Åase cazuri de punere în posesie în dublu au descoperit membrii comisiei formate la nivelul Prefecturii Vrancea, din care fac parte și reprezentanți ai OCPI și Ocolului Silvic Panciu, care au efectuat mai multe verificări privind reconstituirea dreptului de proprietate. Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu (FOTO), a declarat că în toate cazurile este vorba de reconstituiri de proprietate în dublu, aceleași documente fiind folosite la reconstituirea a câte două proprietăți. „Membrii comisiei formate la nivelul Prefecturii Vrancea cu reprezentanți ai OCPI și Ocolului Silvic Panciu, care au efectuat mai multe verificări privind reconstituirea dreptului de proprietate, au descoperit 6 cazuri de punere în posesie în dublu. Mai exact, cei în cauză erau trecuți în calitate de moștenitori în Anexa 53 cu mențiunea că la fiecare poziție au folosit aceleași documente justificative a dreptului de proprietate”, a precizat primarul Iordache Cazacu.
Că așa stau lucrurile reiese chiar din nota de constatare încheiată de comisia de control, unde se arată că numai în cazul defunctului Diaconu Manole (bunicul fostului primar Gheorghe Diaconu), apare înscris în Registrul Agricol din 1948-1950 cu o suprafață de 6 hectare de pădure. Însă în baza Legii 18/1991 i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru un hectar de pădure. De asemenea, în baza Legii 1/2000, s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru 7,14 hectare de pădure. Numai că, în anexa 53 de la Legea 1/2000, defunctul Diaconu Manole apare la poziția 248 cu o suprafață de 9 hectare de pădure, iar la poziția 864 cu suprafața de 7 hectare de pădure. În nota de constatare se arată că este vorba de erori ce trebuie remediate de Comisia Județeană de Fond Funciar.
Mai mult, membrii comisiei au găsit mai multe cazuri de reconstituire multiplă a dreptului de proprietate. „Există mai multe cazuri în care în anexa 53 la Legea 1/2000, același autor deposedat este înscris la mai multe poziții, existând pericolul ca suprafețe de teren la care erau îndreptățiți să fie reconstituite de mai multe ori. În aceste condiții, este imperativ ca anexa 53 la Legea nr. 1/2000 să fie verificată punctual, pentru fiecare autor deposedat în parte, de către comisia locală de fond funciar, să se constate acest gen de erori și să se facă propuneri în sensul remedierii acestora de către Comisia județeană de fond funciar Vrancea”, se arată în nota de constatare.
Peste 200 hectare de pădure puse ilegal în posesie
Scandalul retrocedărilor de la Fitionești a devenit public după ce primarul comunei, Iordache Cazacu, a solicitat în instanță anularea a două titluri de proprietate, emise pe numele Catinca Diaconu, mama fostului primar Gheorghe Diaconu, pe motiv că au fost emise ilegal. Primarul Cazacu susține că anularea titlurilor de proprietate 110.275/1998 și 5919/2003 emise pe numele Catincăi Diaconu se impune, deoarece aceasta nu a depus documente care să dovedească faptul că este moștenitoarea defuncților Ion și Profira Ruginescu.
Mai mult, primarul Iordache Cazacu a acuzat că dacă fiul Catincăi, Gheorghe Diaconu, nu ar fi deținut „funcții cheie” în Primăria Fitionești, în perioada în care au fost întocmite și emise titlurile de proprietate sus menționate, documentele nu ar fi fost emise. „Consider că suprafața este dată în afara legilor de retrocedare și solicit organelor de cercetare penală, inclusiv DNA, unde am făcut deja o adresă, să se autosesizeze și să facă cercetările de rigoare, deoarece consider că această retrocedare ilegală a fost posibilă cu ajutorul fiul ei, care la momentul respectiv deținea funcția de primar și implicit era președintele Comisiei locale de reconstituire a dreptului de proprietate”, a afirmat primarul Iordache Cazacu.
Edilul șef din Fitionești l-a mai acuzat pe fostul primar Gheorghe Diaconu că a pus ilegal în posesia unor persoane peste 200 hectare de pădure. Acesta susține că a sesizat instituțiile abilitate ale statului, inclusiv DNA, încă din 2014. „Din verificările făcute de mine, am constatat că mai sunt și alte retrocedări ilegale. Este vorba de punerea în posesie ilegală a peste 200 hectare de pădure, motiv pentru care și aceste aspecte le-am sesizat la DNA încă din anul 2014, unde am depus documente ce dovedesc că punerea în posesie a fost ilegală. Asta în condițiile în care 83 de dosare de reconstituire a dreptului de proprietate conform Legii 165/2013 cu o suprafață de aproximativ 300 hectare nu pot fi soluționate, deși îndeplinesc toate condițiile legale, deoarece nu avem suprafețe libere la dispoziția Comisiei locale. Åi asta pentru că au fost puși ilegal în posesie de către fostul primar Gheorghe Diaconu, cu acordul membrilor Comisiei locale de validare din acea perioadă, diverse persoane care ar fi deținut pădure înainte de a se naște”, a mai spus primarul Cazacu.
Diaconu a negat acuzațiile
Fostul primar Gheorghe Diaconu spune că nici nu se pune problema ca retrocedările care au fost făcute în perioada în care era primar să se fi făcut altfel decât prevedea legea. „Nimic din ce se spune în această sesizare nu este adevărat, iar toate punerile în posesie au fost făcute cu respectarea prevederilor legale. În orice caz, las justiția să își spună cuvântul în acest caz și vom vedea care este soluția”, a precizat fostul primar Gheorghe Diaconu.
Prefectura face verificări la Fitionești
Scandalul retrocedărilor dubioase cu terenuri forestiere de la Fitionești a intrat în atenția Prefecturii Vrancea. Prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, a declarat că va înainta primarului comunei Fitionești Iordache Cazacu o adresă, prin care va solicita date despre toate restituirile pe care le consideră ca fiind făcute ilegal. Prefectul Nicușor Halici a precizat că dacă acestea se vor confirma, va sesiza instituțiile abilitate ale statului. „Voi înainta primarului comunei Fitionești o adresă, prin care voi solicita date despre toate restituirile suspectate că ar fi încălcat prevederile legale. De asemenea, voi solicita și documentele care au stat la baza acelor retrocedări. Vom analiza fiecare caz în parte și dacă se confirmă vom sesiza instituțiile abilitate, inclusiv împotriva membrilor Comisiei județene de reconstituire a dreptuilui de proprietate din acea perioadă”, a precizat prefectul Nicușor Halici.