Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Membrii SANITAS cer majorarea salariilor personalului medical cu 25%. Alte sindicate anunță GREVĂ japoneză


Salariile personalului din Sănătate au fost majorate cu 25% începând cu 1 octombrie 2015, printr-o Ordonanță de Urgență. Cadrele medicale cer însă și în acest an o nouă majorare cu același procent. Liderul Sanitas Vrancea, Claudiu Grosu, spune că negocierile pentru o nouă creștere au intrat în impas după demisia Cabinetului Ponta. Pe de altă parte, spune el, din cauza salariilor foarte mici din sistemul medical, oamenii competenți care ar trebui să profeseze în România preferă să emigreze în alte state europene, unde salariile sunt mult mai atractive. Din această cauză, sistemul medical din România se confruntă cu o lipsă acută de personal. „Discuțiile cu fostul Guvern presupuneau ca după creșterea de 25% primită de la 1 octombrie 2015, să urmeze o nouă creștere cu încă 25% în decursul anului 2016, iar în anii următori să crească treptat până se va ajunge la 100%. Însă din cauza căderii fostului Guvern, negocierile au intrat în impas. Avem o lipsă foarte mare de personal din cauza salariilor foarte mici. Ca oamenii să fie fidelizați și atrași să muncească în România, decent și normal ar fi ca și creșterile salariale să fie pe măsura muncii depuse” , ne-a declarat Claudiu Grosu.
    Pe 25 februarie a avut loc la Ministerul Sănătății o întâlnire a membrilor Biroului Executiv al Federației SANITAS din România cu ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu. Întâlnirea a avut ca scop semnarea unui Acord privind solicitările înaintate Ministerului Sănătății de către Federația SANITAS din România la începutul acestui an. Conform unui comunicat al Sanitas, „de comun acord, au fost stabilite o serie de măsuri privind optimizarea funcționării sistemului sanitar, au fost stabilite principiile de colaborare, s-a exprimat maxima deschidere bilaterală de conlucrare în interesul tuturor salariaților din sistem și a beneficiarilor de servicii medicale. Printre prioritățile Federației SANITAS din România pentru anul 2016, stipulate în Acord, sunt:
• elaborarea actelor normative pentru eliminarea inechităților salariale actuale din sistemul sanitar până la sfârșitul lunii mai, prin modificarea O.U.G. nr. 57/2015 sau prin intrarea în vigoare a unei noi legi de salarizare;
• reglementarea modalității de acordare a unor facilități pentru salariații din sistemul sanitar, respectiv servicii, tratament și medicație gratuită;
• elaborarea și aplicarea întocmai a unui nou normativ de personal în sistemul sanitar românesc, deblocarea de posturi de specialitate și, în consecință, reglementarea deficitului de personal din sistem”.
    În comunicat se mai arată că în cadrul discuțiilor purtate, ministrul Sănătății „și-a exprimat susținerea dezideratului Federației SANITAS din România de a continua creșterile salariale din sistem cu 25% și în acest an”. Conform Mediafax, în decembrie anul trecut, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a spus că salariile personalului medical trebuie să corespundă pregătirii profesionale și complexității atribuțiilor la locul de muncă, iar mărirea salarială de anul trecut reprezintă doar primul pas în această direcție.
     Liderul Sanitas Vrancea, Claudiu Grosu, ne-a mai spus că „pe 16 martie, va avea loc loc un consiliu național, în care se va discuta legea salarizării cadrelor medicale afiliate Sanitas”.

Cadrele medicale afiliate altor sindicate „amenință” cu greva japoneză

    „Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România – CFSMR și Federația Sindicală „Hipocrat” din România – FS „Hipocrat”, federații membre CNS „Cartel ALFA”, au decis ca începând cu 21 martie să declanșeze grevă de tip japonez în toate unitățile sanitare în care au membri”, au anunțat, joi, aceste organizații, potrivit Mediafax.
    Claudiu Grosu spune că cel mai probabil acest lucru nu se va întâmpla și în Vrancea sau dacă se va întâmpla nu va afecta în niciun fel activitatea, deoarece numărul membrilor afiliați celor două sindicate este foarte mic. „În Vrancea aceste sindicate sunt foarte mici, cred că numără undeva la 11 membri. Nu cred că va fi afectată activitatea în cadrul spitalelor vrâncene”, a explicat Grosu. 
    Conform Agerpres, printre revendicările CFSMR și FS Hipocrat se află: aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară și în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referință salariul minim brut pe economie de 1.250 lei, acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiții deosebite de muncă, sporul de doctorat și respectarea normei de muncă, a timpului de muncă și de repaus pentru toate categoriile de personal din sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal.
    De asemenea, sindicaliștii solicită creșterea valorii serviciilor medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate către spitale, ambulator și medicina de familie, în conformitate ponderea cheltuielilor salariale la majorarea salariilor efectuate printr-un act normativ. ‘Atitudinea indiferentă a Ministerului Sănătății, cât și tergiversarea luării unor decizii la nivel guvernamental sunt cauzele pentru care salariații, membri de sindicat, au decis să apeleze la această formă de protest. Federațiile semnatare atrag atenția că, în lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea stării conflictuale’, se notează în comunicatul citat.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?