Legea antifumat, care urmează să intre în vigoare începând cu 16 martie, nu îi sperie pe patronii de restaurante, cafenele și baruri din Focșani. Ei spun că acest lucru era de așteptat și cred că adoptarea acestei legi este un pas normal și obligatoriu pentru a intra în rândul statelor civilizate din Europa, care au adoptat această lege cu ani în urmă. De asemenea, patronii localurilor spun că intrarea în vigoare a acestei legi nu înseamnă o scădere a vânzărilor sau pierderea clienților, din contră, ei cred că este de bun augur, deoarece în condițiile acestea vor putea ieși în oraș și familiile cu copii, care în prezent evită acest lucru din pricina fumului toxic al țigărilor. „Era de așteptat să se introducă și în România această lege, cum s-a introdus și în celelalte state europene. Nu cred că o să ne afecteze foarte mult deoarece este și o altă clientelă care dorește spații de nefumători” , a declarat Sorin Răileanu, patron al pizzeriei Venezia.
Alina Radu, patron la restaurantul „Intim”, crede că adoptarea acestei legi este benefică în primul rând pentru sănătatea fumătorilor și a celor din jur și speră ca odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, numărul persoanelor care calcă pragul restaurantului „Intim” chiar să crească „Este foarte ok, în primul rând pentru sănătate, pentru copii și pentru toți clienții, chiar și pentru noi. Cu siguranță nu cred că vor fi afectate vânzările, din contră s-ar putea să mai crească, având în vedere că pot ieși și familiile cu copii, care până acum nu puteau să iasă din această cauză” , a spus Alina Radu.
Un alt administrator al unei cafenele din Focșani spune că, deși a fost fumător până în urmă cu un an, a renunțat la acest viciu și că se bucură de intrarea în vigoare a acestei legi. Desigur, rămâne de văzut ce impact va avea această decizie în rândul clienților care obișnuiau să își bea zilnic cafeaua și să fumeze o țigară în localuri. Crede că cei care vor dori să fumeze în continuare trebuie să se obișnuiască cu ideea că nu își mai pot aprinde țigara în incinta localurilor și că trebuie să fumeze în spațiile special amenajate „Pentru mine nu este o problemă, chiar m-am lăsat de fumat acum un an de zile. Este o bucurie, rămâne să vedem părerea clienților noștri. Cei care fumează trebuie să se adapteze la noile reguli, or să fumeze afară” , a declarat George Prescură, patronul de la „Aida” .
Fumătorii care obișnuiesc să-și bea cafeaua și să-și fumeze țigara de dimineață alături de prieteni în baruri sau cafenele, vor trebui să-și schimbe obiceiul. Asta pentru că în mai puțin de o lună de zile, va intra în vigoare legea care interzice fumatul în spațiile publice. Potrivit legii, fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituții de învățământ, spitale, precum și la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spațiu închis. De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spațiile de la locul de muncă.
Fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.
Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea anumitor condiții.
Legea anti fumat va avea și un ghid de bune practici. Un ghid de punere în aplicare a legii anti fumat urmează să fie elaborat în urma unor consultări cu guvernul și patronii de localuri, urmând să apară la începutul lunii martie, înainte să intre în vigoare prevederile legii, a declarat pentru MEDIAFAX deputatul PSD Aurelia Cristea. În ceea ce privește delimitarea spațiilor publice închise, ea a explicat că practic singurul loc unde se va putea fuma este pe terasa restaurantelor, în aer liber.
Cât despre patronii care se abat de la regulă, sancțiunile ar trebui aplicate gradual, crede Aurelia Cristea. „Dorința nu este să închidem imediat orice local care încalcă legea, dorința este ca sancțiunile să fie aplicate gradual. Înainte de a da sancțiuni, se pot da avertizări, așa scrie în legea contravențiilor, până când lucrurile intră într-o stare de normalitate”, a spus parlamentarul, conform Mediafax.
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității, la a doua abatere. Săvârșirea unei noi contravenții la prevăzută de legea antifumat se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității. Legea antifumat a fost inițiată de deputata PSD Aurelia Cristea, care a fost sprijinită de mai multe ONG-uri în promovarea acestui proiect.
Ce cred focșănenii despre această legii puteți (re)citi accesând http://bit.ly/1T7rnpz