Ada Elena Cazacu din Bârlad a reușit să câștige, săptămâna trecută, pentru al doilea an consecutiv, trofeul Tortul Anului 2016 la expoziția GastroPan care s-a desfășurat la Târgu Mureș, cu tortul „Julf Cake” realizat după o rețetă proprie, având blatul din bezea și făină de sâmbure de struguri roșii, cu spumă din semințe de cânepă și must de soc. Câștigătoarea competiției Tortul Anului 2016, Ada Elena Cazacu, a declarat pentru AGERPRES, imediat după cucerirea trofeului, că a abordat o rețetă simplă, de sute de ani, pe care a modernizat-o puțin, folosind ceea ce a învățat de la bunica ei. „M-am gândit ce înseamnă tradiție în primul rând și am mers înapoi în timp și m-am gândit la bunica mea. În vacanțe mergeam la bunica mea, mergeam după ea și vedeam tot ce se întâmplă. M-am gândit că este amintirea cea mai profundă a copilăriei mele petrecute acolo și mi-am adus aminte de seara de Crăciun și Pelincile Domnului, acele turte care se fac pentru Crăciun. La țară nu se folosește nuca, ci se folosește julfa, o spumă din semințe de cânepă. Cânepa se bate în piuă, apoi se fierbe într-un sirop de zahăr, spuma care rezultă este acea cremă. Am modernizat ideea și m-am gândit să pornesc de la o tradiție. Am făcut această cremă de julfă și după aceea din aproape în aproape un must din semințe de cânepă. Are un gust extraordinar, un fel de nucă mult mai subtil și imediat m-am gândit că îmi trebuie în contrapartidă și un gust mai acrișor. Gândindu-mă că va veni acest concurs â pentru că îmi place ceea ce fac, să inventez â am adunat fructe de soc bine coapte, le-am pus în congelator și acum a venit vremea să fac un must de soc astfel încât, per ansamblu, totul să aibă un gust și acrișor, și dulce”, a declarat Ada Elena Cazacu.
Blatul tortului este din bezea și făină de sâmbure de struguri roșii, fără făină și fără gluten, cu multe vitamine și antioxidanți care se găsesc în sâmburii de struguri roșii. În plus, mousse-ul din julfă este o cremă aerată din semințe decorticate de cânepă fierte în sirop cu zahăr brun, cu gălbenușuri, sirop, gelatină, frișcă naturală. „Gândindu-mă la blat, nu numai că este în trend, dar toată lumea vrea să mănânce sănătos, deci fără făină și fără gluten, citind foarte mult și vrând să fim în actualitate cu ceea ce se întâmplă în domeniu, am încercat un blat din bezea cu făină din semințe din struguri roșii. Această făină are niște beneficii uriașe, pentru că are multe vitamine și Omega 3, este un antioxidant puternic. Prin urmare am făcut un tort cât se poate de simplu, elegant prin simplitate, fără decorațiuni, doar niște crenguțe de soc. Chiar am fost mulțumită de gustul pe care îl are tortul. Pe lângă gust, este un tort sănătos, este un dulce sănătos, pe care putem să îl dăm și adulților și copiilor, pentru că în acest tort poți găsi orice: gust, vitamine, sănătate”, a subliniat Ada Elena Cazacu.
Cofetăria VIPP FASHION din Bârlad a reușit să câștige și anul trecut trofeul Tortul Anului 2015 la expoziția GastroPan, cu un Tort Rustic realizat tot după o rețetă proprie, unicat, care avea blatul făcut din bezea cu nucă și cu mac, iar cremele erau făcute din roșii și din grâu. Pentru trofeul Tortul Anului 2016, care a avut tematica „Reinventarea tradiției”, s-au înscris 28 de cofetari și bucătari reprezentând cofetării sau restaurante active pe piața din România, concurența fiind acerbă. Ada Elena Cazacu a fost urmată în clasament de către Marinel Bezan și Laviana Robu.