GALERIE FOTO : Treizeci de studenți olandezi, în stagiu de practică la Crucea Roșie Vrancea

3
886


Treizeci de studenți de la Universitatea de Știinte Sociale Aplicate din Den Bosch, Olanda, au vizitat, pentru câteva zile, proiectele sociale ale Filialei de Cruce Roșie Vrancea, în cadrul proiectului Avans – Dezvoltare Culturală și socială, bazat pe schimb de modele de bună practică și experiență. Partenerul Crucii Roșii Vrancea în organizarea și desfășurarea acestui internship a fost Sucursala Vrancea a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România.
    Astfel, în săptămâna 25-28 ianuarie 2016, cei 30 de studenți, împreună cu voluntarii Crucii Roșii Vrancea, au vizitat și au lucrat efectiv cu copiii de etnie romă din cadrul Clubului copiilor din Modruzeni – Mărășești „De la A la Z pentru viață”, au vizitat Complexele socio-medicale I și II din Modruzeni și, de asemenea, au avut oportunitatea de a analiza și compara serviciile sociale oferite de instituția de caritate vrânceană și vârstnicilor rezidenți în locuințele protejate ale Crucii Roșii Vrancea.
    Tinerii studenți au fost extrem de impresionați de sărăcia din Modruzeni, de modul de viață al locuitorilor acestui cartier, de lipsurile cu care se confruntă copiii…
„Cum am putea găsi soluții reale și pe termen lung la această sărăcie extremă regăsită în comunitatea de etnie romă din Mărășești? Ne vom gândi pentru viitor ce am face la fel și ce am face diferit, când vom reveni în comunitate. Sentimentul imediat este că ar fi nevoie de o acțiune mai amplă, cu impact mai mare”, a fost de părere un profesor, în timp ce un al coleg de-al său a declarat că „sentimentele cu care plecăm sunt amestecate în fața dificultăților cu care aceste familii și copiii se confruntă. Așteptăm ca toate aceste stări să se sedimenteze. Ne bucuram însă că elevii noștri au putut experimenta o altă cultură, un alt mod de viață. E cel mai bun mod de a învăța. Proiectul ne-a oferit exact ceea ce aveam nevoie. A fost ceea ce ne doream și ne așteptam și chiar ceva în plus”.
    Studenții au lucrat efectiv, pe parcursul vizitei, cu copiii de la Clubul din Modruzeni, au desenat împreună cu ei, au socializat și au văzut cu ochii lor în ce condiții locuiesc, realizând cât de mult înseamnă pentru familiile lor orice ajutor și serviciu pus la dispoziție de Crucea Roșie. „Mi-am dat seama cât sunt de norocos, din punctul de vedere al oportunităților pe care le am, doar pentru că m-am născut în Olanda. Mă «lăudam» mereu la prieteni că am cea mai mică casă cu putință (20-30 mp). Acum am putut să văd aici, la Mărășești, că în același spațiu trăiesc 9-10 persoane. Nu mă voi mai plânge niciodată de acum înainte de spațiul meu de locuit. Mă întreb, dacă aș fi în situația lor, cum aș proceda ca să supraviețuiesc! În aceleași condiții și cu aceleași resurse limitate, probabil, la fel”, a declarat unul dintre studenți.

O experiență extrem de importantă 

    Pe parcursul zilelor petrecute în Vrancea, participând efectiv la activitățile derulate în câteva dintre proiectele sociale ale Filialei de Cruce Roșie, cei 30 de studenți au avut ocazia să constate cât de diferite sunt viețile beneficiarilor acestora față de ale lor, apreciind că experiența acestui stagiu de practică a fost una extrem de importantă. „În ultimele zile, studenții noștri au învățat foarte multe, nu doar despre România și despre ceea ce Crucea Roșie face aici, dar și despre ei însuși. Au realizat că viețile lor, aici în Olanda, sunt foarte diferite de ale altora care locuiesc în alte colțuri ale lumii sau chiar în Europa. Fericirea, calitatea vieții și confortul sunt probleme complexe și compararea cu alte persoane îți oferă o altă perspectivă asupra acestora. Au învățat că moralitatea este un lucru atât cultural, dar și personal. Vizitând casele pentru persoane vârstnice din comuna Gugești, în care Crucea Roșie furnizează servicii sociale, au văzut cum lucrurile pe care noi le considerăm firești a fi (familie, atenție, o pensie, asigurare medicală, un acoperiș deasupra capului etc.), pot fi atât de speciale pentru alții. Persoanele pe care le-am văzut sunt doar câțiva dintre vârstnicii din România care nu au nimic din toate acestea fără ajutorul Crucii Roșii. Lucrând apoi și în Cluburile pentru copiii de etnie romă din Mărășești – Modruzeni, au realizat că au mai multe aptitudini pentru a lucra cu alte persoane decât și-au imaginat. Bariera lingvistică nu înseamnă că nu putem comunica sau interacționa. Această experiență a fost una extrem de importantă pentru studenții și profesorii de la Universitatea de Științe Sociale Avans din Olanda și o să ia cu ei tot ceea ce au văzut aici, pentru a crea mai multă conștientizare în Olanda”, a declarat unul dintre profesori.
    Alina Gârleanu, voluntar la Crucea Roșie Vrancea și președintele Sucursalei Vrancea a Colegiului Asistenților Sociali din România, care s-a implicat personal în acest proiect, a apreciat ca vitală pentru formarea viitorilor specialiști în asistență socială posibilitatea de a învăța lucruri noi prin experiență directă și schimb inter-cultural. „M-am bucurat să mă pot implica personal în acest proiect. Consider vitală pentru formarea viitorilor specialiști în asistență socială posibilitatea de a învăța lucruri noi prin experiență directă și schimb inter-cultural. Știu cât de important este, la început de drum, să ai contact cu modele de bună practică care să își aducă cât mai multă inspirație pentru viitor. O astfel de oportunitate îți pune propriile alegeri într-o perspectivă nouă, oferind un cadru mai larg de înțelegere chiar și a propriei tale vieți. Discuțiile purtate cu acești tineri de douăzeci și ceva de ani, de la curiozitățile personale la interesul profesional manifestat, sunt cel mai bun rezultat pe care îl poți obține – interes real față de o lume nouă și provocările ei, asumare mai profundă a profesiei de asistent social, cu tot ce înseamnă ea”, a declarat Alina Gârleanu.

Diplome pentru studenții olandezi

    Studenții și profesorii olandezi au plecat spre țara lor având în minte o nouă dimensiune a ceea ce înseamnă, în altă cultură decât a lor, asistența socială. Totodată, ei au făcut schimb de modele de bună practică cu Crucea Roșie Vrancea și au adunat material în vederea pregătirii lucrărilor de practică. 
Totodată, ei au primit diplome din partea Filialei vrâncene de Cruce Roșie. „Vizita studenților de la Universitatea de Științe Sociale Aplicate din Olanda, la proiectele Crucii Roșii Vrancea, s-a încheiat după două zile intense de lucru, în cadrul propriului proiect social, având oportunitatea de analiza și compara serviciile sociale oferite de o organizație nonguvernamentală, cum este și Crucea Roșie Vrancea, pentru două categorii de persoane defavorizate: vârstnicii rezidenți în locuințele protejate ale Crucii Roșii și copiii de etnie romă, care provin din familii foarte numeroase, monoparentale, cu venituri ocazionale și cu condiții precare de locuit, beneficiari ai celor două cluburi construite în comunitatea lor. Mulțumim autorității publice locale Mărășești pentru suportul oferit în pregătirea proiectelor pentru lucrarea studenților olandezi”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here