Exercițiu de amploare, ieri, la Onasis. Curtea depozitului s-a umplut de pompieri, polițiști, jandarmi, cadre medicale de la Serviciul de Ambulanță, care au venit cu tot cu tehnica de intervenții, dar și de oameni curioși, care au vrut să vadă ce se întâmplă. Au fost incendii provocate de un scurtcircuit, dar și de fumatul în locuri nepermise, un accident cu victime încarcerate, persoane rănite, intoxicate cu fum și cu arsuri sau blocate în clădiri, iar un muncitor a căzut într-un canal. Totul a făcut parte din scenariul unui exercițiu, ce a avut ca scop antrenarea structurilor de intervenție care trebuie să intervină în cazul unor situații de urgență. A fost prezent, pe lângă inspectorul șef al ISU Vrancea, colonel Viorel Balla, și adjunctul său, colonel Jenică Lazăr, dar și subprefectul Cristi Misăilă, care a apreciat că forțele de intervenție s-au descurcat bine și că este nevoie de astfel de exerciții. Nu a lipsit nici șefa UPU-SMURD, dr. Dana Dincă, care a fost extrem de atentă la modul de intervenție al paramedicilor.
Accident cu victime încarcerate, incendii, persoane blocate în clădiri, rănite ori căzute într-un canal. Toate acestea au făcut parte din scenariul unui exercițiu care s-a desfășurat ieri, la Onasis, la care au participat pompieri, polițiști, jandarmi, cadre medicale de la SAJ, dar și angajați ai Electrica.
În cadrul exercițiului s-au simulat mai multe situații tactice. Prima dintre acestea a presupus că la intrarea în parcarea depozitului, dinspre strada Măgura, s-a produs un accident rutier, în care au fost implicate două autovehicule. În urma accidentului, două persoane au fost rănite și au rămas prinse între fiarele contorsionate ale mașinilor implicate. Pentru deblocarea acestora și acordarea de îngrijiri medicale au intervenit un echipaj de descarcerare și trei ambulanțe. Astfel, pompierii militari au acționat cu accesoriile specifice în vederea decopertării și îndepărtării ușilor autoturismelor, pentru facilitarea accesului către victime, manevrele fiind efectuate sub coordonarea medicului SAJ.
Cadrele medicale ale SMURD și SAJ Vrancea au preluat răniții, le-au acordat îngrijirile medicale specifice și au asigurat transportul la cea mai apropiată unitate spitalicească.
Incendiu la depozitul de mărfuri
A doua situație tactică simulată a presupus că, din cauza unor defecțiuni tehnice la instalațiile de distribuție a curentului electric, a izbucnit un incendiu la depozitul de mărfuri, iar 6 persoane au fost surprinse în interior și nu s-au putut evacua. Două echipaje cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, au intervenit pentru limitarea și stingerea incendiului, organizându-se echipe de căutare-salvare pentru localizarea și evacuarea victimelor. Pentru identificarea acestora a intervenit și cuplul chinologic.
Persoanele intoxicate cu fum și cu arsuri pe diferite suprafețe din corp au fost preluate de cadrele medicale SMURD și SAJ. Apoi, în sprijinul echipelor profesioniste pentru situații de urgență au intervenit forțe ale Electrica, pentru întreruperea alimentarii cu energie electrică pe timpul intervențiilor reprezentanților serviciilor de urgență, iar ulterior pentru remedierea defecțiunilor apărute.
Un muncitor a căzut într-un canal
Conform celei de-a treia situații tactice, pe timpul executării lucrărilor de extindere a instalației de hidranți, un muncitor a căzut într-un canal de vizitare și a fost rănit. Pompierii militari au intervenit pentru scoaterea victimei din canal, folosindu-se de echipamente speciale. După ce a fost scoasă, victimei i s-a acordat primul ajutor și apoi a fost dusă la Unitatea de Primiri Urgențe. De asemenea, pe timpul lucrărilor de extindere a instalației de hidranți s-au identificat elemente de muniție rămase neexplodate din timpul conflictelor armate. S-a acționat cu echipa pirotehnică pentru asanarea teritoriului de muniție, ridicarea și transportul acesteia în vederea distrugerii la depozitul special amenajat.
Ultima situație simulată a presupus izbucnirea unui incendiu, din cauza fumatului în locuri nepermise, la unul dintre depozitele de marfă. Cantitatea mare de materiale combustibile a favorizat propagarea cu rapiditate a flăcărilor și la clădirea administrativă a obiectivului. Pentru localizarea și lichidarea incendiului s-a intervenit cu patru echipaje de lucru cu apă și spumă, o autospecială de lucru și intervenție la înălțime și o autospecială de evacuare a fumului și gazelor. Personalul de la locul de muncă a părăsit încăperile, a intervenit cu mijloace de primă intervenție pentru localizarea și lichidarea incendiului și a evacuat bunurile materiale din zona de ardere.
„La exercițiu au participat forțe și mijloace din cadrul mai multor instituții care asigură funcții de sprijin în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, respectiv de la IPJ Vrancea, IJJ Vrancea, SAJ Vrancea, S.C. Electrica S.A. Această activitate s-a organizat, în principal, pentru pregătirea efectivelor privind modul de comportare și acțiune în cazul producerii unor situații de urgență complexe, verificarea timpilor de reacție și de intrare în acțiune a forțelor, precum și verificarea modului de organizare a cooperării între forțele participante și stabilirea căilor de perfecționare”, se arată într-o informare a ISU Vrancea.
„Consider că am avut de învățat multe”
La finalul exercițiului, care a durat aproximativ o oră și jumătate, inspectorul șef al ISU Vrancea, colonel Viorel Balla, a spus că toate forțele participante au avut multe de învățat. „Prin desfășurarea acestui exercițiu, am încercat să cuprindem cam toată paleta de situații de urgență ce s-ar putea produce în obiectiv, mai ales că în urmă cu ceva timp aici a fost un incendiu. Am folosit tot ceea ce se putea folosi pentru evacuarea personalului, a răniților, a gazelor și pentru prima oară am folosit și autospeciala pentru scafandri, care are în componența ei un costum de alpinist ce poate fi folosit pentru evacuarea victimelor care sunt blocate, mai ales că la noi au fost astfel de cazuri. Consider că am avut multe de învățat în urma acestui exercițiu și ne-am îmbunătățit experiența”, a spus colonelul Viorel Balla.
La rându-i, subprefectul Cristi Misăilă a apreciat modul de intervenție al forțelor participante, adăugând că un astfel de exercițiu era necesar. „A fost un exercițiu tactic care a demonstrat că forțele de intervenție, atât ale ISU, cât și ale Jandarmeriei, Poliției, SAJ, sunt pregătite atât din punct de vedere tehnic cât și din punct de vedere profesional să facă față unor astfel de situații de urgență. Sperăm ca la noi astfel de situații să fie cât mai rare sau chiar deloc, dar după experiența neplăcută de la Colectiv, avem nevoie să demonstrăm că trebuie să existe o foarte bună colaborare între toate instituțiile. De asemenea, și cetățenii trebuie să înțeleagă că trebuie să colaboreze cu forțele de intervenție”, a spus subprefectul Misăilă.
În incinta Onasis sunt amenajate opt depozite, în care se comercializează o gamă largă de produse, dar și un spațiu administrativ. Capacitatea spațiilor de vânzare și depozitare este de regulă ocupată în totalitate, uneori acestea fiind folosite în exces. Având în vedere amplasarea obiectivului, suprafața mare a acestuia, cantitatea mare de produse oferite spre comercializare și prezența unui număr ridicat de persoane în incinta depozitului, există posibilitatea producerii unor situații de urgență care ar avea ca urmări atât pagube materiale cât și accidentări sau chiar pierderi de vieți omenești. Acestea sunt motivele pentru care s-a organizat exercițiul de ieri.