Cu peste 21 mii hectare cu struguri de vin și de masă, Vrancea rămâne cel mai mare producător de vinuri din România. Colos al viticulturii românești, Vrancea are în pivnițele producătorilor de vinuri peste 73,1 milioane litri la începutul acestui an. Este o cantitate imensă dacă ținem cont că mulți producători de struguri și-au vândut recolta intermediarilor sau producătorilor de vin din alte județe. Datele centralizate de la Direcția Agricolă arată că, anual, de la producătorii de vinuri din județ se vând peste 30 milioane litri de vin. Este vorba doar despre vinul din struguri nobili, vin de masă sau vinuri din struguri certificați DOC și IG.
Vrancea rămâne o zonă recunoscută pentru vinurile albe, ceea ce se vede și în producția realizată anul trecut. Raportările producătorilor de vinuri arată că au fost trase de pe drojdie, în 2015, 25,6 milioane litri de vin alb și 6,1 milioane litri de vin roșu, adică 31,7 milioane litri. Aceasta deși în 2015 au fost recoltați peste 99,3 mii tone de struguri pentru vin în podgoriile vrâncene. Acestora li se adaugă strugurii hibrizi din gospodăriile populației. Este vorba despre sortimente de struguri al căror vin nu poate fi comercializat, fiind restricționat la consumul în gospodăriile populației. Vinurile vrâncene de calitate sunt obținute de pe o suprafață de peste 17,09 mii hectare cultivate cu struguri de vin. La asta se adaugă aproape cinci mii hectare cu struguri de masă și șapte sute hectare de vie tânără, neintrată pe rod sau înființată anul trecut. Cele mai mari suprafețe sunt cu Fetească regală-5600 hectare, Aligote – 2045 hectare, Fetească albă – 1780 hectare, Riesling italian – 1885 hectare, Merlot – 1395 hectare, Muscat Ottonel – 588 hectare, Sauvignon – 465 hectare, Băbească Neagră – 359 hectare, Fetească Neagră – 293 hectare, Muscat – 588 hectare iar Galbena de Odobești se mai cultivă pe 286 hectare. În ultimii ani, datorită programul de reconversie a plantațiilor viticole cu fonduri europene, au fost înființate plantații de Plăvaie, Șarbă, Crâmpoșie selecționată, Syrah sau Chardonnay.