Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Termenul pentru plata taxelor şi impozitelor locale a fost prelungit


Focșănenii vor primi bonificația de 10% dacă vor plăti taxele și impozitele locale până la 30 iunie, a decis Guvernul în ședința de ieri. Este vorba despre impozitele pe clădiri, pe teren și pe mijloacele de transport. Această amânare este inclusă într-o Ordonanța de Urgență prin care au fost aduse unele modificări Codului Fiscal. Conform comunicatului Guvernului, primul termen de plată a impozitului/taxei pe clădiri, impozitului/taxei pe teren, respectiv impozitului/taxei asupra mijloacelor de transport se prelungește de la 31 martie la 30 iunie 2016. Guvernul a prelungit cu două luni, de la 31 martie la 31 mai, și termenul până la care persoanele fizice și juridice care dețin mijloace de transport radiate din circulație până la 31 decembrie 2015, au obligația să depună o declarație în acest sens, însoțită de documente justificative, la compartimentele de specialitate ale autorităților locale. „O altă modificare vizează prelungirea cu două luni, de la 31 martie 2016 la 31 mai 2016, a termenului până la care persoanele fizice care au în proprietate clădiri cu destinație mixtă sau nerezidențială pot depune declarația privind destinația clădirii. Tot cu două luni, până la 31 mai 2016 se prelungește și termenul până la care persoanele juridice pot depune declarația privind clădirile pe care le dețineau în proprietate la data de 31 decembrie 2015, destinația și valoarea impozabilă a acestora. Ordonanța de Urgență va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial”, se arată în comunicatul Guvernului.
    Decizia Guvernului de ieri era așteptată de micii întreprinzători deoarece abia în urmă cu două zile au fost publicate ultimele modificări la normele de aplicare a Codului Fiscal, care vizau tocmai modalitatea de calcul a acestor taxe și impozite locale. Modificările aduse sunt substanțiale față de primele versiuni care circulau în mediul experților contabili. Astfel,
normele la Codul Fiscal precizează acum că „în cazul persoanelor care au în proprietate clădiri cu destinație mixtă pentru care suprafețele folosite în scop rezidențial și cele folosite în scop nerezidențial nu pot fi evidențiate distinct, dacă proprietarul depune declarația privind destinația mixtă a clădirii, însoțită de o declarație pe propria răspundere prin care se atestă faptul că «nici una din cheltuielile cu utilitățile nu este înregistrată în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică» se va datora impozitul pe proprietăți utilizate în scop rezidențial”.     Finanțiștii precizează că prin cheltuieli cu utilitățile se înțelege: cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrică, gaze natural, termoficare, apă, canalizare. Sunt considerate rezidențiale acele clădiri care au destinația de locuință, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisfac cerințele de locuit ale unei persoane sau familii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?