Medicii de familie au transmis către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) mai multe solicitări/propuneri referitoare la Contractul Cadru pe anul în curs și Normele de Aplicare. Ei sunt însă sceptici că aceste solicitări vor fi luate în considerare. Medicul Grigore Hanță, președintele filialei Vrancea a Patronatului medicilor de Familie, spune că CNAS pregătește, ca în fiecare început de an, „o nouă contractare de servicii cu furnizorii” din sectorul medical, dar, tot ca în fiecare an, CNAS „încearcă să impună același contract obtuz, stufos, cu multe clauze abuzive, în totala contradicție cu legile în vigoare și cu cele firești (de bun simț) ce ar trebui respectate în contractele civile”. Medicul Hanță afirmă că în fiecare an CNAS se mulțumește „să consulte furnizorii”, dar nu acceptă propuneri sau „măcar modificări de bun simț, ce ar trebui să stabilească drepturi și obligații egale, negocieri legale și reale, ce ar trebui să existe între partenerii contractuali”.
Patronatele medicilor de familie consideră că propunerile doctorilor „vor fi aruncate și uitate într-un sertar la CNAS, iar ulterior pentru toate disfuncționalitățile din sistem, medicii de familie vor fi arătați cu degetul de către oficialii caselor de asigurări, acuzați de toate nereușitele sistemului”. Numai că medicii de familie nu mai vor să fie „«vinovații de serviciu» pentru proasta administrare a sistemului sanitar, cu efecte dezastruoase asupra pacienților asigurați și asupra medicilor”. „Suntem medici, cerem să fim respectați și rugăm să fim lăsați să practicăm medicina, de care românii au atâta nevoie. Cerem același „tratament” din partea „autorităților” de care se bucură medicii de familie din toată Europa”, precizează medicul Grigore Hanță.
Printre cerințele doctorilor se numără majorarea valorii bugetului medicilor de familie cu 25 % ; egalitate reală între partenerii de contract (CNAS-furnizor) la drepturi, obligații și sancțiuni stabilite prin contracte; utilizarea obligatorie a cardului de sănătate doar atunci când programele CNAS sunt funcționale; prelungirea scrisorilor medicale la 12 luni în cazul unor patologii cronice (Parkinson, diabet).
Lista completă a solicitărilor medicilor de familie poate fi accesată AICI.
Pe de altă parte, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, Mihai Copaci, spune că Patronatele medicilor de familie sunt invitate la dezbatere și că în funcție de negocieri, CNAS va lua în considerare propunerile acestora. „Avem întâlniri cu medicii de familie și, în funcție de negocieri, nu vom aplica decât legea. Ce nu avem voie, nu putem accepta. Contractul cadru se acordă de către Guvern” , a declarat Mihai Copaci.