Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

IULIAN BULAT, fost director la Direcția pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap, A IEȘIT LA PENSIE


Iulian Bulat, de 61 de ani, fostul director al Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) a ieșit la pensie. Din cei 42 de ani de activitate, 23 i-a petrecut lucrând doar în sistemul de protecție a persoanelor cu handicap, dedicându-și cunoștințele și profesionalismul la dezvoltarea acestuia. Ca urmare a firii sale plăcute, a felului său de-a fi mereu pozitiv, mereu gata să întindă o mână de ajutor indiferent despre ce și despre cine ar fi fost vorba, Iulian Bulat a fost o persoană extrem de îndrăgită, apreciată și respectată atât de colegii de muncă, de persoanele cu dizabilități aflate în familii din întreg județul, cât și de cele ocrotite în centrele direcției. Decizia sa de a se pensiona a surprins pe toată lumea, iar ieri, când a anunțat vestea, colegilor nu le-a venit să creadă. Iar reacțiile au fost pe măsura sentimentelor de prețuire sinceră pe care aceștia le au pentru Iulian Bulat, cel care le-a fost coleg, șef, prieten, sfătuitor și, mai ales, un remarcabil specialist. Iar dincolo de toate acestea, un om de-o modestie și de-o omenie rar întâlnite!
    Adunați ad-hoc în jurul lui, personalul DPPAH, cel al DGASPC împreună cu directorul general Daniela Nicolaș și director general adjunct Luminița Liciu, au pus la cale o mică festivitate, în timpul căreia s-au depănat amintiri și s-au făcut urări, fiecare pătruns de sincere sentimente de regret că Iulian Bulat nu va mai fi colegul lor. „Pe domnul Bulat l-am cunoscut în urmă cu 13 ani și de-a lungul întregii perioade mi-a fost mentor, exemplu de înțelepciune, răbdare și profesionalism. În persoana domnului Bulat, DGASPC Vrancea pierde un model de salariat, un bun coleg și un bun profesionist. Îi doresc o viață lungă, cu realizări pe măsură și să ne rămână alături cu toată experiența și expertiza! Și știu că de acum încolo, dincolo de porțile instituției există un prieten și un om pe care mă pot baza în orice situație”, a spus Daniela Nicolaș.

Un om cât istoria evoluției sistemului de protecție a persoanelor cu dizabilități

    Iulian Bulat a intrat în sistemul de protecție a persoanelor cu handicap în anul 1992 și este unul dintre cei care au aplicat în premieră protecția specială a acestor persoane atât în Vrancea cât și la nivel național, potrivit legii nr. 53/1992. La acea vreme nu exista DGASPC-ul așa cum este structurat astăzi, existând atunci doar Direcția pentru Protecția Copilului și Inspectoratul de Stat pentru Persoanele cu Handicap (ISPH). În anul 2003, acest inspectorat a fost desființat, s-a creat Serviciul Public Județean de Asistență Socială, iar Iulian Bulat a lucrat în continuare pentru persoanele cu dizabilități. Apoi, la începutul anului 2005, Serviciul Public s-a unit cu Direcția pentru Protecția Copilului, formându-se Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, iar aceasta la rândul ei având două structuri: DPPAH și DPC. Iulian Bulat și-a continuat activitatea în cadrul DPPAH.
    Ca urmare a profesionalismului său, în anul 2010 a fost numit director adjunct al DGASPC Vrancea și director al Direcției pentru Protecția Persoanelor cu Handicap, funcție pe care a ocupat-o până pe 13 ianuarie, când a fost numit șef al Serviciului Resurse Umane al DGASPC Vrancea. „Puteam să mă pensionez acum câțiva ani, însă am tot amânat momentul, și să știți că m-am rupt foarte greu de colectivul cu care am lucrat, de colegii mei… A fost o activitate interesantă, pot spune, cu mai multe bune decât rele. Am văzut cum au evoluat în bine toate aspectele privind protecția persoanelor cu dizabilități și nimeni nu poate nega această evoluție: de la ajutoarele ocazionale de 50 de lei care se dădeau o dată la trei luni persoanelor cu handicap în 1992, iată că acum o persoană cu handicap grav primește, cu tot cu indemnizația de însoțitor, aproape 1300 de lei. De la acele ajutoare ocazionale s-a trecut la indemnizații lunare, apoi la sistemul de asistență personală și s-a ajuns la indemnizația de însoțitor ce se acordă celor care optează pentru ea. Plus că s-au modernizat toate centrele din structura DGASPC Vrancea. Înainte era doar Căminul-spital Măicănești, actualmente Centru de Îngrijire și Asistență Măicănești, și Căminul Atelier Odobești care a fost apoi împărțit în trei centre plus, pe lângă el, locuințe protejate, Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice și așa mai departe. Nu mai e nicio asemănare a ceea ce există acum, cu ceea ce era în urmă cu 23 de ani”, a spus Iulian Bulat.

„În perioada următoare aș vrea să mă odihnesc”

    Vizibil emoționat, Iulian Bulat a spus că nu și-a făcut deocamdată planuri pentru viitor, singurul său gând fiind acela de a-și îndrepta atenția către acele lucruri pe care-i fac plăcere să le facă, dar pentru care până acum nu a avut timp. „Și pentru perioada imediat următoare, îmi doresc doar să mă odihnesc. Apoi vom mai vedea”, a spus Iulian Bulat, precizând că va răspunde cu plăcere tuturor celor care duc mai departe munca lui de aproape un sfert de secol, și care vor avea nevoie, într-un moment sau altul, de un sfat. Chiar și nouă, reporterilor care l-am cunoscut și am fost martori, alături de el și colegii săi, pe parcursul a aproape două decenii, la transformarea în bine a sistemului pentru protecția persoanelor cu handicap. 
    „Monitorul de Vrancea” îi urează pensie lungă, sănătate și bucurii profesionistului și Omului Iulian Bulat!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?