Una dintre cele două femei din comuna Vidra, sat Burca, săltate joi dimineața de polițiștii de la Crimă Organizată și duse la Arad pentru audieri, nu s-a mai întors acasă. Este vorba de Iuliana Cristina P., care a fost arestată preventiv pentru 30 de zile. Cea de-a doua vrânceană dusă la Arad pentru audieri, Marioara C., a fost plasată în arest la domiciliu, tot pentru o perioadă de 30 de zile. „(…) dispune arestarea preventivă a inculpaților: 1.- PRICOPE IULIANA CRISTINA 2.- TINCA FLOREA IRIMIE, 3.- BOSTAN MARIAN pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 11 martie 2016 și până la data de 9 aprilie, inclusiv. (…) respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad privind pe inculpații Cioarec Mărioara, Dănilă Adela, Cîmpeanu Liliana, Crăiță Mădălin Emilian și Tinca Claudia Elena. (…) dispune luarea măsurii arestului la domiciliu față de inculpații: 1.- CIOAREC MARIOARA și 2.- DÄNILÄ ADELA pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 11 martie 2016 și până la data de 9 aprilie, inclusiv. (…) impune inculpatei CIOAREC MARIOARA obligația de a nu părăsi imobilul din com.Vidra, sat. Cucuieți, FN, jud.Vrancea (…), fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza”, este decizia judecătorilor de la Tribunalul Arad.
Pe durata arestului la domiciliu, Marioara C. trebuie să respecte mai multe obligații. „(…) pe durata arestului la domiciliu, inculpatele CIOAREC MARIOARA și DÄNILÄ ADELA au următoarele obligații: a) să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemat; b) inculpata Cioarec Mărioara are obligația să nu comunice cu persoanele vătămate Grosu Costel, Pană Georgel, Cheptănaru Ion, Cioran Ionel și cu inculpații Pricope Iuliana Cristina și Crăiță Mădălin iar inculpata Dănilă Adela are obligația să nu comunice cu persoanele vătămate Romaniuc Cezar Marian, Drăgănescu Zaharia și Hăpăianu Vasile și cu inculpata Cîmpeanu Liliana. (…) atrage atenția inculpatelor Cioarec Marioara și Dănilă Adela că, în caz de încălcare cu rea-credință a măsurii sau a obligațiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. (…) Cu drept de contestație, în termen de 48 de ore de la pronunțare. Pronunțată în Camera de Consiliu, azi, 11 martie 2016, ora 16,30”, se mai arată în decizie.
În timpul perchezițiilor efectuate în Vrancea, au fost căutate cinci persoane, dar au fost găsite doar cele două femei. Acestea au fost duse la audieri fiind bănuite că, împreună cu alte persoane, începând cu anul 2012, ar fi recrutat peste 100 de persoane cu o situație materială precară, cărora le-ar fi promis angajarea pe posturi bine plătite în Danemarca. Odată ajunse în Danemarca, victimele erau aduse în stare de aservire față de membrii grupării, astfel încât, lipsite fiind de mijloace financiare, necunoscând limba și locurile spre a se putea eventual angaja sau repatria pe cont propriu, au fost nevoite să locuiască în spațiile stabilite de membrii grupului și să execute activitățile impuse de către aceștia. „În acest sens, suspecții au însoțit și asistat persoanele vătămate în fața autorităților daneze în vederea obținerii codului numeric personal danez. Ulterior, sub pretextul îndeplinirii formalităților de angajare impuse de către lege și fără ca victimele să fie în cunoștință de cauză, au constituit firme fantomă în numele acestora, au deschis conturi bancare și au obținut cărți de credit pe care le-au utilizat în vederea comiterii de fraude, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 7.000.000 de euro”, au transmis anchetatorii.
Dosarul este instrumentat de polițiștii de la Crimă Organizată și DIICOT Arad, asta după ce o persoană vătămată din Arad a depus plângere. Înainte de audieri și rețineri, s-au făcut percheziții în mai multe județe, inclusiv în Vrancea. „La data de 10 martie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, sub coordornarea procurorilor D.I.I.C.O.T-B.T. Arad, efectuează 20 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Botoșani, Vrancea, Mureș, Constanța și în municipiul București, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat. De asemenea, au fost puse în executare 19 mandate de aducere. La data de 25 februarie 2015, polițiștii români, în colaborare cu autoritățile din Danemarca, au desfășurat o acțiune în urma cărora au fost arestate 20 de persoane aflate pe teritoriul Danemarcei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, înșelăciune, fraude informatice și evaziune fiscală”, se arată într-o informare a Poliției Române.
Acțiunea a început acum mai bine de un an și s-a lucrat în colaborare cu poliția daneză. În februarie 2015, partea daneză a arestat 20 de membri ai grupului infracțional care se aflau pe teritoriul Danemarcei la momentul respectiv, operațiunea fiind denumită „Cuibul de Viespi”, asta după ce între România și Regatul Danemarcei s-a încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, având în vedere faptul că infracțiunile s-au săvârșit pe teritoriile ambelor state, facând obiectul cercetărilor deopotrivă ale autorităților judiciare române, cât și ale celor daneze.
În ceea ce-i privește pe cei 20 de membri ai grupului infracțional arestați în Danemarca, acum ei sunt judecați de instanța daneză pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, înșelăciune, fraudă informatică și evaziune fiscală.