Primii suspecți în dosarul „Cuibul de viespi” au ajuns joi seara în Arad. Este vorba despre două femei din Vrancea, scrie aradon.ro. „Femeile urmează să fie audiate și, cel mai probabil, vor fi reținute pentru 24 de ore. Tot în această seară urmează să ajungă la Arad și alte zece persoane, suspecte în această cauză, din Constanța, Botoșani, Mureș și municipiul București”, se mai arată într-un articol postat ieri seară pe site-ul menționat, articol însoțit de fotografii cu cele două vrâncence.
Femeile sunt din Vidra și au fost duse tocmai la Arad pentru a fi audiate, în urma a trei percheziții efectuate în județul nostru într-un dosar de trafic de persoane. Polițiștii de la Crimă Organizată Vrancea au făcut trei percheziții la Vidra și au căutat cinci persoane, dar au găsit doar două.
Dosarul este instrumentat de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad și procurorii DIICOT Arad. Potrivit unei informări a Poliției Române, membrii grupării, din care ar face parte și vrânceni, ar fi recrutat peste 100 de persoane cu o situație materială precară și, sub pretextul oferirii unui loc de muncă bine plătit în Danemarca, erau obligate să desfășoare activități ilegale atunci când ajungeau la destinație. „La data de 10 martie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T-B.T. Arad, efectuează 20 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Botoșani, Vrancea, Mureș, Constanța și în municipiul București, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat. De asemenea, au fost puse în executare 19 mandate de aducere. Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2012, membrii grupării ar fi recrutat peste 100 de persoane, cu o situație materială precară, cărora le-ar fi promis angajarea în locuri de muncă bine plătite în Danemarca. Ulterior, victimele ar fi fost transportate și adăpostite în Danemarca, unde, fiind lipsite de mijloace financiare, ar fi fost obligate să execute activitățile impuse de membrii grupării. În numele victimelor, membrii grupării ar fi constituit firme fantomă, ar fi deschis conturi bancare și ar fi obținut cărți de credit, pe care le-ar fi utilizat în vederea comiterii de fraude, cauzând un prejudiciu de aproximativ 7.000.000 de euro. La data de 25 februarie 2015, polițiștii români, în colaborare cu autoritățile din Danemarca, au desfășurat o acțiune în urma cărora au fost arestate 20 de persoane aflate pe teritoriul Danemarcei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, înșelăciune, fraude informatice și evaziune fiscală”, se arată într-o informare a Poliției Române.
Operațiunea „Cuibul de Viespi”, declanșată în Danemarca
Și procurorii DIICOT au făcut o informare cu privire la acțiune, în comunicatul acestora menționându-se că în februarie anul trecut, partea daneză a arestat 20 de membri ai grupului infracțional, care se aflau pe teritoriul Danemarcei la momentul respectiv, operațiunea fiind denumită „Cuibul de Viespi”.
În ceea ce privește acțiunea de ieri, anchetatorii spun că există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2015 membrii grupului au recrutat de pe teritoriul României peste o sută de victime, provenind din medii sărace, pe care ulterior le-au transportat și adăpostit în Danemarca, prin inducere în eroare, sub pretextul oferirii unui loc de muncă bine plătit. „În fapt, membrii grupului infracțional au urmărit ca, odată ajunse în Danemarca, victimele să fie aduse în stare de aservire față de aceștia, astfel încât, lipsite fiind de mijloace financiare, necunoscând limba și locurile spre a se putea eventual angaja sau repatria pe cont propriu, să fie nevoite să locuiască în spațiile stabilite de către membrii grupului și să execute activitățile impuse de către aceștia. În acest sens, suspecții au însoțit și asistat persoanele vătămate în fața autorităților daneze în vederea obținerii codului numeric personal danez. Ulterior, sub pretextul îndeplinirii formalităților de angajare impuse de către lege și fără ca victimele să fie în cunoștință de cauză, au constituit firme fantomă în numele acestora, au deschis conturi bancare și au obținut cărți de credit pe care le-au utilizat în vederea comiterii de fraude, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 7.000.000 de euro”, se arată în comunicatul DIICOT.
În același document se mai precizează că în februarie 2015, între România și Regatul Danemarcei s-a încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, având în vedere faptul că infracțiunile s-au săvârșit pe teritoriile ambelor state, făcând obiectul cercetărilor deopotrivă ale autorităților judiciare române și ale celor daneze.
În ceea ce-i privește pe cei 20 de membri ai grupului infracțional arestați în Danemarca, acum ei sunt judecați de către instanța daneză pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, înșelăciune, fraudă informatică și evaziune fiscală. „Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic și finanțare din partea Eurojust. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, mai transmit procurorii DIICOT.