Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO și GALERIE FOTO : Podgoriile din Vrancea, pe harta internațională a vinului. IWCB vine la Focșani


Trei Masters of Wine vor veni la Focșani în perioada 26-29 mai pentru Concursul Internațional de Vinuri București 2016 (IWCB 2016). Prezentarea concursului, care devine itinerant cu ediția din acest an, a fost realizată de Cătălin Păduraru, CEO al IWCB, în fața oamenilor de afaceri vrânceni prezenți, vineri, la Grand’Or Focșani, locația unde va avea loc acest concurs internațional de vinuri. „Consiliul Județean a înțeles căt de important este să luăm acest concurs din București, din niște pietre seci și să îl aducem mai aproape de vie”, a spus Cătălin Păduraru.

    IWCB 2016 pune podgoriile din Vrancea pe harta internațională a vinului și reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru domeniile conexe viticulturii. Amploarea internațională a competiției, cu trei Masters of Wine (unul dintre cele mai înalte standarde profesionale din domeniu), zeci de degustători străini care vor fi prezenți la Focșani, înseamnă o șansă pentru dezvoltarea industriei serviciilor, a turismului și de promovare a firmelor pentru oamenii de afaceri din județ. „Vinul aduce plusvaloare foarte mare”, a arătat Cătălin Păduraru, CEO al IWCB. El a oferit exemplul turismului viticol care se poate dezvolta ulterior competiției. Oenoturismul este o nișă de care vrâncenii nu au profitat până acum, deși aici este cea mai mare podgorie din țară iar tradițiile din Vrancea arhaică au impresionat fiecare străin care a ajuns aici. „Turistul care accesează această ofertă specială este un turist foarte interesant pentru oricine are un business în aria respectivă. Este un turist care consumă mult, care vine cu familia, care caută modalități extinse de loisir și care, evident, are nevoie de o seamă de servicii”, a spus Cătălin Păduraru, care a precizat că imaginea concursului IWCB 2016 va fi ia românească.
    Nu trebuie uitată dimensiunea socială, prin crearea a noi locuri de muncă, a noi oportunități de afaceri care ar putea atrage acasă pe tinerii plecați la muncă în străinătate. Focșaniul va fi vizibil și prin prezența în mass-media internațională, din care doar WineSpectator are câteva milioane de cititori. Însă pentru a profita de aceste beneficii este nevoie de o coeziune a mediului de afaceri care să înțeleagă oportunitatea pe care o are în față.
    Deocamdată, acest lucru a fost înțeles de Consiliul Județean care este partener al IWCB 2016. „Consiliul Județean a înțeles căt de important este să luăm acest concurs din București, din niște pietre seci și să îl aducem mai aproape de vie. Membrii juriului vor vizita toate cramele. Primii care au răspuns au fost cei de la Consiliul Județean Vrancea. Trebuie să mulțumesc președintelui Marian Oprișan pentru acceptul dat și echipei de la Vrancea care m-a surprins prin elasticitate și promptitudine”, a spus Cătălin Păduraru, care i-a menționat pe cei implicați în proiectul de la Focșani, respectiv secretarul județului, Raluca Dan, directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu și, nu în ultimul rând, subprefectul Cristi Misăilă.
    Secretarul județului, Raluca Dan, a subliniat că susținerea acordată de administrația județeană pentru organizarea concursului este o continuare a eforturilor din ultimii ani de a pune Vrancea pe harta internațională a vinului. Este o susținere pentru ca producătorii de vinuri să capete vizibilitate internațională, adică vânzări și locuri de muncă pentru vrânceni.
„Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a vrut să pună Vrancea pe o altă hartă, o hartă internațională. A vrut, prin organizarea acestui eveniment, să acorde acea legitimitate și acea recunoaștere de patrie a vinului. Vrancea are o rezonanță anume și nu doar de 20 de ani, de când se organizează festivalul de la Focșani, ci de ani de zile. Evenimentul este extrem de important pentru că lupta de a duce Vrancea pe o hartă a început de mulți ani, nu se termină cu organizarea acestui concurs, vor mai urma și alte evenimente, alte lucruri care vor stabiliza numele județului Vrancea pe această hartă internațională a vinului”, a spus secretarul județului, Raluca Dan.

Vrancea are producători cu vinuri excelente

    Cătălin Păduraru a arătat că IWCB nu ține cont de culoarea politică, iar românii ar trebui să treacă peste aceste lucruri mărunte și să reia poziția de învingători. El a subliniat că Vrancea trebuie să scape de imaginea vinurilor ieftine de la marginea drumului pentru că în județ sunt producători cu vinuri excelente. Sunt oameni care au investit, care au făcut lucruri minunate în cramele lor și ale căror eforturi merită să fie cunoscute și recompensate. „Dacă avem vie în Vrancea, venim în Vrancea. Dacă avem în Iași, mergem la Iași. Trebuie să trecem peste acele lucruri mărunte care nu ne fac bine, trebuie să ne reluăm poziția de învingători și avem toate datele. Vinurile pe care le vom arăta lumii vor demonta și imaginea negativă, pe care, trebuie să o recunoaștem, o mai are Vrancea, aceea cu vinurile vîndute la marginea drumului. Acelea nu sunt singurele. Sunt vinuri de excelență, sunt oameni care au investit și care au făcut lucruri minunate”, a adăugat Cătălin Păduraru.

Mai important decât concursul de la Paris

    Organizatorii concursului estimează că la ediția din acest an vor fi trimise circa 1400 de probe. IWCB 2016 va deveni astfel mai important decât concursul de la Paris. Jurizarea va fi asigurată de șapte echipe formate din câte cinci degustători. O treime din degustători vor fi români, fiind aleși doar cei cu experiența concursurilor internaționale. Pentru a asigura conformitatea și calitatea produselor înscrise spre evaluarea juraților, organizatorii competiției au încheiat un protocol de colaborare cu Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului Valea Călugărească – filiala Focșani. Astfel, IWCB oferă consumatorilor o garanție suplimentară asupra relevanței rezultatelor obținute în urma jurizărilor. De asemenea, vor fi prelevate probe din rafturile magazinelor pentru vinurile prezente la concurs, încât să fie evitate situațiile cu butoiașele special pregătite pentru competiții.
    Nu în ultimul rând, IWCB a cerut și va beneficia de monitorizare din partea reprezentanților rețelei internaționale VINOFED, care este Federația Marilor Concursuri Internaționale de Vin și Băuturi Spirtoase, grupând în momentul de față 12 astfel de manifestări, printre care Berliner Wine Trophy, Citadelles du Vin, VinAgora, Selections Mondiales des Vins Canada. Concursul Internațional de Vinuri București 2016 (IWCB 2016) este organizat la inițiativa Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV), de către ASER Wineconsulting, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), sub patronajul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV).

Cine sunt cei trei Masters of Wine care vin la Focșani

    Singura revistă de specialitate din România, vinul.ro, a realizat un portret al celor trei Master of Wine care vor veni la Focșani. Lista juraților poate fi consultată pe site-ul vinul.ro, partener media al IWCB 2016.
    Lenka Sedlackova, originară din Republica Cehă și stabilită în Marea Britanie, este una dintre exponentele tinerei generații de absolvenți ai Institute of Masters of Wine (promoția 2016). Colaborează cu renumita firmă de comerț specializat Berry Bros & Rudd, ca manager de marketing în relațiile cu cei mai mari producători de vin din lume. Este, de asemenea, un comunicator de talie internațională, prin articolele publicate pe The WineMonkeys (www.thewinemonkeys.com) și jurat al mai multor competiții de nivel local și mondial.
    Joel P Butler, primul rezident american acceptat în societatea de elită a Masters of Wine (1990), este absolvent de Istorie la Stanford, cu un masterat în Istorie Europeană la Universitatea din Colorado, dar a studiat și la Universitatea din Florența. Activează în domeniul vinului din 1972, a fost autor și coautor al mai multor cărți de specialitate, colaborator la Enciclopedia academică a alcoolului SAGE, și jurnalist colaborator la multiple publicații de specialitate sau generaliste (Los Angeles Times).
    Patrick Farrell a crescut în New Jersey, a studiat microbiologia și biochimia la Universitatea din Rochester, este medic, bucătar pasionat și a devenit implicat în vin din 1985, iar din 1988 s-a mutat în California și și-a început educația în domeniul specific al acestui produs. În 1994, a devenit educator certificat de vin și a devenit Master of Wine în 1998. De-a lungul activității sale, a predat numeroase cursuri despre sănătate și vin, vin și gastronomie, cultivarea strugurilor și maturarea vinurilor. Jurizează la concursuri de profil din Statele Unite și internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?