Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

La Mărășești s-au redus impozitele şi taxele locale


Impozitele locale din Mărășești au fost reduse la propunerea primăriei orașului pentru a putea compensa creșterile prevăzute de noul Cod Fiscal. La ultima ședință a Consiliului Local organizată joi s-a decis ca impozitul pe locuințe să scadă la limita minimă prevăzută de Codul fiscal, respectiv 0,08% din valoarea locuinței. Un calcul realizat de reprezentanții Primăriei arată că, de exemplu, pentru un apartament cu o suprafață de 45 metri pătrați impozitul plătit în anul 2015 era de 100 de lei, iar în acest an a scăzut la 91 de lei.
    Primarul Valerică Chitic spune că decizia de a reduce taxele și impozitele locale a fost luată de municipalitate tocmai pentru a veni în sprijinul locuitorilor orașului. „Administrația locală are însă obligația de a respecta prevederile Codului fiscal, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, prin care s-au mărit o serie de taxe și impozite. Îi rugăm pe cetățeni să înțeleagă faptul că nu Primăria și Consiliul Local au mărit aceste obligații, care au fost stabilite prin legea de adoptare a Codului fiscal. Pentru a veni în ajutorul locuitorilor orașului, Consiliul Local Mărășești s-a întrunit în ședință și decis scăderea cotei de impozitare pentru clădirile cu destinație de locuință de la 1,12%, valoarea aprobată anul trecut, la 0,08%, limita minimă prevăzută de noul Cod fiscal”, a declarat primarul Valerică Chitic.
    Tot pentru a veni în sprijinul locuitorilor, conducerea Primăriei Mărășești a propus reanalizarea situației străzilor și încadrarea corectă a acestora pe categorii. Inițial, în zonele A și B și C erau incluse mai multe străzi care nu ofereau toate utilitățile necesare locuitorilor pentru a fi încadrate aceste categorii. De exemplu, în aceeași zonă se aflau străzi asfaltate și străzi neasfaltate. „Consiliul Local Mărășești a hotărât în ședința de joi ca străzile aflate în această situație să fie trecute în categoria inferioară în care este normal să fie incluse. O singură stradă a trecut de la categoria A la categoria B: Mareșal Averescu, din Republicii până la intersecția cu strada Lupeni. Străzile care au trecut de la categoria B la categoria C sunt următoarele: Ecaterina Teodoroiu, Lupeni, Independenței, Muncii, Crizantemelor, Griviței, Ghe. Doja. Străzile care au trecut de la categoria C la categoria D sunt următoarele: Holdelor, blocuri Doaga și locuințe CFR. Strada Tudor Vladimirescu a fost declasificată de la categoria B la categoria D”, au precizat reprezentanții Primăriei Mărășești.
    Schimbarea încadrării străzilor era necesară deoarece noul Cod fiscal prevede o impozitare suplimentară pentru suprafețele din intravilan. Începând cu 2016, locuitorii care dețin și alte suprafețe intravilan în afara celor cu destinația curți construcții sunt obligați ca pentru 400 mp din aceste suprafețe să plătească același impozit ca pentru terenurile curți construcții. Calculul realizat de Primăria Mărășești arată că această creștere este foarte mare. De exemplu, impozitul pentru 1 hectar de teren arabil intravilan este de 21 lei, iar pentru 1 hectar de curți de construcții este de 4447 lei în zona B. Se ajunge în situația ca un locuitor cu teren arabil și vie intravilan în zona B care a plătit anul trecut 3 lei să achite în acest an un impozit de 155 lei. Impozitul pe curți construcții este de 6445 lei în zona A, 4447 lei în zona B, 2113 lei în zona C și 1230 lei în zona D. „Fac un apel la cetățeni să înțeleagă că aceste majorări sunt prevăzute de Codul fiscal, pe care Primăria Mărășești este obligată să le respecte. Noi am făcut tot ceea ce ține de administrația locală pentru a-i ajuta pe locuitorii orașului. Îi rog pe cetățeni să își plătească obligațiile la bugetul local, pentru a nu acumula restanțe”, a mai spus primarul Valerică Chitic.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?