Oferirea de produse alimentare de pomană este o nouă metodă de înșelăciune. O focșăneancă a rămas fără 7.000 lei, după ce a primit în casă o străină sub pretextul că vrea să-i ofere niște fructe de pomană. După ce s-a văzut în imobil, necunoscuta i-a cerut proprietarei să-i schimbe 200 lei, iar în timp ce aceasta căuta banii, escroaca i-a luat o sacoșă cu 7.000 lei și a dispărut.
Polițiștii spun că în ultima perioadă, escrocii au pus în practică noi tehnici de comitere a infracțiunilor de înșelăciune, cea mai nouă fiind oferirea de produse alimentare drept pomană. Infractorii se bazează pe prima reacție a victimei, în situația unui eveniment cu impact emoțional puternic, dar și pe naivitatea acesteia.
Ca și mod de operare, o persoană de sex feminin (de obicei) necunoscută, sună la ușă și sub pretextul oferirii unor alimente de pomană, pătrund în locuința, la invitația victimei, solicită să-i schimbe o bancnotă de 200 lei, moment în care, profitând de neatenția proprietarului sustrage din locuință bani și alte lucruri, după care părăsește locuința, spun polițiștii.
De asemenea, polițiștii recomandă ca atunci când primiți apeluri pe numărul dumneavoastră de telefon fix sau mobil, de la persoane care pretind ca sunt reprezentante ai unor companii, prin care vi se solicită informații confidențiale pentru anumite verificări în baza de date sau pentru că ați câștigat un premiu, trebuie să vă asigurați că ați participat la un astfel de concurs cu premii și să cereți mai multe detalii cu privire la evenimentul în urma căruia ați fi putut câștiga premiul respectiv.
Nu trebuie să comunicați informații/ date personale confidențiale (precum CNP, serie și număr de buletin, conturi bancare, parole, etc). „Dacă sunteți rugat să apelați un număr de mobil sau un număr care începe cu cifrele 090, pentru a putea intra în posesia unui premiu: să nu apelați numerele indicate înainte de a verifica dintr-o sursă sigură dacă sunt alocate ca parte a unui concurs. Dacă sunteți rugat să efectuați o plată bancară pentru a putea intra în posesia premiului sau pentru a ajuta o cunoștință care ar avea probleme (de sănătate sau cu diverse instituții): să nu faceți plăți bancare către beneficiari pe care îi cunoașteți doar prin intermediul telefonului. Dacă vi se solicită cumpărarea de cartele telefonice preplatite: să nu cumpărați cartelele preplătite solicitate. Dacă vi se solicită să tastați anumite coduri pentru că există o problemă pe linia dvs. telefonică: să nu formați combinații de cifre de forma 91407%, deoarece veți redirecționa apelurile către numere de mobil. Un deranjament telefonic nu se rezolvă prin formarea de coduri speciale, iar un aparat telefonic obișnuit nu se poate virusa. Dacă primiți apeluri de la persoane care pretind că sunt polițiști și vă informează că vor veni la dumneavoastră pentru verificarea bancnotelor întrucât dețin informații că sunt false, vă informăm și vă recomandăm: poliția nu acționează în acest mod atunci când are suspiciuni cu privire la autenticitatea banilor; verificați autenticitatea celor afirmate prin alte căi, respectiv contactarea altor persoane (rude, cunoștințe) ce vă pot oferi informații suplimentare; nu înmânați banii dumneavoastră, către persoanele necunoscute; sunați imediat la Poliție dacă ați fost abordat în acest fel; dacă ați fost victima unei înșelăciuni, apelați imediat 112”, a transmis subcomisar Bogdan Toader de la Biroul de Presă al Poliției.
Spuneți și prietenilor, și cunoștințelor dumneavoastră despre acest mod de operare și sfătuiți-i să fie precauți. Nu primiți în locuință persoane necunoscute!