Grădinița Nr. 2 cu Program Prelungit din Focșani, situată pe strada Alecu Sihleanu, în apropierea Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu”, este una dintre unitățile de top din municipiu. De la conducerea instituției și până la dotările propriu-zise, părinții și bunicii au descris unitatea de învățământ ca fiind una de referință.
Grădinița a avut, în primii ani de activitate, trei grupe de copii, dar datorită eforturilor depuse de conducea unității, a evoluției în ceea ce privește instruirea educațională și a pregătirii profesionale de care au dispus cadrele didactice, a ajuns în prezent să aibă 210 copii înscriși, repartizați în 7 grupe. Grădinița funcționează între orele 7.00-17.00. „Avem cadrele didactice de serviciu pe paliere, care așteaptă și preiau copii cu zâmbetul pe buze încă de la ora 7.00. Copiii sunt primiți în unitate până la 8 și jumătate, pentru că apoi servesc micul dejun. După masă, imediat, încep activitățile comune cu toții copiii, care se derulează până la ora 12.45. Apoi servesc masa de prânz și trec la somn. De la ora 13.00 la 15.00 au program de somn, după acest moment primesc suplimentul și apoi trec la activități de după amiază, până la ora 17.00, când copiii sunt preluați de părinți sau de bunici”, a spus Vasilica Isac, directoarea grădiniței.
Spațiile școlare și cele auxiliare sunt generoase, iar dotările sunt dintre cele mai bune. „În afară de clasele pe care le folosim cu dublă utilizare pentru desfășurarea activităților și somn, avem și trei dormitoare suplimentare, pe care le folosim doar ca dormitoare. Avem sală de mese pe fiecare palier, unde se servește masa, spațiu pentru arhivă, de depozitare, o sală ludotecă, unde se țin fel de fel de activități recreative pentru copii. De asemenea, avem sală de resurse, cancelarie pentru cadre, biroul directorului, iar în unitatea noastră este și sediul Asociației Educatoarelor, o parte dintre cadrele noastre fiind și membri fondatori”, a mai spus directoarea.
Fiind o unitate de stat, la Grădinița nr. 2 din Focșani se plătesc doar costurile efectuate pentru procurarea hranei. „Avem 14 cadre didactice, bine pregătite, având studii superioare pe specializarea în care își desfășoară activitatea. Astfel, există câte două cadre pe grupă, dintre care un cadru profesează dimineață, iar celălalt după-amiază. Ele se suprapun cu programul de la ora 12:00 la 13:00, copiii simțind astfel ideea de unitate, de familie”, a adăugat Vasilica Isac.
Familia grădiniței mai are în componență și patru îngrijitoare, un contabil și un administrator. Nu în ultimul rând, unitatea dispune de cabinet medical, în care își exercită îndatoririle un medic pediatru specializat în zilele de miercuri, iar triajul zilnic este efectuat de două asistente.
Ca și activități opționale, părinții pot oferi sugestii, iar acestea se vor stabili în funcție de dorința fiecărui părinte în parte. Anul acesta, spre exemplu, ca și limbă străină, s-a conchis de comun acord ca micuții să facă engleza, iar ca activitate recreațională, există variate tipuri de dansuri, precum dans modern, dans popular sau dans sportiv.
Oferta educațională pentru anul școlar 2016 -2017 va cuprinde tot un număr de șapte clase, dar cu un număr mai mare de elevi. „Pentru următorul an, grădinița își va organiza copiii tot într-un număr de 7 grupe, deoarece se dorește asigurarea unui echilibru, în primul rând financiar. Chiar dacă sălile de clasă vor fi pline, vom găsi soluții, deoarece copilul este centrul lumii, este axa în jurul căreia, noi, ca și conducere, ne învârtim. Deși unitatea nu este avantajată ca și poziționare în oraș, cum sunt altele, mulți părinți ne recomandă și știu de noi destul de bine”, dă asigurări Vasilica Isac.
Întrebată de ce și-ar aduce cineva copilul să-l înscrie la Grădinița nr. 2, directoarea a răspuns, zâmbind: „Pe lângă orele de educație, oferim copiilor dragoste. De cum intrați, nu se poate să nu simțiți energia pozitivă de aici. Relația dintre copil și cadrele didactice este foarte strânsă. Noi suntem ca o mare familie. Chiar dacă pășiți la noi pentru prima oară, sunteți primiți cu zâmbetul pe buze. Omul sfințește locul. De aici și siguranța că micuțul dumneavoastră se va simți bine”.
Colțul tradițional la intrarea în grădiniță
De cum am intrat în unitate, am și fost plăcut surprinși, sărindu-ne în ochi „Colțul Tradițional”. Este vorba de o mică secțiune destinată exclusiv specificului românesc, un mic muzeu de cultură tradițională, ca un „creuzet” de elemente populare, unde se găsesc obiecte și elemente de vestimentație autentice, aduse de cadrele didactice în mare parte, la care s-au adăugat și cele dăruite de bunicii copiilor. „Vrem să transmitem că suntem români și că tradițiile trebuie să reziste. Copiii trebuie să-și cunoască rădăcinile”, ne surprinde cu spusele ei directoarea.
Clasele sunt personalizate pentru fiecare grupă în parte, iar dotările sunt făcute odată cu extinderea unității, în condițiile în care la început s-a pornit de la trei grupe de preșcolari, iar pe parcurs s-a ajuns la numărul actual. Cadrele didactice de aici, numesc unitatea în care lucrează ca fiind „Grădinița pentru toți”. „Noi nu am spus nu la nici un copil. Am găsit tot timpul soluții pentru ca fiecare copil în parte să aibă acces la educație. La noi vin și copii cu diverse forme de autism. Aceștia se integrează minunat, observându-se o evoluție în conduita lor. Deși toate cadrele didactice sunt cadre tinere, au foarte multă experiență. De altfel, este firesc ca micuții să fie mai apropiați de personalul grădiniței, cu cât acesta este mai tânăr”, este de părere Vasilica Isac.
Tinerii studenți, viitori învățători sau educatoare, se instruiesc în taina meseriei de dascăl de la cadrele didactice de la Grădinița 2. „De 5 ani am încheiat un contract cu Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, prin care un număr de 140 de studenți își desfășoară la noi practica pedagogică. Cadrele noastre le sunt mentori, oferindu-le indicații, după care studenții își fac treaba. Primim mesaje de la învățători și învățătoare, prin care suntem felicitați pentru pregătirea copiilor. Mulțumesc tuturor părinților care au avut încredere să aducă la noi cele mai importante flori – pentru că tot suntem în luna Martie – și să ni le încredințeze o bună parte din zi. Vreau să plece de aici, de la noi, foarte mulțumiți că au primit cea mai bună educație”, a mai spus directoarea.
„Noi furăm meserie”
Viitoarele educatoare sunt încântate de experiența pe care o acumulează și spun că nu fac altceva decât să „fure” meserie de la cele care au predat ani buni la catedră. „Avem foarte multe de învățat de la doamnele educatoare de aici, deoarece avem nevoie de multe exemple de bună practică. Ne jucăm împreună și încercăm să învățăm lucruri noi, chiar dacă unii dintre noi le știm, dar le aprofundăm. Grădinița este foarte bine dotată, cu o doamnă directoare foarte înțelegătoare, care ne acceptă ori de câte ori avem noi nevoie, cu sfaturi atunci când nu reușim să găsim soluția cea mai bună. Noi furăm meserie de la ele, dacă putem spune așa”, a spus Raluca Ioniță, studentă, care face practică pedagogică la grădiniță.
Părinții au cuvinte de laudă și sunt foarte mulțumiți de felul cum sunt educați micuții lor la grădinița de pe Alecu Sihleanu și spun că își aduc copii aici datorită felului cum sunt tratați de cadrele didactice și atenției pe care o primesc. „Este o grădiniță foarte bună. Eu am două fetițe pe care le aduc aici și din punctul meu de vedere sunt foarte mulțumită de doamna directoare, de doamnele educatoare, de tot ce este aici. Sunt sigură că am făcut alegerea cea mai bună pentru copiii mei. Recomand grădinița aceasta și din septembrie voi aduce aici și un nepoțel de-al meu”, a spus Violeta Gogoriță, mama a doi copii.