Legea antifumat ce va intra în vigoare în aproximativ o lună, îi nemulțumește pe mulți și îi bucură pe alții. În timp ce unii vor trebui să renunțe la tabieturile lor de a ieși în fiecare dimineață în cafenele pentru a-și bea cafeaua și a-și fuma țigara alături de prieteni, alții sunt bucuroși că nu vor mai fi fumători pasivi. Toate acestea pentru că potrivit noilor prevederi ce vor intra în vigoare din 16 martie a.c., fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituții de învățământ, spitale, precum și la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spațiu închis. Nici la locul de muncă nu se va mai putea fuma.
Fumătorii care obișnuiesc să-și bea cafeaua și să-și fumeze țigara de dimineață alături de prieteni în baruri sau cafenele, vor trebui să-și schimbe obiceiul. Asta pentru că în aproximativ o lună de zile, va intra în vigoare legea care interzice fumatul în spațiile publice. Potrivit legii, fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituții de învățământ, spitale, precum și la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spațiu închis. De asemenea, legea antifumat interzice fumatul la locul de muncă.
Pe unii îi nemulțumesc interdicțiile impuse prin noua lege. „Nu mă las de țigări deloc. Voi continua să fumez, chiar dacă în baruri nu se va mai fuma. O să ies afară, nu mă deranjează deloc” , ne-a spus Nicușor.
Sunt și persoane care speră ca odată cu intrarea în vigoare a legii, să se lase de fumat. „Pentru mine, ca fumător, nu este bine. Pentru cei care nu fumează este bine. În general este bine pentru că așa ne vom lăsa de fumat. De ieșit, tot o să mai ies. Este bună legea pentru că cei care nu fumează și stau pe lângă fumătorii sunt nevoiți să suporte consecințele” , ne-a precizat Gică Tițoiu.
„Am fumat de la 14 la 40 de ani și mi-am distrus sănătatea din cauza asta”
Un alt bărbat, Neculai Ursu, este de acord cu noua lege. După ce a fumat mai bine de 25 de ani, acum, de când nu mai fumează, consideră că sănătatea publică este mai importantă decât orice și că nu este normal ca nefumătorii să fie de fapt fumători pasivi. „Am fost fumător. Am fumat de la 14 la 40 de ani și mi-am distrus sănătatea din cauza asta. Faptul că unul fumează și mă face și pe mine să fumez este un abuz. Fumătorii spun acum că este discriminare, dar nu este adevărat. Problema este sănătatea publică, Constituția îți garantează dreptul la sănătate” , ne-a spus la rându-i Neculai Ursu.
Un alt focșănean, Virgil Pricope, este în totalitate de acord cu legea ce va intra în vigoare spunând că și până acum, atunci când ieșea în oraș, căuta locuri în care nu se fumează. „După Revoluție m-am lăsat de fumat și de atunci, oriunde mergem căutăm locuri în care nu se fumează. Am copii în Germania, iar acolo, toți cei care vor să fumeze ies afară. Suntem în totalitate de acord”, a explicat bărbatul.
Andrei, deși este fumător, spune că legea este foarte bună și așteptată de foarte multe persoane. Pe el nu îl afectează pentru că nu obișnuiește să iasă, așa că va continua să fumeze acasă. „Este o lege foarte bună, așteptată de foarte multe persoane, în special nefumători. Chiar dacă sunt fumător, nu mă afectează pentru că eu nu prea ies” , ne-a precizat tânărul. La rându-i, Andreea Stoica, spune că „eu sunt super de acord. Sunt nefumătoare și nu-mi place să ajung acasă și să miros a scrumieră”.
Anca Sima, pe care am întâlnit-o la locul de joacă din Grădina Publică, este de părere că legea e foarte bună. „Mi se pare o idee bună să nu se mai fumeze cel puțin în parcuri, unde sunt copii. Sunt mamă, am copii și nu-i bine. Ar trebui să existe locuri speciale pentru fumători”, a precizat Anca Sima.
Amenzi de la 100 la 500 lei
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității, la a doua abatere.Săvârșirea unei noi contravenții la prevăzută de legea antifumat se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.
Potrivit noii legi, în România, 89 de oameni mor în fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe oră. Asta înseamnă că „la fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului. 50% din fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunță”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
„Pericolele fumatului sunt la tot pasul – de la generare de cancere extrem de variate, precum cel pulmonar, bronșic, esofagian, până la o multitudine de boli cardiovasculare și respiratorii. Fumatul acționează atât ca factor cauzal, cât și în calitate de factor de risc. Legea fumatului este un pas important pe linia prevenției bolilor cardiovasculare și a controlului tabagismului, o recuperare a aproape 10 ani de întârziere în acest domeniu”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihălțan, Președintele Societății Române de Pneumologie.