Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Penalitățile pentru ambalaje scumpesc produsele alimentare din magazine


Patronatele și sindicatele din agricultură vor protesta, mâine, în fața Ministerului Mediului, pentru a atrage atenția asupra efectelor dezastruoase ale noii legi referitoare la colectarea și reciclarea ambalajelor. Acțiunea de protest este organizată de Federația Națională PRO AGRO, împreună cu organizațiile membre și sindicatele din cadrul Agrostar, cărora li se vor adăuga celelalte organizații sindicale din sectorul agroalimentar.     Producătorii din acest sector avertizează că „introducerea unei penalități in valoare de 2 lei pe kilogramul de ambalaj este injustă, iar modul fraudulos în prin care a fost eliminată răspunderea OTR-urilor în noua Lege 249/2015, ne certifică faptul că funcționari din cadrul Ministerului Mediului sunt complici la falimentarea industriei alimentare românești”.
    Pe scurt, producătorii au încheiat contracte de reciclare cu firmele autorizate, care însă nu și-au făcut treaba, iar guvernul vrea să sancționeze acum tot producătorii prin această penalitate. Cei mai afectați de modificările legislative sunt producătorii care lucrează cu ambalaje de sticlă. La producătorii de vinuri, de exemplu, se estimează o creștere a costurilor cu circa 1600 euro/hectar. „În acest moment, întreținerea unui hectar de vie ajunge la minim 2500 de euro pe an. Această suprataxare va crește costul pe hectar în medie cu 1600 de euro astfel încât nu va putea să nu se reflecte în prețul unei sticle de vin”, a spus Mihaela Tyrel de Poix, președintele Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV). 
    Producătorii avertizează că România ajunge să plătească cele mai mari taxe pe deșeuri de ambalaje din Uniunea Europeană. „România plătea 50 euro pe tona de deșeuri din ambalaje, în Bulgaria această taxă este de 30 de euro, în timp ce producătorii germani plătesc 270 de euro pe tonă. Odată cu suprataxarea s-a ajuns ca producătorii români să plătească 500 de euro, adică cea mai mare valoarea de pe piața europeană”, precizează Sorin Minea, președintele Romaliment.
    Iar costurile cu aceste taxe vor fi împinse către consumatori, avertizează producătorii. „Guvernanții vor să colecteze acum banii pentru anul 2015, bani care nu au fost bugetați și planificați. Problema e că toate aceste costuri nebugetate le vom împinge către furnizor – fermierul – sau către consumatori. Către consumatori s-ar putea să se opună supermarketurile care vor prefera să aducă produse din import, iar fermierii români vor da faliment în condițiile în care nu vor mai avea unde să-și dea laptele”, a spus și Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din industria laptelui.
    Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristina Pașca Palmer, a declarat, în data de 3 februarie, după ședința săptămânală de Guvern, referitor la scandalul reciclării ambalajelor, că va avea loc o întâlnire tehnică între ministere și discuții cu producătorii în vederea identificării unor soluții pe acest subiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?