Copiii și tinerii aflați în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Cotești, precum și cei ocrotiți în Adăpostul Temporar pentru Copiii Abuzați din Focșani, au primit daruri din partea lui Laurențiu Cătălin Lupu, tânărul crescut și el în instituțiile statului și care a demarat, pe 16 februarie a.c., proiectul „Cum să faci un copil fericit!”. Lui i s-a alăturat, de această dată, preotul Eduard Daniel Bran de la Protoieria Focșani 1, care a contribuit, prin cadourile făcute, la bucuria celor care trăiesc în cele două centre. La această a doua acțiune din cadrul proiectului au fost prezenți Daniela Nicolaș, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, Ionel Chetroiu, directorul Direcției pentru Protecția Persoane Adulte cu Handicap, Adriana Bran și Rodica Taftă de la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, unde Laurențiu activează de foarte mulți ani ca voluntar, precum și Dragoș Matișan, reprezentant al Consiliului Județean Vrancea și Marius Boșcan, viceprimar al Primăriei Cotești.
Prima acțiune din cadrul proiectului „Cum să faci un copil fericit!” a avut loc în data de 16 februarie când Cătălin a dus daruri copiilor din Centrul Maternal și Centrele pentru copii cu dizabilități „Prâslea” și Harap Alb”, ocazie cu care tânărul și-a povestit și greutățile prin care a trecut după ce a fost abandonat de familie într-un orfelinat. Impresionanta poveste de viață a lui Cătălin a apărut, la momentul respectiv, în paginile cotidianului nostru și o puteți reciti accesând linkul: http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-de-ziua-lui-un-tanar-crescut-in-orfelinat-a-facut-daruri-actualilor-copii-din-centrele-dgaspc_2_70860886.html
Acasă la tinerii din Centrul de Recuperare Cotești
Cea de a doua acțiune din cadrul proiectului inițiat de el s-a desfășurat vinerea trecută, prima oprire fiind la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Cotești. Emoțiile lui Cătălin au fost parcă și mai mari decât la prima sa acțiune, însă înconjurat și încurajat de oamenii care îl prețuiesc și care l-au cunoscut încă de mic, și-a rostit discursul în prezența tinerilor cu dizabilități și a personalului din acel centru. „Eu am crescut la casa de copii, iar de ziua mea, am împlinit de curând 33 de ani, m-am gândit să fac un proiect de donații, care să ajute orfanii, copiii cu dizabilități și alte persoane din centrele din Vrancea. Nu am uitat cum este să fii singur pe lume, să nu ai mamă, să nu ai tată sau frați. Știu că în fiecare an, mulți copii sunt abandonați în maternitățile din România. Unii rămân în spitale, alții merg în orfelinate și eu cred că pot să le aduc un zâmbet măcar. Am început în luna februarie anul acesta, cu proiectul „Cum să faci un copil fericit!” și aceasta e a doua activitate din proiect. Pentru mine este foarte important că am ajuns un om matur, am un serviciu stabil și pot să ajut persoanele din jurul meu care au nevoie de ajutor. Vreau să mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat și m-au încurajat să pornesc acest proiect”, a spus Cătălin.
La rândul său, Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea a ținut să aprecieze public eforturile făcute de Cătălin ca să-și croiască drumul drept în viață, după plecarea din Centrul în care a crescut. „Îl cunosc pe Cătălin de 16 ani și nu pot să nu am toată aprecierea pentru el, care a făcut eforturi considerabile ca nu doar lui, ci tuturor din jurul lui să le fie bine. Iar cei ce îl cunosc, știu că oricine are nevoie de ajutor, el vine să îl dea! A fost unul din beneficiarii care la 18 ani a trebuit să plece din sistemul de Protecția Copilului și a demonstrat că se poate descurca prin forțe proprii. Știu că are un serviciu, își dorește o familie și că una din prioritățile lui e să le fie alături copiilor din centre. Te felicităm, Cătălin, și te așteptăm și în echipa noastră ca voluntar. Îți mulțumim că nu ai uitat că ai fost al nostru, că am fost cu tine și tu cu noi, și că n-ai uitat că sunt oameni în nevoie care au nevoie de ajutor”, a spus Daniela Nicolaș.
Preotul Eduard Daniel Bran a arătat că inițiativa extraordinar de frumoasă a lui Cătălin a fost nu doar admirabilă ci și molipsitoare, astfel încât nu a putut să nu se alăture demersului lui. Astfel, părintele a adus la rândul său, din partea Protoieriei Focșani 1, daruri: fructe, dulciuri, cărticele de colorat dar și iconițe, cărți de rugăciuni și Ghidul practic al creștinului ortodox „Casa Creștinului”. „Îi mulțumesc lui Cătălin că mi-a dat șansa să împărtășesc din bucuria lui. Gestul lui e gestul final al integrării cu adevărat în societate a copiilor care au avut mari probleme și care au reușit să se reintegreze. Faptul că el s-a gândit la cei ce sunt cum a fost și el, faptul că a ieșit în cetate și a căutat oameni care să fie cu el în această acțiune este extraordinar! El a dovedit faptul că e vindecat, că e un bun creștin, că se gândește la cei necăjiți. Omul care are dragoste de Dumnezeu are dragoste față de oameni! Știu că e emoționat, și eu sunt la fel, am vrut să fiu alături de el în această acțiune de normalitate, de bucurie, de mulțumire lui Dumnezeu prin ajutorarea celorlalți”, a spus preotul Eduard Daniel Bran.
Cei 35 de tineri cu dizabilități de la Cotești sunt îngrijiți de 24 de salariați
Cătălin le-a dăruit tinerilor de la Cotești saci cu articole de îmbrăcăminte și cărți. El a vizitat, împreună cu ceilalți participanți la acțiune, tot centrul iar apropierea efectivă de beneficiari a fost extrem de emoționantă… Afectați de handicapuri accentuate sau grave, aceștia s-au bucurat în felul lor de vizitatori. Cei care desenau și colorau la o masă din camera de socializare, și care au oferit mărțișoare reprezentantelor sexului frumos, au ținut neapărat să-și arate și caietele pe care învață să scrie iar laudele primite le-au adus zâmbete largi pe figură și o bucurie evidentă. Pentru ceilalți, care au preferat să rămână în dormitoare dar chiar și pentru cei imobilizați la pat, vizita lui Cătălin și a însoțitorilor săi a însemnat o vizibilă bucurie. „Avem 35 de beneficiari, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, cu handicapuri medii, accentuate și grave, care sunt îngrijiți de 24 de salariați, de la îngrijitori, instructori de educație, infirmieri la psihologi, asistenți sociali, kinetoterapeut și asistenți medicali. Încercăm să le oferim cea mai bună îngrijire și cele mai bune condiții. Invităm pe oricine dorește să ne viziteze, să o facă, pentru că pentru beneficiarii noștri orice vizită este o bucurie”, a spus Mihail Zisu, șeful centrului de la Cotești.
Pentru Cătălin, vizita la Centrul din Cotești a însemnat o bucurie și pentru faptul că acolo a întâlnit persoana care a avut o vorbă bună pentru el, când era instituționalizat în fosta Casă de Copii de la Odobești, și care, a spus el, l-a îndemnat mereu să învețe ca să poată reuși în viață. Este vorba de asistentul social Mariana Viul, actualmente Nișcoveanu, de care Cătălin a rămas legat și despre care spune că dacă n-ar fi existat, poate că el nu ar fi ceea ce este astăzi. „Doamna Mariana Viul mereu ne zicea, „nu dați cu piciorul la ce-i bun, învățați!”, mereu mă întreba ce vreau să fac, unde vreau să ajung… Și uite că am făcut multe cursuri, sunt în ultimul an la liceu, la vară dau Bacalaureatul și după aceea, dacă mă ajută Dumnezeu, vreau să fac o postliceală la turism alimentar”, a spus Cătălin.
Jucării, hăinuțe, cărți, dulciuri și tort pentru copiii abuzați
De la Cotești, Cătălin și prietenii săi au plecat spre Adăpostul temporar pentru copiii abuzați din Focșani, unde au fost întâmpinați, de asemenea, cu multă emoție și bucurie. Pentru ei, tânărul a pregătit special hăinuțe, cărți, dulciuri, sucuri dar și multe jucării în timp ce părintele Bran le-a dăruit iconițe, cărticele de colorat, fructe și dulciuri.
Cătălin a explicat că se simte legat de acel loc pentru că acolo și-a trăit și el o parte din copilărie, însă în condiții mult mai grele decât cele în care trăiesc copiii de acum. „Pentru voi am adus aceste lucruri, le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat și care au răspuns la apelul meu: Maria Magdalena Oprea, verișoara mea, directorului Deep Serv, domnul Marian Spînu și colegilor mei de acolo, PFA Gabriela Istrate, Magazinul ICHI Focșani și celor de la Banca Transilvania. De asemenea, v-am adus și un tort pe care îl dăruiesc copiilor dar și personalului din acest centru ca să vă mulțumesc că aveți grijă de acești copii”, a spus Cătălin. Și, pentru că n-a putut să se desprindă așa de ușor de cei mici, a decis să mai rămână alături de ei un timp, să se joace împreună cu jucăriile ce tocmai le-a dăruit…