Peste 1148 metri cubi de lemn au fost confiscați de Garda Forestieră Vrancea în primul trimestru din acest an. Lemnul a fost confiscat în urma celor 180 de controale care au vizat respectarea regimului silvic. Au mai fost realizate 40 controale pe linie cinegetică și 588 verificări și analize pentru eliberarea de avize și aprobări. În urma controalelor din teren, delegații Gărzii Forestiere au înaintat 12 denunțuri penale parchetelor de pe lângă instanțele competente din punct de vedere material și teritorial, cu o valoare a prejudiciilor aduse fondului forestier național de 157491 lei. În același timp au fost aplicate 99 de sancțiuni contravenționale cu o valoare a amenzilor de 412500 lei și s-a constatat un volum al arborilor tăiați ilegal de 664 metri cubi. Garda Forestieră a mai realizat 38 controale, soldate cu două sancțiuni contravenționale privind modul de adoptare și implementare a sistemului „due diligence”, denumit DDS, prevăzut de Regulamentul Uniunii Europene nr.995/2010.
În domeniul cinegetic au fost efectuate 40 de controale, constând în controale de fond pe fondurile cinegetice, acțiuni de combatere și prevenire a braconajului, verificări la birou privind respectarea regimului autorizațiilor de vânătoare, controale privind respectarea clauzelor contractuale de gestionare, controale privind îndeplinirea criteriilor de licențiere și verificare sesizări. De asemenea, au fost verificate lucrările de evaluare a vânatului pentru 299 de fonduri cinegetice, aflate în administrarea celor 62 de gestionari.
Tot în primul trimestru au fost efectuate 185 de verificări în vederea aprobării actelor de punere în valoare, ocazie cu care au fost anulate 7 acte de punere în valoare, au fost eliberate 24 de avize structurilor silvice, referitor la suprafața de fond forestier administrată pentru care asigură serviciile silvice și organigramă. „Au fost efectuate verificări privind lucrările de împăduriri pe 226 ha, din care: 135 ha executate de către consiliile județene sau primării, cu fonduri de la Administrația fondului de mediu; 87 ha executate prin Garda Forestieră Focșani, de către agenți economici specializați, cu fonduri de la Bugetul de stat și Fondul de ameliorare a fondului funciar; 4 ha executate de către ocoalele silvice private, cu fonduri de la Fondul de conservare și regenerare a pădurilor”, precizează comunicatul instituției condusă de inspectorul șef Ionică Cherciu.