Cinci persoane din Focșani au înțeles că accidentele anunțate de persoane necunoscute, în care ar fi implicați membri ai familiei, nu sunt decât o metodă de înșelăciune, așa că nu au dat curs telefoanelor primite de la escroci. Toate cele cinci persoane au fost sunate sâmbătă și niciuna dintre ele nu s-a lăsat păcălită. Textele folosite de escroci au fost aceleași. Că o rudă a celui sunat a avut accident și pentru a scăpa basma curată are nevoie de bani, între 5.000 și 10.000 euro.
Persoanele contactate nu au trimis banii fără să-și contacteze mai întâi apropiații pentru a afla dacă cele relatate prin telefon sunt adevărate ori nu. Când au aflat că nimic nu este adevărat, au sesizat poliția. „Ca urmare a mediatizării situațiilor în care cetățenii au fost victime ale unor înșelăciuni prin metoda accidentul, cinci persoane din municipiul Focșani nu au căzut în plasa infractorilor. Astfel, la data de 20 februarie a.c., între orele 09.00-21.00, cinci persoane din municipiul Focșani au fost contactate telefonic de o persoană care relata faptul că fiul/soțul a fost implicat într-un accident rutier și trebuie să dea sume mare de bani (între 5.000 și 10.000 Euro) pentru a rezolva situația. Persoanele în cauză au urmat sfaturile polițiștilor și și-au contactat fiii/soții, astfel constatând că datele relatate telefonic nu sunt reale. În toate cauzele au fost întocmite dosare penale și sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii tentativei la infracțiunea de înșelăciune”, a transmis subcomisar Bogdan Toader, de la biroul de presă al poliției.
Faptul că cele cinci persoane au realizat că este vorba despre o escrocherie este un lucru bun, asta după ce, nu demult, o angajată a poliției locale a dat 20.000 lei pentru a-și salva soțul, jandarm de meserie, care ar fi fost implicat într-un accident.
Oamenii legii de la Poliția municipiului Focșani le reamintesc cetățenilor că trebuie să fie atenți în astfel de situații. De asemenea, trebuie să țină cont de anumite reguli. Astfel, oamenii legii vă recomandă să verificați dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereți date despre unitatea medicală, de poliție sau parchet unde s-ar afla aceasta și sunați pentru confirmare). În astfel de situații, reprezentanții Poliției sau Parchetului nu rețin telefoanele mobile ale părților implicate în accidente rutiere.
Dacă sunteți contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate și nu ați putut verifica veridicitatea informațiilor, solicitați-i acestuia o întâlnire directă și anunțați Poliția la numărul de urgență 112 pentru a vă acorda sprijin. Fiți atenți la persoanele cu care intrați în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră și să afle detalii despre familie sau vecini.
Totodată, nu primiți în locuință persoane care pretind că sunt de la diverse societăți comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce ați verificat actul de identitate și legitimația de serviciu. Nu le furnizați acestora informații despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.