Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO : Elevii Școlii Nicolae Iorga au discutat despre apele uzate şi… peştişorul auriu


Elevii clasei a V-a A de la Åžcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Focșani au dedicat Zilei Mondiale a Apei de anul acesta o vizită de lucru la APM Vrancea, dar și un concurs de creație origami, intitluat „Peștișorul auriu”. Totul s-a desfășurat în cadrul activității extrașcolare de educație pentru un mediu curat și sănătos „Apa – esența vieții”.
La APM, copiii au vizitat laboratorul de analize fizico-chimice al instituției, unde au avut ocazia să li se prezinte aparatura de uz general din sticlă și porțelan, sticle cu reactivi, instrumente și aparate de măsură de precizie necesare monitorizării apelor uzate generate de agenții economici din județ. Reprezentanții APM au purtat discuții cu elevii referitoare la gestionarea durabilă a apei, în condițiile în care aceasta este esențială pentru dezvoltarea societății, dar și pentru sănătatea umană și a mediului, pentru buna funcționare a ecosistemelor.
În partea a doua a activității, desfășurată la școală, elevii s-au documentat din materialele puse la dispoziție cu privire la legătura strânsă dintre apă, energie, agricultură, alimentație și industrie. Astfel, ei au aflat informații noi și interesante despre faptul că pentru realizarea unei singure coli de hârtie sunt necesari 10 litri de apă, în timp ce pentru fabricarea unui kilogram de plastic e nevoie de aproximativ 200 de litri de apă. De asemenea, s-a discutat despre râurile care fac parte din rețeaua hidrografică a județului Vrancea, precum și despre sursele de alimentare cu apă potabilă a municipiului Focșani, de la Mândrești și Suraia.
Din discuțiile cu elevii s-a ajuns la concluzia că în ciuda realizărilor impresionante din ultimele decenii, sute de milioane de oameni încă nu au acces la surse sigure de apă potabilă, în timp ce mulți o risipesc, așa încât au fost de acord cu toții că „Fiecare picătură contează!”. Inspirați de cromatica decorului acvatic și de armoniile melodiilor japoneze liniștitoare, deși au lucrat independent, copiii au contribuit la realizarea în echipă a numărului de peștișori origami impus de regulamentul concursului de abilități.
Pentru realizarea peștișorilor îngeri și aurii, din mici pătrate de hârtie colorată, concurenții celor trei echipaje au fost recompensați cu premii și aplauzele colegilor. „Pe chipurile lor se putea citi cu ușurință contribuția satisfacției muncii în echipă la creșterea stimei de sine, o prioritate a educației nonformale și informale de sensibilizare și responsabilizare a copiilor privind problemele globale ale mediului. Totodată activitatea a fost dedicată și Zilei Mondiale a Meteorologiei, deoarece se cunoaște influența circuitului apei în natură în contextul încălzirii globale asupra fenomenelor meteorologice extreme cu care ne confruntăm tot mai des și cărora trebuie să învățăm să le facem față prin soluțiile tehnologice de ultimă generație propuse de specialiști, deocamdată destul de costisitoare. Dorim să mulțumim pe această cale tuturor celor care au contribuit la reușita acestei activități”, a transmis responsabila de activitate, profesoara Marlena Boldeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?