În urmă cu doi ani, arhitectul George Păduraru-Coban a fost rugat de o veche cunoștință să îi proiecteze o casă tradițională, cu cât mai multe elemente specifice locurilor în care se născuse. O casă cu fundație din piatră naturală și cu cerdac din lemn, cu streașină îngustă și cu stâlpi sculptați, care să sprijine învelitoarea în patru ape. Locuința trebuia să fie confortabilă și să se confunde cu peisajul unic din zona Vrancei. Proiectul inițial nu a fost respectat întocmai, impunându-se mici compromisuri, mai ales pe partea de materiale de construcție – fundația s-a făcut din beton armat „că așa sunt normele acum”, explică arhitectul, însă rezultatul este absolut spectaculos. Casa arată exact ca acum 100 de ani. Ai putea să juri că a fost acolo de generații. „Structura este din lemn (stratificat, tratat) din rășinoase, dar nu dispusă tradițional, ci mai degrabă cum știu locuitorii SUA sa-si ridice casele: multe lemne de dimensiuni mici, astfel incat sa rezulte niște panouri ca niște plase, care să fie destul de rigide și destul de elastice la mișcări (seismice, sau ale vantului) si sa nu fie un consum prea mare de material lemnos”, explică arhitectul George Păduraru-Coban. Pentru amenajarea pridvorului, s-a folosit lemn de stejar, fiind un spațiu exterior expus. Casa este proiectata în plan de cruce înscrisă, dupa modelul împrumutat din arhitectura religioasă. (…)
Casa a fost ridicată cu ajutorul câtorva meșteri locali, însă tot ce se vede la nivelul amenajării cu lemn este meritul arhitectului și al beneficiarului care a avut posibilitatea executării unor astfel de lucrări în lemn. (…)
Casa Tepusanu din Soveja este un exemplu îmbucurător, dar din nefericire, tot mai rar întâlnit în satul românesc. Majoritatea construcțiilor noi nu respectă specificul zonei și nu mai au nici o legătură cu arhitectura tradițională. (…)
Arhitectul George Păduraru-Coban este din Focșani. A absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.
Articolul INTEGRAL pe http://bit.ly/1orGflC
Sursa: www.fabrikadecase.com