Infractorii mărunți nu vor mai scăpa de judecată așa cum s-a întâmplat până acum. Asta deoarece Curtea Constituțională a admis o excepție de neconstituționalitate privind articolul 318 din Codul de procedură penală. Asta înseamnă că procurorii nu mai pot renunța la urmărirea penală sau clasa un dosar privind infracțiuni la care legea prevedea ca pedepse amenda sau închisoare de până la 7 ani. Articolul 318 din Codul de procedură penală, declarat neconstituțional, prevedea printre altele că procurorii puteau renunța la urmărirea penală în cazul unor infracțiuni pentru care legea prevede amendă sau închisoare de maximum 7 ani dacă nu exista un interes public pentru urmărirea penală. Curtea Constituțională a considerat că doar judecătorii pot stabili dacă un om este sau nu vinovat. Procurorii susțin că și până acum toate actele lor puteau fi atacate în instanță.
Astfel, cei care, spre exemplu, fură un baton de salam dintr-un supermarket, cazuri des întâlnite în Vrancea, mai ales în Focșani, vor ajunge în fața instanței de judecată. Procurorii vrânceni sunt de părere că prin această decizie vor avea mult mai mult de muncă decât până acum, când oricum sunt sufocați de dosare. Astfel, de acum, în dosarele celor care fură un baton de salam, procurorii trebuie să facă investigații la fel ca într-un dosar în care prejudiciul este foarte mare. Procurorii vrânceni ne-au spus că prin această decizie vor fi și costuri suplimentare cu expertize, cu citarea, cu onorarile pentru avocații din oficiu și toate acestea vor fi suportate de la bugetul de stat. Decizia nu va avea efect doar asupra procurorilor, ci și asupra judecătorilor, asta pentru că numărul dosarelor care vor ajunge în instanță va fi mult mai mare ca până acum.
Într-o informare de presă a Parchetului General, care cuprinde situația de la toate unitățile de parchet din țară, inclusiv Vrancea, se arată că anul trecut s-au soluționat prin renunțare la urmărirea penală peste 134 mii de dosare. „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a luat act de Decizia Curții Constituționale potrivit căreia prevederile art. 318 alin. 1 din Codul de procedură penală – „Renunțarea la urmărirea penală” au fost declarate neconstituționale. Decizia este obligatorie și, pe cale de consecință, procurorii o vor respecta întocmai. Având în vedere însă impactul major asupra activității procurorilor din cadrul Ministerului Public (în anul 2015 au fost soluționate prin renunțare la urmărire penală 134.436 de cauze, în timp ce în 2014 fuseseră soluționate 86.883 de cauze), se va acționa pentru identificarea măsurilor de natură să diminueze efectele asupra activității de urmărire penală. Totodată, după motivarea deciziei Curții Constituționale, va fi sesizat Ministerul Justiției, pentru a se promova în regim de urgență un proiect de act normativ în vederea punerii în acord a dispozițiilor Codului de procedură penală cu Decizia Curții Constituționale”, se arată în informarea postată pe site-ul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.