Propunerea legislativă a senatorului ALDE Cristiana Anghel care vizează modificarea Legii nr.269/2009 privind Codul penal prin reglementarea ca infracțiuni a calomniei și insultei și stipularea probei verității a fost respinsă luni în plenul Senatului, după ce a fost îndelung dezbătută săptămâna trecută.
Propunerea, cu raport de respingere din partea Comisiei juridice, are caracter organic și a primit votul electronic deschis al plenului (12 pentru, 22 abțineri și 51 împotrivă), deși inițiatorul solicitase vot secret. Cererea de vot secret a fost însă respinsă de plen. Mulți dintre senatori s-au pronunțat în timpul dezbaterilor pentru respingerea propunerii legislative și apărarea libertății de exprimare.
Inițiatoarea propunerii legislative propune completarea Codului penal cu un articol dedicat insultei, unde se prevede că atingerea adusă onoarei ori reputației unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocură se pedepsește de la o lună la 2 ani închisoare sau cu amendă. Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul când se atribuie unei persoane un defect, o boală sau infirmitate, care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate.
Referitor la calomnie, Anghel propune completarea Codului penal printr-un articol care stipulează că „afirmarea ori imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancțiune penală, administrativă sau disciplinară ori disprețului public se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.
De asemenea, senatoarea propune un nou articol potrivit căruia „proba verității celor afirmate sau imputate este admisibilă, dacă afirmarea sau imputarea a fost săvârșită pentru apărarea unui interes legitim” și „fapta cu privire la care s-a făcut proba verității nu constituie infracțiunea de insultă sau calomnie”. După depunerea propunerii legislative la Senat, Cristiana Anghel și-a amendat propria inițiativă, dar amendamentele sale au fost respinse de atât de Comisia juridică, cât și de plen.
Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional în acest caz.