Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani va fi dotat cu incubatoare noi, în cadrul programului „Mama și copilul”, lansat de Ministerul Sănătății. Incubatoarele sunt folosite, în special, pentru copiii care se nasc prematur. În acest moment, în Secția de Neonatologie a Spitalului Județean Focșani sunt 14 incubatoare funcționale și niciunul în Secția de Pediatrie. Potrivit informațiilor primite de la purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Focșani, Alina Cosma, unitatea urmează să primească 8 incubatoare noi. Șase dintre acestea vor fi folosite în Secția de Neonatologie și două în cea de Pediatrie. Alte două incubatoare vor intra în dotarea Spitalului Comunal Vidra.
În cazul nașterilor premature sau din cauza greutății prea mici, sunt cazuri ]n care nou-născutul nu poate face față modificărilor determinate de schimbarea de mediu. Prin urmare, medicii folosesc incubatoarele, copiii fiind ținuți ]n acestea până când își pot menține singuri funcțiile vitale. În incubator, care are un rol esențial pentru sănătatea copilului, cei mici se pot dezvolta ca și în uterul mamei, primind oxigen și căldura de care au nevoie pentru a se dezvolta corespunzător. Practic, incubatorul îl separă pe nou-născut de mediul exterior, ferindu-l inclusiv de eventuale infecții.
Aproape 600 de incubatoare pentru spitalele din țară
La începutul acestui an, Ministerul Sănătății a demarat un proces de colectare de date de la toate unitățile spitalicești cu secții de obstetrică-ginecologie și neonatologie din țară, atât de la nivelul unităților aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cât și al unităților spitalicești care în urma procesului de descentralizare se află în subordinea Consiliilor Locale. Astfel, Programul Mama și Copilul va asigura necesarul de 597 de incubatoare. Dintre acestea, 132 vor acoperi necesarul celor 9 spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătății, iar 465 vor fi destinate celor 114 unități spitalicești locale. Pentru acoperirea acestui necesar, Ministerul Sănătății a alocat un buget de 33 milioane lei, adică echivalentul a peste 7,3 milioane euro.
„În conformitate cu normele legale în vigoare, spitalele publice din rețeaua autorităților locale au obligația de a contribui la achiziționarea aparaturii medicale cu fonduri de minim 10% din valoarea totală a achiziției. După alocarea acestei cofinanțări, Ministerul Sănătății pune la dispoziție diferența de 90% din fondurile necesare achiziției incubatoarelor. Programul «Mama și Copilul» reprezintă o prioritate asumată la nivel strategic, atât din perspectiva dezvoltării asistenței medicale pentru nou-nascuti, a screening-ului prenatal, cât și a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare deopotrivă mamei și copilui. Inițiativa legată de dotarea tuturor spitalelor cu incubatoare reprezintă doar începutul unui demers mai amplu în marja Programului Mama și Copilul”, se arată într-o informare a Ministerului Sănătății.
„Ministerul Sănătății va elabora până la data de 1 iunie 2016 un Plan de Acțiune realist și eficient, care să identifice și să acopere principalele nevoi în domeniu. Planul de Acțiune va îngloba informații și propuneri din rândul specialiștilor în domeniul sănătății, dar și al societății civile implicate în zona de sănătate a mamei și copilului. Pentru a asigura efectivitatea acestui demers, vor fi organizate în perioada martie – mai 2016 o serie de întâlniri strategice la nivelul centrelor universitare”, se arată în același document.