Consiliul Județean Vrancea a derulat în 2015 mai multe proiecte cu impact social, se arată în raportul de activitate al președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „CRESC în Vrancea! – Copiii remigrați în Vrancea – educați, sprijiniți, consiliați!”, „ASPIR – Acces la Servicii Publice pentru Integrarea Romilor din județul Vrancea”, ERASMUS „Tehnologia informației și comunicării pentru consiliere în carieră”, sunt proiecte pe care administrația județeană le-a avut anul trecut în curs de implementare.
Consiliul Județean Vrancea a depus în data de 17 martie 2014 în calitate de Operator de Program al RO 10 ,,Copii și tineri aflați in situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și promovarea incluziunii sociale”, proiectul „CRESC în Vrancea! – Copiii remigrați în Vrancea – educați, sprijiniți, consiliați!”. Proiectul este finanțat prin intermediul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014 și este în curs de implementare, valoarea fiind de 1.902.702 lei. Fondurile sunt sută la sută nerambursabile. Scopul proiectului este accesul a 300 copii remigrați (întorși din străinatate) la resurse educaționale specifice și consiliere în domeniu, accesul a 300 de părinți la programe de educație parentală, adaptate pentru situația lor specifică și dezvoltarea competențelor specifice a 340 de profesioniști în domeniu.
În noiembrie 2015, s-a aplicat pentru extinderea financiară a acestui proiect prin aplicația PLUS ceea ce va genera prelungirea proiectului până în octombrie 2016. Tot în anul 2015 au fost înființate, amenajate și dotate cu mobilier (birouri, catedre, scaune, cuiere) și aparatură IT trei Centre de resurse pentru asistență psiho-educațională a elevilor remigrați/aflați în abandon familial temporar în Adjud, Mărășești și Focșani. De asemenea, s-au organizat tabere, 5 serii, în lunile iulie, august și septembrie 2015, pentru 252 copii participanți, tabere în care s-au desfășurat activități de tip informal, autocunoaștere, intercunoaștere în scopul dezvoltării abilităților de comunicare și integrare a copiilor remigrați.
Proiect pentru reintegrarea romilor în comunitate
Un alt proiect la care administrația județeană a lucrat anul trecut a fost „ASPIR -Acces la Servicii Publice pentru Integrarea Romilor din județul Vrancea”. Proiectul a fost depus în cadrul Programului RO10 „Copii și tineri aflați în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și pentru promovarea incluziunii sociale”, finanțat prin intermediul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (Granturile SEE) 2009-2014, apelul COERENT. Perioada de implementare a proiectului este 1 septembrie 2014-30 aprilie 2016. Locul de desfășurare a proiectului este județul Vrancea, în 15 localități cu procent semnificativ al populației rome. Proiectul este implementat în parteneriat cu Consiliul Județean Vrancea, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vrancea și Intercultural Iceland. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 300 de mii de euro, cheltuielile fiind sută la sută eligibile.
Obiectivele proiectului constau în elaborarea și implementarea la nivel județean a unor măsuri coerente de combatere a inegalității, discriminării și marginalizării populației rome, prin colaborarea dintre autoritățile locale și societatea civilă; stabilirea unor relații de parteneriat eficient între reprezentanții autorităților locale, unităților școlare, reprezentanții serviciilor publice și ONG-urilor, populației rome, în special în cadrul unităților administrativ teritoriale în care procentul populației rome este semnificativ; dezvoltarea competențelor și expertizei profesioniștilor implicați în domeniul incluziunii sociale prin programe de formare și activități de tip rețea.
Centru de terapii recuperatorii pentru copii cu tulburări de dezvoltare
Totodată, Consiliul Județean Vrancea, în parteneriat cu Asociația Speranța Andradei, implementează, în perioada 14.04.2015-30.04.2016, proiectul Înființarea Centrului de terapii recuperatorii pentru copii cu tulburări de dezvoltare. Valoarea proiectului este de 207 777,77 Euro (931 820,97 lei), sumă alocată prin programul „Promovarea egalității de gen și a echilibrului dintre viața profesională și cea privată”, Îmbunătățirea echilibrului între viața profesională și cea privată, MECANISMUL FINANCIAR SEE 2009-2014.
„Prin crearea acestui serviciu comunitar în care va funcționa o echipă multiprofesională, care să furnizeze servicii de reabilitare și compensare pentru copii cu nevoi speciale, precum și programe intensive de informare și conștientizare atât în rândul părinților, cât și în rândul profesioniștilor din educație și sistemul medical, putem să ne gândim la un succes controlat al incluziunii școlare a acestor copii după vârsta de 7 ani”, se arată în raportul președintelui Marian Oprișan. Scopul final al acestei activități specifice îl constituie integrarea școlară și socială a copiilor cu dizabilități.
Centrul va funcționa sub forma unei grădinițe cu program prelungit, care va furniza servicii de educație timpurie și recuperare copiilor cu dizabilități din județ între orele 8.00-17.00. Serviciul va fi înființat în parteneriat cu Asociația Speranța Andradei din Focșani, care manageriază din anul 2008 un Centru regional de recuperare a copilului cu autism „Micul Prinț” într-o locație special amenajată, în suprafață de 598 mp, aflată în proprietatea Consiliului Județean Vrancea. Deoarece spațiul este generos, iar asociația are experiență în recuperarea copiilor cu dizabilități, înființarea unui nou centru va acoperi și nevoile copiilor cu alte tulburări de dezvoltare din comunitate. Astfel, va fi dezvoltat un alt serviciu, pentru un număr de 30 beneficiari, copii cu dizabilități multiple din județul Vrancea și familiile acestora, dintre care minim 5 de etnie romă, cu vârste cuprinse între 0-7 ani.
Program Erasmus pentru consilierea în carieră a elevilor din județ (FOTO)
Consiliul Județean derulează prin programul ERASMUS proiectul „Tehnologia informației și comunicării pentru consiliere în carieră”. Scopul proiectului îl constituie dezvoltarea instituțională a Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Vrancea prin schimbul de experiență cu partenerii internaționali și dezvoltarea serviciilor de consiliere în carieră furnizate de instituție.
Obiectivele proiectului vizează dezvoltarea unei platforme online pentru consilierea în carieră a elevilor; dezvoltarea unor resurse educaționale deschise, utilizate de consilierii școlari în consilierea în carieră a elevilor din județ; dezvoltarea unor documente specifice activității de consiliere în carieră: ghid de consiliere în carieră, curriculum specific, metodologie de realizare a activităților de consiliere în carieră; dezvoltarea unor instrumente digitale de auto-evaluare pe care elevii le pot utiliza în activitățile de orientare și consiliere în carieră și dezvoltarea resurselor umane ale tuturor instituțiilor partenere prin participarea la programe comune de formare. Valoarea proiectului este de 564.952 lei, fondurile fiind sută la sută nerambursabile. Contractul de finanțare a fost semnat în luna noiembrie 2014, iar proiectul se află în curs de implementare până la data de 31 august 2016.