Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO : Știai că și tu poți fi expert electoral? Și ești plătit pentru asta


Jumătate dintre localitățile vrâncene nu au suficienți experți electorali din care să fie desemnați președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și locțiitorii acestora. Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, la nivel național, au fost înregistrate 36.959 de cereri din partea persoanelor care doresc să facă parte din Corpul experților electorali, din cadrul căruia vor fi desemnați prin tragere la sorți președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și locțiitorii acestora. „Precizăm că în acest moment există 1.501 localități în care nu este îndeplinit necesarul de experți electorali. Dintre acestea, 483 de localități figurează cu zero cereri înregistrate pentru această funcție”, a anunțat AEP într-un comunicat de presă. Conform situației prezentate de AEP, în Vrancea sunt 37 de localități unde nu sunt suficienți experți electorali.
    AEP a început recrutarea acestor experți din luna ianuarie printr-o campanie de informare purtată inclusiv în mediul online și anunțuri în mass-media. Au fost postate filmulețe pe youtube care pot fi urmărite pe canalul Autoritatea Electorală Permanentă București. Cei interesați pot urmări aici care este procedura prin care se pot înscrie în acest Corp al experților electorali. Acesta este o evidență permanentă a persoanelor care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și străinătate sau locțiitori ai acestora, înființată, gestionată și actualizată de AEP.
    Poate face parte din Corpul experților electorali persoana care îndeplinește următoarele condiții: are cetățenia română; cunoaște limba română, scris și vorbit; are drept de vot; are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcției; nu face parte dintr-un partid politic; a absolvit cel puțin învățământul general obligatoriu și nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal. „Persoanele care au mai îndeplinit funcția de președinte al biroului electoral al secției de votare sau de locțiitor al acestuia și care solicită în scris să fie admise în Corpul experților electorali parcurg o procedură de avizare, realizată de Departamentul de organizare a proceselor electorale din cadrul AEP”, arată Autoritatea. Pentru celelalte categorii admiterea în Corpul experților electorali se face prin examen. Este vorba despre persoanele care nu au mai exercitat funcția de președinte al biroului electoral al secției de votare sau de locțiitor al acestuia, persoanele care au fost excluse din Corpul experților electorali, sub condiția ca excluderea să fi avut loc cu mai mult de 3 ani înaintea datei examenului dar și pentru persoanele care s-au retras din Corpul experților electorali, sub condiția ca retragerea să fi avut loc cu mai mult de un an înaintea datei examenului.

     În cadrul acestui examen de admitere se urmărește evaluarea unor competențe specifice precum cunoașterea legislației în materia exercitării dreptului de vot și a modului de aplicare a acesteia, planificarea operațiunilor electorale din secția de votare sau consemnarea rezultatelor votării. Acest examen poate fi scris, organizat într-un centru de examinare pus la dispoziție de către primar, prefect sau misiunea diplomatică, în condițiile legii, precum și la sediile Autorității Electorale Permanente, ale filialelor și birourilor acesteia. Însă examenul poate fi organizat și în sistem online, anunță AEP.
    Persoanele desemnate ca președinți sau locțiitori ai birourilor electorale ale secțiilor de votare vor fi plătite conform legii, anunță AEP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?