Dintre cei 7.992 de șomeri ai Vrancei, înregistrați în momentul de față la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), 1.329 figurează ca indemnizați, în timp ce 6.663 nu mai beneficiază de această formă de ajutor acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Potrivit informațiilor furnizate de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al instituției, din totalul șomerilor, 3.052 sunt femei. Totodată, 6.632 din șomeri sunt muncitori (2.426 femei), 1.131 au studii medii (din care 555 femei) în timp ce 229 de șomeri sunt absolvenți de studii superioare (din care 71 femei).
Numărul mic de șomeri beneficiari de indemnizație se explică prin faptul că acest ajutor se acordă pe perioade stabilite diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare. Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru somaj și stimularea ocupării forței de muncă stabilește atât categoriile de persoane care au dreptul la indemnizație, perioadele pe care se acordă aceasta și cuantumul, în funcție de stagiul de cotizare, cât și în ce condiții se suspendă sau încetează acordarea acesteia.
Astfel, potrivit actului normativ amintit, indemnizația de șomaj se acordă la cerere, după caz, de la data: încetării raporturilor de muncă/de serviciu; încetării mandatului pentru care au fost numite sau alese; expirării duratei sau desfacerii contractului militarilor angajați pe bază de contract; încetării calității de membru cooperator; încetării contractului de asigurare pentru șomaj; încetării motivului pentru care au fost pensionate; încetării motivului pentru care au fost suspendate raporturile de muncă sau de serviciu; rămânerii definitive a hotărârii judecătorești; încetării activității desfășurate exclusiv pe baza convenției civile; expirării perioadei de 60 de zile, pentru absolvenții instituțiilor de învățământ, în vârstă de minim 16 ani care, în termenul amintit, nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii lor profesionale; absolvirii, pentru absolvenții școlilor speciale pentru persoanele cu handicap în vârstă de minim 16 ani, care nu au reușit să se încadreze în muncă, conform pregătirii profesionale. „Indemnizația de șomaj se acordă de la data menționată mai sus, dacă cererea este înregistrată la AJOFM în termen de zece zile. Dacă cererea este înregistrată după cele 10 zile, dar nu mai târziu de 12 luni, indemnizația se acordă începând cu data înregistrării cererii. Termenul de maxim 12 luni este termen de decădere din drepturi”, se precizează într-un comunicat dat publicității de Agenția Națională pentru ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Condiții pentru acordarea indemnizației de șomaj
Solicitanții indemnizației de șomaj trebuie să îndeplinească, cumulativ, o serie de condiții, din care cea mai importantă este să aibă un stagiu minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni de dinaintea înregistrării cererii. Totodată, aceștia mai trebuie: să nu realizeze venituri sau să realizeze, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea ISR; să nu îndeplinească condițiile de pensionare; să fie înregistrați la AJOFM. Singurii care nu trebuie să aibă stagiu de cotizare anterior sunt absolvenții. Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp în care s-a plătit, atât de către angajator cât și de către asigurat, contribuția de șomaj.
De menționat este faptul că, în momentul în care se stabilește perioada de 24 de luni de dinaintea înregistrării cererii pentru șomaj, pentru determinarea stagiului de cotizare, nu se iau în calcul, de exemplu, perioadele de suspendare a raporturilor de muncă/ serviciu sau perioada de pensionare pentru invaliditate. Iar în cazul persoanelor care au fost angajate cu contract individual de muncă cu timp parțial stagiul de cotizare este stabilit proporțional cu timpul efectiv lucrat.
Actele necesare și perioadele de acordare a indemnizației
Cei care solicită indemnizație de șomaj trebuie să depună la sediul AJOFM Vrancea o cerere însoțită de următoarele acte: copia și originalul actului de identitate și ale actelor de studii și de calificare; adeverința medicală din care să rezulte că solicitantul este clinic sănătos sau apt de muncă, ori că are eventuale restricții medicale; acte eliberate de organele financiare teritoriale din care rezultă că solicitantul nu realizează venituri sau că realizează, din activități autorizate, venituri mai mici decât valoarea ISR. În situația în care este nevoie și de alte documente suplimentare, acestea vor fi solicitate în momentul depunerii cererii.
Indemnizația de șomaj poate fi cerută în cel mult 12 luni de la momentul la care solicitanții devin șomeri și poate fi acordată pentru perioade stabilite diferențiat, dar care nu pot depăși 12 luni. Astfel, persoanele al căror stagiu de cotizare este de minim un an vor primi ajutor de șomaj timp de șase luni. Cele care au cotizat la bugetul asigurărilor pentru șomaj cel puțin cinci ani vor beneficia de indemnizație timp de nouă luni, în timp ce persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani vor primi indemnizație un an.
Cuantumul indemnizației
Potrivit Legii nr. 76/2002, cuantumul indemnizației este stabilit diferențiat, tot în funcție de stagiul de cotizare, astfel: 75% din valoarea ISR pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel puțin un an; 75% din valoarea ISR plus o sumă calculată prin aplicarea, asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare. Aceasta este de: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum trei ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani; 7% pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani; 10% pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.
În cazul absolvenților instituțiilor de învățământ și ai școlilor speciale, ajutorul de șomaj este în cuantum de 250 de lei lunar și este acordat pe o perioadă de șase luni. De reținut este faptul că șomerii care primesc indemnizație au mai multe obligații, precum: căutarea activă a unui loc de muncă, prezentarea lunară la AJOFM Vrancea și participarea la cursuri de calificare/ recalificare profesională și la celelalte servicii pentru stimularea ocupării și de formare profesională organizate de către AJOFM. În caz contrar, plata indemnizației de șomaj poate fi suspendată sau chiar încetată!