Silvicultorii vrânceni vor participa la pichetarea organizată de Federația pentru Apărarea Pădurilor la sediul Guvernului României, în data de 3 februarie. Pădurarii de la Direcția Silvică Vrancea acuză eșecul aplicării Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din pădurile proprietate publică și blocajul activității de valorificare a masei lemnoase provenite din pădurile statului. Aceasta a dus la retragerea de la licitații a firmelor care doreau să cumpere lemn.
Silvicultorii precizează că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva nu primește subvenții de la stat și trebuie să asigure servicii silvice, de la paza pădurilor, lucrări de întreținere, de plantări de arbori până la exploatarea de masă lemnoasă. Sunt lucrări pentru care este nevoie de bani, iar fondurile sunt asigurate, în mare parte, din vânzarea masei lemnoase exploatate anual. Aceste vânzări sunt blocate însă în 2016 din cauza prevederilor considerate ilegale pe care le cuprinde noul Regulament de valorificare a masei lemnoase din pădurile proprietate publică.
Regulamentul a fost contestat încă de la apariția lui. Au fost acțiuni de protest organizate lunar la București, însă Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nu a luat nicio măsură de corectare a acestuia. „Lipsa de reacție a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în rezolvarea fondului problemei, respectiv modificara acestei hotărâri de guvern creează o situație conflictuală între administratorii pădurilor statului și agenții economici beneficiari ai masei lemnoase din aceste păduri”, acuză silvicultorii. Aceștia arată că noul regulament nu respectă Codul Silvic și restrânge activitățile și atribuțiile administratorului de păduri prin desființarea activităților de exploatare și prelucrare a lemnului. Efectul este diminuarea veniturilor și imposibilitatea susținerii financiare a lucrărilor de menținere și gospodărire durabilă a pădurilor.
La nivelul Regiei Romsilva se estimează că circa șapte mii de persoane din activitățile de exploatare și prelucrare a lemnului a urma să fie disponibilizați. Nemulțumiți sunt și agenții economici care s-au înscris la licitațiile pentru vânzarea masei lemnoase și care acuză prețurile mari stabilite conform noului regulament. Silvicultorii spun că, în lipsa unor clarificări din Regulament, există o stare de confuzie privind stabilirea prețului de referință de la care pornește o licitație, neexistând o mențiune dacă se iau în considerare ca prețuri de referință prețurile medii ponderate de adjudecare pentru masă lemnoaseă de la nivelul anului precedent sau se iau în considerare prețurile minime de adjudecare la ultimele licitații pe aceleași specii, grade de accesibilitate, sortimente și tehnologii de exploatare. „Cei care pot profita de actuala situație conflictuală între beneficiarii de lemn și administratorii de păduri sunt grupurile de interese care vizează eliminarea concurenței, scoaterea unor agenți economici de pe piața lemnului și, totodată, distrugerea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva pentru un acces mai ușor la lemnul statului”, mai arată silvicultorii vrânceni.
Federația pentru Apărarea Pădurilor este o organizație non-guvernamentală care are în componență membri ai Academiei Române, Academiei de Åtiințe Agricole și Silvice, Societatea inginerilor silvici „Progresul silvic”, Confederația Consilva, Asociația Constructorilor Forestieri, Asociația Pensionarilor Silvici, Asociația Proprietarilor de Păduri din România.