Consilierii Serviciului de Probațiune Vrancea au avut în supraveghere, anul trecut, puțin peste 900 de persoane. Situația a fost prezentată în ședința de bilanț ce s-a ținut ieri, la Tribunalul Vrancea. Astfel, pe parcursul anului trecut s-a înregistrat un număr de 427 cazuri intrate în evidență și au ieșit din evidențe 141 de cazuri de supraveghere. La data de 31.12.2015, în evidențele serviciului exista un număr de 770 cazuri de supraveghere.
Comparativ cu situațiile existente de la înființarea instituției și până în prezent, aceasta este cea mai mare valoare a cazurilor de supraveghere înregistrate. „Menționăm că recidiva s-a înregistrat într-un număr de 7 persoane aflate în supravegherea serviciului de probațiune, ceea ce raportat la numărul total de cazuri, pe parcursul anului 2015 Serviciul de Probațiune Vrancea a înregistrat un procent de 0,76% a situațiilor de recidivă, comparativ cu anul 2014, când recidiva a fost înregistrată la un procent de 2,02%”, se arată într-o informare a Serviciului de Probațiune Vrancea.
Conform raportului de bilanț, în anul 2015, din totalul de 141 de cazuri de supraveghere ieșite din evidența Serviciului de Probațiune Vrancea, într-un număr de 90 de cazuri s-a finalizat termenul de încercare, în 16 cazuri s-a impus transferul cazului la alt serviciu de probațiune din țară datorită modificării competenței teritoriale. De asemenea, instanța de judecată a dispus revocarea măsurii într-un număr de 33 cazuri, 7 persoane au fost condamnate datorită recidivei pe perioada termenului de încercare, 15 persoane au fost condamnate pentru săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală, anterior datei intrării în evidența serviciului de probațiune, și în alte 11 cazuri s-a dispus revocarea suspendării pedepsei ca urmare a nerespectării măsurilor și/sau obligațiilor impuse de instanța de judecată.
„Activitatea de supraveghere constă în monitorizarea și evaluarea permanentă a modului în care persoana supravegheată respectă măsurile/ obligațiile impuse de către instanța de judecată, modificările apărute în situația sa și gradul de îndeplinire a obiectivelor stabilite în vederea diminuării nevoilor criminogene și reducerea riscului de recidivă. Pe perioada anului 2015, consilierii de probațiune au avut un număr de 6276 întrevederi, din care 5376 cu persoanele supravegheate, iar 900 cu persoane resursă (membrii familiei, reprezentanții instituțiilor locale, angajatori, etc.). O altă activitate importantă a procesului de supraveghere este reprezentată de serviciile de asistență și consiliere. Scopul consilierii este centrat pe sprijinirea individului de a lua decizii importante pentru depășirea situațiilor de criză și atingerea obiectivelor stabilite în planul de supraveghere. Percepută ca abilitate individuală, consilierea ține și de achiziționarea unor abilități sociale (asertivitatea, controlul furiei, etc.), prin ajutarea beneficiarului să corecteze comportamente distructive anterioare și să prevină revenirea la vechile tipare comportamentale”, se mai arată în informarea primită de la reprezentanții Serviciului de Probațiune Vrancea.
Instituția a avut, în 2015, un număr de 9 posturi ocupate, din care și-au derulat efectiv activitatea 9 persoane, respectiv 8 consilieri de probațiune și șeful serviciului, Costel Constandache. „În anul 2015, consilierii de probațiune, din cadrul Serviciului de Probațiune Vrancea, au întocmit un număr de 93 referate și rapoarte de evaluare. La solicitarea organelor de urmărire penală, Serviciul de Probațiune Vrancea a întocmit în cursul anului 2015 un număr de 65 de referate și rapoarte de evaluare. În temeiul prevederilor art. 41 din Legea 252/2013 au fost întocmite un număr de 14 referate de evaluare pentru minorii aflați în executarea unei măsuri educative și un număr de 14 rapoarte de evaluare au fost întocmite în baza art. 38 Legea 252/2013. În vederea întocmirii referatelor de evaluare, consilierii de probațiune obțin informațiile necesare folosind diferite metode și tehnici de lucru, printre care interviul direct, documentarea, observația, convorbirea, etc. În acest sens, membrii echipei au derulat un număr de 450 de întrevederi directe de tipul «față în față», din care cu persoana evaluată 102 și 348 cu alte persoane resursă. Toate informațiile astfel obținute au oferit o imagine obiectivă asupra mediului social și familial al învinuitului sau inculpatului în care s-a dezvoltat, precum și a factorilor care au generat comportamentul său infracțional și care pot inhiba/ dezvolta o conduită prosocială”, se mai arată, printre altele, în raportul de bilanț.