este un creator de Åcoală de Pictură Românească dar și cel care i-a pus pensulele în mână nepotului său, viitorul pictor Gheorghe Tattarescu.
De la brutărie, la sediul Bibliotecii din Odobești
Primarul Daniel Nicolaș le-a recomandat tinerilor prezenți la vernisaj să participe la evenimente de cultură, la expoziții de pictură, să citească, să ducă mai departe istoria orașului Odobești. Edilul a arătat că, atunci când a fost ales primar al orașului Odobești, în clădirea actuală a Bibliotecii funcționa o brutărie. Acum, situația s-a schimbat radical iar clădirea a revenit în circuitul cultural. În perioada următoare vor începe lucrările la reabilitarea clădirii printr-un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții. De asemenea, pe locul Grădinii de vară va fi construit un centru multifuncțional, unde vor funcționa Casa de Cultură, Cinematograful orașului, un spațiu expozițional, cu o capacitate de 500 de locuri. Primarul a mulțumit Înalt Prea Sfinției Sale Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, pentru bunăvoința de a pune la dispoziție picturile. „În comunitățile mici se păstrează totuși o dragoste față de cultură, o dragoste față de istoria orașului și față de amprenta noastră pe pământ. Deci această Casă de Cultură fusese transformată din cinematograf în brutărie de cei care au hotărât, la acel moment, că Odobeștiul nu are nevoie de o activitate culturală. Însă noi am încercat să facem dreptate și să readucem în circuitul cultural acest lăcaș. Vreau să vă spun că, în acest moment, este în procedură de predare la Compania Națională de Investiții pentru lucrări de reabilitare și în perioada următoare ne vom muta pe perioada lucrărilor, într-o altă clădire, lângă care se va construi Casa de Cultură a orașului Odobești și Cinematograful Odobești, cu o capacitate de 500 de locuri. Sunt investiții pe care noi le facem în cultură, pentru că avem în față foarte mulți tineri. Trebuie să investim în viitor, să investim în ei, pentru că ei sunt cei care vor păstra amprenta locului”, a încheiat primarul Daniel Nicolaș. Edilul a anunțat că va iniția un proiect prin care Centrului de sănătate multifuncțional din Odobești să îi fie acordat numele doctorului Ștefan Irimescu, din respect pentru ceea ce a făcut pentru orașul Odobești.
Vernisajul de la Odobești, „un gest excepțional de recuperare a patrimoniului”
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, le-a spus odobeștenilor că prin prezența la vernisaj vrea să dea un semnal despre grija care trebuie acordată obiectelor de patrimoniu din țară, înainte ca ele să fie vândute în străinătate. Un exemplu de implicare este achiziționarea prin subscripție publică a „Cumințeniei pământului”, opera lui Constantin Brăncuși. Ministrul a vorbit despre două tablouri prezentate ieri, „Roata Vieții” și „Scena Răstignirii”. Despre „Roata Vieții”, ministrul a arătat că merită o analiză iconografică deosebit de avansată, pentru că sunt foarte multe teme din pictura europeană, ceea ce arată că, la Buzău, acolo unde s-a dezvoltat pictorul Nicolae Teodorescu, a avut acces la foarte multe surse din arta europeană. „E un semnal pe care vrem să-l dăm la Odobești pentru grija pe care vrem s-o arătăm memoriei locurilor, obiectelor de Patrimoniu pe care le mai avem în această țară, înainte ca ele să plece în alte părți. Trebuie să dăm un semnal că ne pasă de moștenirea culturală a acestei țări. E un test adresat societății în care ne întrebăm dacă ne pasă de aceste obiecte, dacă vrem ca ele să rămână în circuitul public. Aș vrea să mulțumesc domnului primar pentru găzduirea acestei manifestări și că asigură funcționarea acestui lăcaș de cultură”, a transmis ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.
Alături de ministrul Culturii s-a aflat secretarul de stat, Mihai Ghyka. Acesta este legat de Vrancea, prin conacul de la Cotești dar și proprietățile de la marginea Focșaniului. Mihai Ghyka a precizat că evenimentul de la Odobești este „un gest excepțional de recuperare a patrimoniului”. „Domnul ministru mi-a explicat că aici la Odobești sunt oameni care protejează Patrimoniul, care îl pun în valoare, un lucru foarte rar în România de astăzi. Patrimoniul nu este doar acela din muzeele mari, care stă închis sub 7 lacăte și care se vizitează doar după un orar, ci este practic cel care ne înconjoară, în care trăim. Mă bucur foarte mult că sunt aici la Odobești. Mi se pare un gest excepțional de recuperare a patrimoniului. Este o epocă care ne privește prin aceste tablouri. Era o epocă în care Biserica, Societatea și Patrimoniul erau toate laolaltă. Trebuie să fiți mândri de faptul că aveți un Patrimoniu și îl puteți în valoare”, a declarat Mihai Ghyka.