Cancelarul austriac: Grecia acționează ca ”o agenție de voiaj” pentru migranți

1
770


Cancelarul austriac, Werner Faymann, a acuzat duminică Grecia că se comportă ”ca o agenție de voiaj” permițând trecerea liberă a migranților spre vestul Europei, relatează AFP. ”Nu mai înțeleg politica grecilor. Este inacceptabil ca Grecia să acționeze ca o agenție de voiaj și să lase toți migranții. Anul trecut, Grecia a primit 11.000 de cereri de azil, iar noi 90.000. Acest lucru nu trebuie să se repete”, a estimat Faymann, într-un interviu pentru cotidianul Osterreich. 
Viena a introdus pe 19 februarie cote in cazul migranților care doresc să intre pe teritoriul austriac, măsură adoptată ulterior și de țările din Balcani, ceea ce a provocat nemulțumirea Atenei, care se teme că astfel mulți migranți vor rămâne blocați pe teritoriul grec. Austria susține că, după Suedia, este țara europeană care a primit anul trecut cei mai mulți migranți raportat la populația sa de 8,5 milioane de locuitori. Èšara central-europeană a primit deja 37.500 de refugiați suplimentari în acest an, după cum a menționat Werner Faymann.
Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat marți că peste 100.000 de imigranți și refugiați au ajuns de la începutul anului în Grecia și Italia. Din totalul de 104.832 de imigranți și refugiați, 97.325 au ajuns pe insulele grecești (comparativ cu 3.952 în aceeași perioadă a anului trecut), iar 7.507 au ajuns în Italia (comparativ cu 7.882 pentru același interval din 2015). Un număr de 413 imigranți și refugiați și-au pierdut viața în aceeași perioadă, „ruta pe care se înregistrează cele mai mult victime fiind în continuare cea din estul Mediteranei, dintre Turcia și Grecia, unde au fost contabilizate 321 de decese”, a precizat OIM. Alte 92 de decese au fost înregistrate pe ruta din centrul Mediteranei, pe unde imigranții și refugiații încearcă să ajungă dinspre nordul Africii în Italia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here