Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Pensionări ÎN MASĂ la poliție și jandarmerie


Numărul polițiștilor care vor să se pensioneze crește de la o zi la alta, după cum susțin surse oficiale. Ar fi cel puțin 50 de polițiști vrânceni care și-ar fi depus rapoartele sau care urmează să și le depună. Nu doar polițiștii vor să iasă la pensie, ci și jandarmii, unul dintre ei cu funcție de conducere. Avalanșă de cereri de pensionare este în tot sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, la nivelul întregii țări. 

    Mai mulți polițiști din cadrul IPJ Vrancea, unii dintre ei cu funcții de conducere, și-au înaintat rapoartele de pensionare sau intenționează să facă acest lucru. Se spune că numărul cererilor de acest gen ar fi de ordinul zecilor, solicitările venind atât din partea unor subofițeri, cât și din partea unor ofițeri, cum ar fi șeful Poliției municipiului Focșani, comisarul șef Gicu Avasiloaie, ori adjunctul său, comisarul șef Gheorghe Negoițescu (FOTO). De asemenea, mai vor să se pensioneze și șefi de servicii ori de secții de poliție rurală. Dacă zvonurile care circulă prin IPJ, privind avalanșa de cereri de pensionare, se vor confirma, atunci va exista o problemă, în sensul că foarte multe posturi ar rămâne neocupate. Nu doar la poliție se vorbește despre un val de pensionări, ci și la jandarmerie. Printre angajații care vor să plece s-ar afla și un șef. Surse oficiale spun că sunt inspectorate de poliție în țară din care ar urma să plece și câte 100 de oameni. 
    Reprezentanții IPJ Vrancea nu fac precizări concrete cu privire la numărul de rapoarte depuse, dar polițiștii susțin că numărul ar fi mare. De altfel, cei despre care s-ar ști concret că se vor pensiona nu spun oficial nici da, nici nu. Printre ei și comisarul șef Avasiloaie. Acesta nu ne-a spus decât că are documentele pregătite. „Nu confirm și nici nu infirm această informație, dar vă pot spune că am documentele pregătite în vederea pensionării cu drepturi de limită de vârstă îndeplinite conform Statutului Polițistului. Iau în calcul ideea pensionării după aproape 30 de ani de muncă și peste 25 de ani de muncă operativă în IPJ în toate funcțiile de execuție și conducere, urmând ca în raport de analiza în familie să iau o hotărâre”, ne-a spus comisarul șef Gicu Avasiloaie, șeful Poliției municipiului Focșani.
   
De ce se grăbesc polițiștii să se pensioneze

    De ce se grăbesc așa angajații din sistemul de apărare, ordine și siguranță publică să se pensioneze? Pentru că Legea pensiilor militare, despre care există informații că va ajunge în Parlament și va suferi modificări, le este acum favorabilă. Potrivit prevederilor inițiale ale Legii, cuantumul pensiei de serviciu era de 80% din baza de calcul (media tuturor veniturilor brute realizate). Prin modificările aduse printr-o Ordonanță de Urgență, cuantumul pensiei de serviciu este de doar 65% din baza de calcul (doar salariul cu sporurile de grad/ vechime/ funcție sau venituri cu titlu salarial). În funcție de vechime, la acest cuantum pot fi adăugate (sau scăzute) puncte procentuale de 1% pentru fiecare an care ce depășește vechimea de 25 de ani. Dacă baza de calcul inițială era media tuturor veniturilor brute realizate în șase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, la alegere, baza de calcul reglementată prin ordonanța de urgență este media soldelor/ salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în șase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de militar, polițist sau funcționar public cu statut special, la alegere. 
Totodată, față de forma inițială a Legii, Guvernul a introdus o limită maximă pentru pensiile militare. Astfel, acestea nu pot fi mai mari decât 85% din noua bază de calcul, în urma stabilirii, recalculării și actualizării, la care se poate adăuga ordinul militar între 1 și 15% în funcție de vechimea în unitatea militară sau de poliție. 
În cazul pensiei pentru limită de vârstă, aceasta poate fi obținută de militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care ating vârsta de 60 de ani și care au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani (din care minimum 15 ani vechime în serviciu). Cei care îndeplinesc aceste condiții de vechime la data trecerii în rezervă/ retragere sau la data încetării raporturilor de serviciu se bucură de reducerea vârstei standard de pensionare, cu cel puțin unul și cu cel mult 13 ani, adică șase luni la an, după caz, dacă au desfășurat activitate în condiții deosebite (și/sau în grupa a II-a de muncă) sau în condiții speciale și alte condiții (și/sau în grupa I de muncă).
    Pensionările masive din poliție și jandarmerie vin ca urmare a faptului că Ordonanța Guvernului este contestată la Curtea Constituțională, întrucât o ordonanță nu poate modifica o lege organiză. De asemenea, se mai spune și că Ordonanța va fi dezbătută în Parlament și că ar putea suferi modificări, cu privire la creșterea vârstei de pensionare, scăderea sporului și altele. Practic, cine pleacă acum este în avantaj.

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?