Fosta judecătoare Anișoara Topor (FOTO) are calitatea de martor în dosarul avocatei Nicoleta Dascălu, arestată la domiciliu pentru mai multe infracțiuni de trafic de influență și spălare de bani. Odată cu emiterea mandatului de arestare la domiciliul din Focșani, judecătorii de la Curtea de Apel Galați i-au impus avocatei mai multe obligații. Printre acestea și aceea de a nu lua legătura cu martorii.
„Respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați, privind pe inculpata Dascălu Nicoleta. (…) dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu față de inculpata Dascălu Nicoleta, cercetată pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani (…) pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 28 ianuarie 2016 și până la 26 februarie 2016, inclusiv. (…) impune inculpatei Dascălu Nicoleta obligația de a nu părăsi imobilul din municipiul Focșani (…) fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza. (…) pe durata arestului la domiciliu, inculpata Dascălu Nicoleta are următoarele obligații: a) să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemată; b) să nu comunice cu martorii – denunțători Banu Ion, Vieru Gabriel, Damian Valeriu, Rusu Ionel, Colniceanu Marioara, Praja Maricel, Popescu Sorin Romeo, Vasilescu Petrică și Coman Costică și cu martorii Topor Anișoara, Damian Ionuț și Coforea Radu. (…) atrage atenția inculpatei că, în caz de încălcare cu rea-credință a măsurii sau a obligațiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Respinge ca nefondată cererea formulată de inculpată, privind luarea măsurii preventive a controlului judiciar. (…) Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la pronunțare. Pronunțată în camera de consiliu azi, 28.01.2016, ora 19,00”, se arată în soluția instanței.
Avocata este din Vrancea, dar este înscrisă în Baroul Tulcea. Ea a fost reținută miercuri de procurorii DNA și propusă la arestare joi, pentru că ar fi cerut diferite sume de bani de la martorii denunțători, sub promisiunea că va interveni pe lângă magistrații vrânceni care le judecau dosarele, pentru a le da soluții favorabile. Avocata a fost acuzată de procurori de 7 infracțiuni de trafic de influență și 5 infracțiuni de spălare de bani, fapte pe care le-ar fi comis în perioada 2008-2011.
Procurorii au precizat că „în calitate de avocat în cadrul Baroului Tulcea, atât direct cât și prin intermediar, a pretins sumele de 35.000 euro și 35.000 lei și a primit 3.500 euro și 34.500 lei, de la mai mulți martori denunțători, părți în mai multe cauze civile. În schimbul acestor sume de bani, inculpata a lăsat să se creadă că are influență și a promis că va determina mai mulți magistrați din cadrul instanțelor de pe raza județului Vrancea să pronunțe soluții favorabile în dosarele care-i priveau în mod direct pe martorii denunțători”, se arată într-o informare a DNA. Procurorii au adăugat că avocata ar fi încheiat cu denunțătorii contracte de împrumut, cu scopul de a disimula proveniența sumelor primite.