Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO și GALERIE FOTO : COTA DE ATENȚIE, atinsă pe râul Milcov. COD GALBEN de inundații


Cantități însemnate de precipitații au căzut de duminică dimineață și până luni dimineață, la ora 07.00, pe raza județului. Potrivit informațiilor primite de la Sergiu Mihăilă, de la SGA Vrancea, asta a dus la creșteri de nivel pe râuri. În prima parte a zilei nu erau atinse cotele de atenție nicăieri. Situația s-a schimbat după amiază, în sensul în care la ora 13.00, pe râul Milcov, la Golești, s-a atins cota de atenție. „Au fost înregistrate cantități însemnate de precipitații care au condus la creșteri de nivel. La ora 13.00 s-a atins cota de atenție la Golești, pe râul Milcov, motiv pentru care au intrat sub incidența planului de apărare comitetele locale din localitățile situate în aval”, ne-a spus Sergiu Mihăilă.
    Cel mai mult a plouat la Nereju, cantitatea de precipitații căzută până luni dimineață la ora 07.00 fiind de 67,5 litri pe metru pătrat. Asta a dus la creșterea nivelului râului Zăbala cu 106 cm, dar ca să ajungă la cota de apărare ar mai fi trebuit să crească cu încă 156 cm. La Tulnici, cantitatea de precipitații la primele ore ale dimineții a fost de 50,2 litri pe metru pătrat, ceea ce a dus la o creștere a nivelului râului Putna cu 60 centimetri, iar pentru atingerea cotei de apărare ar mai fi trebuit să crească cu 170 centimetri. La Colacu, cantitatea de precipitații a fost de 50,3 litri pe metru pătrat, nivelul râului Putna crescând și aici cu 104 centimetri.
    La Golești, cantitatea de precipitații căzută până la primele ore ale dimineții de luni a fost de 33,4 litri pe metru pătrat, nivelul râului Milcov crescând cu 170 centimetri, asta în prima parte a zilei, pentru că după amiază situația s-a schimbat. „SGA monitorizează în continuare cursurile de apă, se acționează conform planului de apărare și se vor lua măsurile care se impun în orice situație”, a adăugat Sergiu Mihăilă.
    De altfel, hidrologii au emis și un Cod Galben pentru mai multe râuri, printre care și unele din Vrancea. Codul Galben este valabil până astăzi la ora 12.00. Conform informării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale pe unele sectoare de râu și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pe râurile din mai multe bazine hidrografice, printre care și Putna, Râmnicu-Sărat – bazine superioare și afluenți județele Vrancea și Buzău, afluenții din bazinul mijlociu și inferior al Bârladului – județele Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați, afluenții mici ai Siretului și Prutului din județele Galați și Vaslui.

„Cu Dumnezeu înainte”

    Ploile din ultimele zile i-au speriat pe locuitorii comunei Milcovul, care și-au adus aminte de inundațiile din anii trecuți. Precipitațiile puternice au umplu șanțurile de scurgere a apelor de pe marginea drumului național și pe alocuri au ajuns chiar în curțile oamenilor. De frica apelor, unii dintre localnici au ieșit cu lopeți și au săpat șanțuri acolo unde acestea erau fie prea mici, fie erau înfundate cu crengi și deșeuri aruncate pe marginea drumurilor. Pe podul de la Milcovul autoritățile locale supravegheau nivelul apelor și sperau că Milcovul nu va crește prea mult încât să inunde locuințele. Primarul Mihai Neață ne-a spus că utilajele erau pregătite iar populația a fost avertizată să își ia animalele de pe islaz pentru a nu fi luate de ape. „Am primit avertizări de la SGA și de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Deocamdată suntem la cota de atenție dar se preconizează ca apele să crească iar în circa două ore să avem un vârf de sarcină. Suntem alertați, o supraveghem și cu Dumnezeu înainte. Am alertat populația, am pregătit utilajele pe care le avem de la o societate care prestează lucrări pe raza comunei Milcovul și vom interveni acolo unde este cazul. Deocamdată monitorizăm cursul râului Milcov unde știm că este pericol de revărsare. La Milcov nu a plouat foarte mult, este ceea ce vine de la munte. Noi am discutat cu cei de la Reghiu, de la Golești”, a spus primarul Mihai Neață.
    Oamenii de pe podul de la Milcovul nu păreau să fie atât de speriați, cât erau curioși cât de mare este nivelul apei. Iar cei tineri profitau de ocazie să filmeze apele umflate ale Milcovului. „Teama este. Se aude că mai vine o undă mai mare, de la munte, de la Broșteni. Față de anul trecut este mai mică. Dacă ne uităm la mal vedem că mai sunt doi metri până dă afară. Dacă mai plouă mult, va fi greu”, ne-a spus unul dintre sătenii de la Milcovul.

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?