Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Vii cu o boală, pleci cu două. 169 de pacienți s-au îmbolnăvit anul trecut în spitalele din Vrancea


Aproape 170 de persoane care au fost internate în 2015 în spitalele vrâncene, au plecat cu alte boli decât cele cu care s-au internat inițial. Potrivit unei statistici de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, anul trecut, 169 de persoane au contractat infecții intraspitalicești. Cel mai des întâlnite astfel de cazuri au fost afecțiunile respiratorii, digestive, cutanate sau chiar septicemii. În cadrul Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” au fost întâlnite cele mai multe infecții nosocomiale, adică 161 de cazuri. La spitalele din Adjud și Panciu nu au fost anul trecut astfel de infecții. „În 2015, în spitalele vrâncene au fost 169 de infecții nosocomiale, ceea ce înseamnă o incidență de 0,56 la suta de externări. În cadrul Spitalului Județean au fost 161 de cazuri, la Dumbrăveni 5, la Vidra 3, iar la Adjud și Panciu n-au existat cazuri de infecții nosocomiale”, a precizat directorul DSP Vrancea, Cătălin Graur.
    Trebuie precizat totuși că Spitalul Județean este singura unitate spitalicească din Vrancea care are un Serviciu de Prevenire și Control al Infecțiilor Nosocomiale, infecțiile fiind depistate și raportate corect, lunar. La acest serviciu lucrează un medic epidemiolog, patru asistenți de igienă și un agent de deratizare, dezinfecție și dezinsecție. Celelalte spitale nu dispun de compartimente de supraveghere, iar reprezentanții DSP spuneau într-un raport de anul trecut că din acest motiv infecțiile nosocomiale nu sunt depistate și raportate corect.
    Medicul epidemiolog al Spitalului Județean, Diana Stoica, ne-a explicat ce sunt infecțiile nosocomiale și de ce apar.  „Infecțiile nosocomiale pot fi endogene, atunci când pacientul se infectează cu propriile microorganisme, și exogene, care apar din cauza unor manevre necorespunzătoare. Infecțiile nosocomiale nu pot fi eradicate, dar pot fi evitate. Astfel, pacienții se pot infecta, aparținătorii care vin să-i viziteze, dar și anumite proceduri medicale și cadrele medicale. Noi luăm mai multe măsuri împotriva infecțiilor nosocomiale. Se pune accent pe spălarea și dezinfectarea mâinilor, dar și pe respectarea protocoalelor de lucru, care presupun, printre altele, dezinfecție, dezinsecție. Lunar se recoltează probe din secțiile cu risc, cum ar fi Pediatrie, Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie, Chirurgie și ATI pentru a se vedea încărcătura microbiană de pe suprafețe. Se fac exudate nazo-faringiene cadrelor medicale, se iau probe de aero-microfloră. Dacă apar valori crescute, se iau imediat măsuri și se fac anchete epidemiologice”, a explicat medicul Diana Stoica.
    Pentru a ține sub control contractarea infecțiilor intraspitalicești, Ministerul Sănătății va implementa în spitalele din întreaga țară un plan național de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?