Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Consultanță pentru fermierii vrânceni de la specialiștii Camerei Agricole


Micii fermieri vrânceni au nevoie de consilierea unor specialiști în agricultură pentru a putea supraviețui în competiția cu producătorii străini și pentru a obține fondurile europene destinate agricultorilor. Fără venituri proprii suficiente pentru a angaja ingineri sau firme de consultanță, soluția agricultorilor sunt specialiștii Camerei Agricole Vrancea, instituția din cadrul Consiliului Județean care are 17 camere agricole în județ. Specialiștii acestora asigură consultanță de specialitate localităților arondate.
    Doar anul trecut, peste șapte sute de fermieri au fost consiliați de specialiștii Camerei Agricole pentru a accesa fondurile europene pentru agricultură acordate prin PNDR 2014-2020. Directorul Camerei Agricole, Neculai Pupăză (FOTO), a arătat că în urma discuțiilor cu micii fermieri au fost realizate proiecte pentru măsurile 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri și 6.3 -Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. „Prin proiectele realizate anul trecut au fost aduși în județ peste cinci sute mii euro pentru fermieri. Pentru măsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri au fost realizate nouă proiecte, cu o valoare de 360 mii euro în sectorul vegetal și zootehnic. De asemenea, pe măsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici au fost realizate 11 proiecte, cu o valoare totală de 165 mii euro”, a arătat directorul Pupăză. Acesta a adăugat că a fost acordată consiliere și asistență tehnică de specialitate pentru elaborarea dosarelor de plăți pentru proiectele finanțate prin PNDR 2007-2013 pentru măsurile 141 și 112, respectiv 31 cereri de plată și schimbare planuri de afaceri la proiectele depuse în perioada respectivă.
    Tot micii fermieri au beneficiat de serviciile specialiștilor Camerei Agricole la obținerea atestatelor și carnetelor de producător. La nivelul județului, de la Camera Agricolă au fost acordate 9079 de avize consultative la nivelul celor 72 de localități. Pentru fermierii din zona Focșani, acest aviz este acordat de inginerii Direcției Agricole.
    O altă activitate a Camerei Agricole a fost de elaborare a amenajamentelor pastorale pentru localitățile vrâncene unde sunt pășuni. În cursul anului trecut au fost solicitate 18 proiecte, unul fiind deja elaborat iar alte 15 sunt în curs de realizare. „Amenajamentele pastorale se realizează de către consultanții din cadrul Camerei Agricole pentru pășunile ce aparțin primăriilor sau asociațiilor de producători care au concesionat sau vor concesiona terenurile pentru pășunat. În vederea elaborării amenajamentelor pastorale, obligatorii conform legilor în vigoare, în vederea obținerii de subvenții de la APIA pentru solicitanți, respectiv unitățile administrativ teritoriale, sunt necesare hărți cadastrale, cărți funciare și studii pedologice pentru toate suprafețele solicitate la subvenții”, precizează reprezentanții Camerei Agricole.

Cursuri de formare profesională

    Activitatea de consultanță și formare profesională pentru fermieri a fost una dintre prioritățile Camerei Agricole în cursul anului trecut. Au fost organizate cursuri de formare profesională în meserii agricole pentru beneficiarii proiectelor cu finanțare europeană unde condiția obligatorie este această specializare. Au fost organizate câte două cursuri de lucrători în creșterea animalelor, respectiv în cultura plantelor, unde au fost câte 38 de participanți. Tot în cursul anului trecut au fost organizate cursuri de instruire privind normele de ecocondiționalitate, agromediu ș agricultură ecologică pentru producătorii agricole care au accesat pachetul cu măsurile 10 și 11 și primesc subvenții de la APIA. Alte cursuri au fost realizate în colaborare cu GAL-ul Siretul Verde, pentru omologarea produselor tradiționale.
    De altfel, specialiștii Camerei au acordat consiilere privind omologarea produselor tradiționale și întocmirea caietelor de sarcini pentru patru producători agricoli pentru produse din carne, produse din fructe și legume, respectiv dulcețuri, gemuri și conserve dar și pentru un producător de pâine. Nu în ultimul rând, au fost organizate simpozioane, seminarii, întâlniri, dezbateri, demonstrații practice în teren la loturile demonstrative, participări la târguri de produse agroalimentare, tradiționale și meșteșugărești la care au participat peste două zeci de mii de persoane. Camera Agricolă a avut Stand la Festivalul Internaționale al Viei și Vinului Bachus 2015 unde au venit peste două mii persoane care s-au interesat de produse și serviciile oferite. În cadrul standului au fost materiale informative și au fost prezentate produse tradiționale din cooperativele agricole înființate cu sprijinul Camerei Agricole.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?