Ajutoarele alimentare acordate de Uniunea Europeană ar putea veni după alegerile locale din luna iunie, cu o întârziere de jumătate de an. Surse neoficiale le-au transmis autorităților locale că au fost depuse contestații la licitația organizată pentru achiziționarea alimentelor și, pentru a evita suprapunerea cu perioada campaniei electorale pentru alegerile locale, s-a luat decizia la București de amânare după 6 iunie a distribuirii pachetelor cu ajutoarele alimentare. Este pentru prima oară când distribuirea pachetelor cu ajutoare alimentare nu se realizează în anul de referință, adică 2015 în acest caz. Până acum, pachetele cu alimente ajungeau la persoanele nevoiașe la sfârșitul anului și doar pentru persoanele de pe listele suplimentare se distribuiau după începutul anului. Din păcate, situația este diferită anul acesta când oamenii săraci au fost lipsiți de acest sprijin.
Reprezentanții Prefecturii ne-au spus că până în prezent nu le-a fost comunicat de la Ministerul Fondurilor Europene data la care va începe livrarea ajutoarelor alimentare europene. Subprefectul Cristi Misăilă, cel care conduce Grupul județean de lucru care monitorizează implementarea Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), ne-a spus că singura precizare venită de la București a vizat faptul că a fost depusă o contestație la licitație pentru atribuirea contractului pentru achiziția alimentelor. Subprefectul Cristi Misăilă ne-a spus că, în această situație, se așteaptă finalizarea contestației și stabilirea firmei care va derula contractul și va livra pachetele cu alimente.
Inițial, la începutul anului, reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene au comunicat Prefecturii că, dacă nu vor fi depuse contestații, semnarea contractelor de achiziție pentru produsele alimentare ar putea începe după 23 februarie. Erau discuții și despre reformularea criteriilor care definesc persoanele fără venituri, o categorie de beneficiari nou introdusă. Propunerile au fost discutate la o ședință a Grupului, la care au participat președintele filialei Vrancea a Asociației Comunelor din România, primarul Vasile Vatră și viceprimarul Focșaniului, Marius Iorga. Principala propunere a grupului de lucru din Vrancea se referea la reformularea criteriului pentru persoanele fără venituri. În această categorie ar urma să fie încadrate „familiile și persoanele singure al căror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, este de până la 450 lei, inclusiv”.
Propunerea a fost inițiată deoarece în legislația care reglementează acordarea unor beneficii sociale, venitul care se ia în calcul la stabilirea eligibilității este venitul mediu net pe membru de familie. La nivelul localităților au fost identificate locațiile care vor fi folosite de primării pentru a depozita alimentele și au fost desemnate persoanele responsabile cu gestionarea acestora. Grupul județean de lucru poate efectua acțiuni de control la livrarea/recepția sau distribuția ajutoarelor alimentare. În baza rapoartelor de control, poate sesiza instituțiile statului pentru recuperarea eventualelor prejudicii constatate, datorate lipsurilor în gestiune, distribuției neconforme către persoane neeligibile, deteriorării cutiilor cu ajutoare alimentare, degradării calității ajutoarelor alimentare prin depozitare necorespunzătoare, sustragerilor favorizate de neasigurarea unor condiții corespunzătoare de pază.