Începând de ieri, vrâncenii au la dispoziție un spațiu creat special pentru a se întâlni cu reprezentați ai organizațiilor neguvernamentale și ai instituțiilor publice, ca să dezbată împreună problemele comunității în care trăiesc, să vină cu idei și soluții de îmbunătățire a vieții acesteia și bine-nțeles, să găsească modalități de punere în practică a acestora. Acest spațiu, inaugurat ieri, este numit „Cuibul cetățenilor activi” sau „Cuibul democrației” și a fost amenajat în sediul Sălii de lectură a Bibiliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, în cadrul proiectului „Al treilea spațiu al cetățeniei active”, implementat de Fundația „Progress” în parteneriat cu Leadership Foundation Norvegia și biblioteci publice. Obiectivul acestui proiect este amenajarea unor cuiburi ale democrației în 14 orașe din țară, reședințe de județ, printre care Focșani, în care cetățenii să poată învăța cum să participe la viața comunității și să deprindă comportamente civice.
„Cuibul democrației” din Focșani a fost inaugurat ieri, iar la eveniment au fost prezenți, alături de voluntari, bibliotecari, coordonatorul local al proiectului, Margareta Tătăruș, și directorul Bibliotecii Județene, Teodora Fîntînaru, Camelia Crișan, președintele Fundației „Progress”, și directorul de formare al acesteia, Ovidiu Ana, subprefectul județului Vrancea Cristi Misăilă și viceprimarul municipiului Focșani Marius Iorga, precum și reprezentanți ai ONG-urilor, ai mass-mediei și alți prieteni ai instituției de cultură vrâncene. „Am spus un «da» din suflet acestui proiect care ne-a fost propus de Fundația «Progress», din cel puțin trei motive. O dată, pentru că tema cetățeniei active este una perpetuă și va rămâne, și bineînțeles că biblioteca, instituție publică prin excelență, nu poate sta departe de o astfel de idee, de un astfel de concept. În al doilea rând, pentru că orice proiect care vine din partea Fundației «Progress» înseamnă pentru noi o provocare în egală măsură. Și în al treilea rând, pentru că atunci când am spus «Da» Fundației «Progress», imediat mi-a apărut în minte un nume și o persoană a bibliotecii noastre care a făcut ca toate provocările din anii aceștia să se transforme în succese veritabile. Este vorba de Margareta Tătăruș, coordonatorul centrului de formare, cea care se ocupă de proiectul «Al treilea spațiu al cetățeniei active». Așa că am avut toate ingredientele care să facă din provocarea lansată nouă de Fundația «Progress» un succes”, a spus Teodora Fîntînaru, în deschiderera evenimentului.
„Cetățenia se învață, ca o limbă străină”
Camelia Crișan, președintele Fundației „Progress”, a explicat tuturor ce a stat la baza inițierii unui astfel de proiect, ce înseamnă de fapt „Al treilea spațiu al cetățeniei active” și de ce este el necesar. „O colegă din echipa noastră a spus într-o zi: uite ce fac unii prin străinătate! Cuiburi ale lecturii. Ce interesant ar fi să facem și noi! Ne-am gândit cum să facem să legăm această noțiune de cuib și s-o lipim de bibliotecă. Și așa s-a născut ideea Cuibului democrației, care vine de la ideea unui cuib al lecturii, un cuib care se face în spațiile exterioare bibliotecilor. Noi am zis, hai să folosim această instalație din interior și să-i învățăm pe oameni ceva, și așa s-au născut aceste cuiburi ale democrației. Noi nu ne naștem cetățeni. Cetățenia se învață, ca o limbă străină, așa că am zis, hai să-i învățăm pe oameni să fie buni cetățeni. Așa s-a născut ideea acestui proiect, «Al treilea spațiu al cetățeniei active», al treilea fiind biblioteca, spațiile unu și doi fiind cele de acasă și cel de la serviciu. Am zis că bibliotecile răspund pe de-antregul acestei nevoi, sunt spații publice, oricine poate să intre într-o bibliotecă și biblioteca poate să ofere facilitățile necesare ca cetățenii să se ocupe de treburile urbei, să vorbească despre planificare… Obiectivul nostru a fost să lansăm 14 cuiburi ale democrației, acesta de la Focșani este ultimul pe care îl lansăm”, a spus Camelia Crișan, precizând că s-au făcut cursuri de formare cu voluntarii, au fost planificate tipuri de activități, a fost dezvoltată o metodologie de evaluare a performanței instituțiilor publice și servicii publice locale. „Acest lucru s-a întâmplat și la Focșani. Cert e că este un exercițiu de democrație pură, acela în care cetățeanul își spune părerea dincolo de alegeri, despre performanțele pe care le au aleșii locali și serviciile publice locale”, a precizat Camelia Crișan.
Directorul de formare al Fundației „Progress”, Ovidiu Ana, a spus că aceste spații – cuiburi ale democrației – mobilizează oamenii, îi pun la un loc, iar din ideile lor se nasc planuri de acțiune. „Nu ne dorim ca aceste spații să fie doar un loc de dezbatere, un loc în care discutăm, dar nu ajungem la nicio concluzie. E bună și dezbaterea, dar dincolo de asta trebuie să ieșim afară și să punem în acțiune ideile. Acesta este rolul acestui spațiu. Ca oameni simpli, cei care sunt deja în ONG-uri, cei din instituții publice să vină în acest spațiu, să discute, după care să iasă în comunitate și să îmbunătățească viața comunității”, a subliniat Ovidiu Ana.
Un cuib construit în cinci luni de muncă asiduă, de o echipă inimoasă!
Cei mai emoționați dintre toți au fost, la inaugurare, cei care au muncit efectiv, pe brânci, zile la rând timp de cinci luni, astfel încât „Cuibul cetățenilor activi” să prindă contur și să devină un spațiu prietenos și inspirațional, așa cum a fost el proiectat de arhitecta voluntară Andreea Coviltir. Este vorba de voluntarii bibliotecii, adunați în jurul mentorului și coordonatorului lor, Margareta Tătăruș, și care și-au pus în slujba reușitei talentul, timpul, resursele, sufletul, rezistența fizică și inima, așa încât, la final, oricine intră în Cuib să nu poată spune mai mult decât: „Jos pălăria!”. „E în gena mea, probabil, să fac lucruri și să nu le fac singură! Am alături un grup minunat de oameni, mici și mari, cărora li s-au alăturat alții și am creat un spațiu care e gata, dar nu e gata: nu e gata cu ce avem de făcut ca cetățeni activi. Dar astăzi o să pornim în prima noastră experiență de cetățeni activi și o să ne plimbăm un pic pe străzi și prin cafenelele Focșaniului, așa încât să ajungem la oameni. E simplu să spui că nu se poate… nu se face… Noi vrem să facem și să arătăm că se poate! Vreau să strângem rândurile și împreună, cu toți cei care vor să ni se alăture, să facem schimbarea pe care ne-o dorim. Cred că foarte important în toată povestea asta a cetățeniei active este să ne deschidem inima, mintea, să prindem stratul și să nu ne gândim niciodată la finish. Pentru că, călătoria contează întotdeauna, și drumul…”, a spus Margareta Tătăruș.
Toată lumea a putut vedea, în filmulețul de prezentare pregătit special pentru momentul inaugurării, cum a fost spațiul în care funcționează azi „Cuibul cetățenilor activi” înainte de a fi amenajat, au putut fi văzuți voluntarii transformând, zi după zi, prin munca lor, acest spațiu, precum și mesajele lor. Iar după tăierea panglicii, fiecare din cei prezenți au vizitat sala devenită realmente, un Cuib de poveste.
Un succes salutat de oficialități
Oficialitățile prezente, ieri, la momentul inaugurării, au transmis aprecierile și felicitările lor celor care au realizat acest proiect. Viceprimarul Marius Iorga a declarat că este alături de colectivul Bibliotecii Județene „pas cu pas, atât eu ca persoană cât și Consiliul Local și Primăria municipiului Focșani. Mă bucur enorm să avem astfel de oameni care vin cu astfel de inițiative. Ați mai avut proiecte extraordinare, BibilioPovestașii de exemplu, cu care ați fost de poveste în toată țara în modul cel mai frumos cu putință, și suntem mândri de asta! Salut inițiativa dumneavoastră, mă consider cetățean activ și respect și iubesc democrația!”, a declarat viceprimarul Marius Iorga.
La rândul său, subprefectul județului Cristi Misăilă, a spus că este onorat și revine cu plăcere „alături de acest colectiv care mă uimește de fiecare dată prin ce face, în frunte cu domnișoara director. Îmi amintesc cu mai puțină plăcere de holurile acestei clădiri (fostă secție a spitalului – n.r.), dar mă bucur că aici, iată, înainte se însănătoșeau oamenii din punct de vedere medical, iar acum se însănătoșesc din punct de vedere cultural. E un lucru deosebit, iar tot ceea ce faceți dumneavoastră ne dă speranța că noi, focșănenii, și toți cetățenii activi ai județului Vrancea putem beneficia de un strop de cultură, numai să vrem!”.
Inaugurarea Cuibului Democrației din Focșani a fost marcată și prin momente surpriză pregătite de voluntarii implicați în acest proiect, un workshop dedicat tinerilor – „Adolescența în mrejele democrației”, precum și derularea primului proiect al cetățenilor activi de la bibliotecă – „Peste FOC(ș)ANI!”. Voluntarii au mers prin cafenelele Focșaniului, parcuri și pe stradă pentru a afla de la oameni ce își doresc pentru orașul lor, ce nevoi au și ce idei își doresc să le împărtășească, pentru a construi proiecte ce pot schimba în bine locuri, lucruri și fapte. Care să reziste peste FOC și ANI. Și pentru FOCȘANI!