Zeci de meri au fost furați, în urmă cu aproximativ două săptămâni, dintr-o livadă situată între comunele Biliești și Suraia. Copacii erau plantați de membrii familiei Dima de aproximativ 3 ani, dar asta nu i-a împiedicat pe hoți să-i scoată din pământ. Au săpat la rădăcina pomilor cu hârlețul și i-au scos astfel din pământ. Și nu este prima dată când livada familiei Dima este călcată de hoți. S-a mai întâmplat și anul trecut, atunci când au dispărut 50 de pomi. Acum au fost furați 60.
Păgubiții au scris un comentariu pe pagina de facebook „Livadă Dima Focșani”, rugându-i pe cunoscuți să distribuie postarea, în speranța că așa ar putea fi prinși infractorii. „De-a lungul celor 25 de ani de când ne ocupăm de pomicultură, am asistat neputincioși la tot felul de furturi mai mari sau mai mici. Deși ideea de furt nu are cum să nu te afecteze, am trecut peste și ne-am continuat activitățile. Totuși, fenomenul apărut de relativ puțin timp în livada noastră nu poate decât să ne îngrijoreze foarte mult: furtul masiv de pomi (meri) de anul trecut s-a repetat/ intensificat și în acest an. Concret, anul trecut am avut un furt de 50 pomi de 2 ani, iar anul acesta 60 de pomi cu o vârstă de 3 ani. Oricine lucrează în agricultură știe cât de dificil este să faci producție la un cost optim, care să îți permită să și vinzi ce ai produs. Este de la sine de înțeles că toate aceste furturi nu fac decât să ne îngreuneze activitățile și mai mult! Bineînțeles, furturile au fost semnalate către Poliție, care a răspuns prompt de fiecare dată!. Urmare a tuturor acțiunilor întreprinse, rămânem totuși cu constatarea pagubei și… cam atât. Am început să replantăm și de această dată am vopsit pomișorii cu alb, în vederea unei posibile identificări în caz de furt!. Vrei să ne dai o mână de ajutor? Distribuie postarea asta și hai să vedem dacă putem prinde infractorii! Localizare: Biliești, Vrancea Telefon: 0749.262.658 (Dima Andrei), 0727.839.080 (Dima Petrica), 0728.373.880 Email: contact@livadadima.ro„, se arată în mesajul postat pe pagina de facebook amintită.
Andrei Dima, care se ocupă de livadă împreună cu familia, spune că nu știe ce ar putea face pentru a scăpa de hoți. Potrivit acestuia, pază umană nu poate fi pusă tot timpul pentru că este scumpă, iar dacă ar monta gard, acesta ar fi pentru animale, nu pentru oameni. „Nu știm ce am putea face. Pază umană nu putem pune în permanență, pentru că este costisitor. Avem pază umană pe perioada culesului. Dacă facem gard, nu ne ajută foarte mult. Gardul e pentru animale, nu pentru oameni. S-au furat și de la persoane care aveau livada împrejmuită. Acum i-am vopsit, în ideea că dacă se va mai întâmpla, poate îi recunoaștem pe undeva, pentru că vopseaua este mai greu de dat jos. Camerele poate ar fi de ajutor, dar este foarte costisitor. Noi încercăm să urmărim cât putem și sperăm să nu se mai întâmple”, ne-a spus Andrei Dima.