Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Ansambluri folclorice din Vrancea, la parada de Sfântul Patrick din București


Sute de persoane au asistat, duminică, la parada de Sfântul Patrick, ocazie cu care cimpoieri și toboșari, care alegorice, trupe de dans irlandez au defilat pe străzile Capitalei. Din peisaj nu au lipsit muzica, dansul, dar și multe baloane colorate. La paradă au fost prezenți ambasadorul Irlandei la București, Derek Feely, președintele Ireland Romania Network, John Long, organizatorul evenimentului, ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, dar și primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava.  Câteva zeci de cimpoieri și toboșari, două trupe de dans irlandez — Irish Way și STAYsha—, șapte care alegorice împodobite cu baloane verzi au străbătut centrul Bucureștiului.
    Alături de ei s-au aflat și membri ai unor ansambluri folclorice din „Èšara Vrancei”, aceștia cântând din fluiere, tobe, buciume și „căprițe”—instrumente asemănătoare cimpoiului. Unii dintre ei au purtat costume naționale. Participanții la paradă au pornit de la Muzeul Èšăranului Român, pe bulevardul Kiseleff, până la Ateneul Român. Au fost și două opriri în care cimpoierii, toboșarii și dansatorii și-au etalat împreună talentele, pentru asistență. Organizatorii au oferit cadouri copiilor, iar câinii utilitari din Irlanda au defilat „îmbrăcați” în hăinuțe verzi.
    Evenimentul a fost caracterizat de simbolurile care definesc spiritul irlandez: trifoiul, spiridușul, crucea celtică și culoarea verde. Participanții au purtat haine verzi, dar și accesorii în aceeași culoare, precum pălării, panglici și un trifoi prins de haine sau pictat pe față. „Parada face parte din sărbătorirea Sfântului Patrick de către poporul irlandez. Avem parade în fiecare an de Sfântul Patrick nu numai în Irlanda, ci și într-un număr mare de țări în care avem o comunitate largă. Este o sărbătoare anuală (…) și îi invităm pe toții să se alăture. Nu este neapărat nevoie să fie irlandezi, ci să vină alături de noi să ne bucurăm. Noi avem parade în fiecare an să sărbătorim că suntem irlandezi. Avem, de asemenea, o ocazie de a promova Irlanda, ca o destinație turistică, de exemplu, sau să promovăm comerțul și afacerile irlandeze. Este o combinație între distracție și business”, a declarat ambasadorul Irlandei la București, Derek Feely.
    Primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a scos în evidență schimbul cultural care s-a făcut prin participarea la eveniment a unor ansambluri folclorice din Vrancea.
Anual, pe 17 martie, irlandezii și cei care se simt irlandezi sărbătoresc, în întreaga lume, Ziua Sfântului Patrick. Această sărbătoare îl comemorează pe protectorul Irlandei, Sfântul Patrick, cel care a adus creștinismul în Irlanda, în secolul al V-lea. Început ca o zi de comemorare, evenimentul a devenit un festival de proporții globale, serbând cultura irlandeză prin parade, dans, muzică, bunătăți culinare și mult verde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?