Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

PROTEST SPONTAN la Serviciul de Probațiune Vrancea


Consilierii de probațiune nu mai fac față volumului mare de muncă. Sunt doar 9 oameni, cu tot cu șef, care trebuie să supravegheze 800 de persoane, unii consilieri având în supraveghere și peste 100 de persoane certate cu legea. Pe lângă activitatea de supraveghere, consilierii de probațiune mai au și multe alte sarcini. Pentru că nu mai pot în ritmul acesta, angajații mai multor servicii de probațiune din țară, inclusiv din Vrancea, și-au întrerupt ieri activitatea. Acțiunea a fost spontană. Ei cer, printre altele, acordarea drepturilor similare cu ale celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului de justiție, plata orelor suplimentare, dar și angajarea urgentă de personal și suplimentarea posturilor în cadrul sistemului de probațiune. Pentru ca solicitările lor să ajungă la ministrul Justiției, consilierii de probațiune cu cerut o întâlnire cu acesta. Reprezentanții Serviciului de Probațiune Vrancea spun că aceste probleme au apărut după intrarea în vigoare a noilor Coduri, penal și de procedură penală, a Legii probațiunii și Legii executării pedepselor neprivative de libertate. Protestul va continua și astăzi, chiar dacă ministrul Justiției a fost de acord să aibă o întâlnire cu reprezentanții Serviciilor de Probațiune.

    Consilierii de la Serviciul de Probațiune Vrancea și-au întrerupt activitatea ieri, spontan. Nu s-a întâmplat doar în Vrancea, ci și la alte Servicii de Probațiune din țară, mai exact la 34 din 42. Au avut mai multe motive să întrerupă activitatea, întemeiate după cum spun reprezentanții Serviciului de Probațiune Vrancea: prea puțini consilieri și prea multe persoane pe care trebuie să le supravegheze, ore suplimentare neplătite. Ei cer și acordarea drepturilor similare cu ale celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului de justiție.
La Serviciul de Probațiune Vrancea sunt 9 consilieri și 800 de persoane pe care trebuie să le supravegheze. Sunt consilieri care au în supraveghere și peste 100 de persoane. „Serviciul de Probațiune Vrancea, alături de alte servicii de probațiune din țară (București, Botoșani, Suceava, Teleorman, Dîmbovița, Sălaj, Maramureș, Vîlcea, Brașov, Ilfov) ca urmare a deciziei consilierilor de probațiune, își întrerupe activitatea în mod spontan. Avem 800 de persoane condamnate/ sancționate penal, aflate în libertate, supravegherea lor fiind asigurată de 9 de consilieri de probațiune. La acestea se adaugă celelalte activități. Problemele cu care sistemul de probațiune din România se confruntă au fost aduse la cunoștința Ministerului Justiției, însă ele nu s-au constituit niciodată într-o prioritate reală pentru minister. La problemele noastre am primit doar declarații formale de susținere. Nici un demers nu s-a finalizat. Aceasta în condițiile în care permanent mesajul factorilor de decizie este acela ca sunt preocupați de asigurarea siguranței cetățenilor. În acest moment, apreciem că soluțiile amiabile au fost epuizate. Încetarea activității reprezintă singura modalitate prin care putem atrage atenția asupra situației grave în care ne aflăm”, a explicat Costel Constandache, șeful Serviciului de Probațiune Vrancea.

Ce solicitări au consilierii de probațiune

    Solicitările consilierilor de probațiune sunt repoziționarea lor în cadrul sistemului de justiție, acordarea drepturilor similare cu ale celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului de justiție, plata orelor suplimentare, dar și angajarea urgentă de personal și suplimentarea posturilor în cadrul sistemului de probațiune. De asemenea, se mai solicită asigurarea unor condiții decente de muncă și a resurselor materiale necesare desfășurării activităților zilnice, dar și demararea unor proceduri de modificare a legislației actuale în materia probațiunii, care să conducă la reducerea presiunii exercitate de volumul ridicat de activitate generat de intrarea în vigoare a noilor coduri.
    Consilierii de probațiune mai cer adoptarea regulamentelor de aplicare a legislației în materia probațiunii, corelată cu o simplificare a procedurilor de lucru. „Solicităm convocarea unei întâlniri între conducerea Ministerului Justiției și reprezentanți ai sistemului de probațiune din România care să conducă la rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm. Sistemul de probațiune din România se află în colaps. Aceasta este o problemă care nu mai suferă amânare!”, a adăugat Costel Constandache.

Numărul angajaților ar fi trebuit să fie dublu

    Ieri, persoanele care erau chemate la Serviciul de Probațiune Vrancea s-au prezentat. Numai că ele nu au mai ajuns la consilieri, ci au semnat condica lăsată la jandarmi, apoi au plecat. Consilierii au discutat doar cu persoanele pe care le au în supraveghere și sunt plecate în străinătate.
    Costel Constandache ne-a explicat că serviciul ar fi trebuit să aibă 18 consilieri și 5 persoane personal auxiliar. Numai că teoria nu se potrivește cu practica, la Serviciul de Probațiune Vrancea fiind angajați 9 consilieri cu tot cu șef și nicio persoană ca și personal auxiliar. Serviciul de Probațiune Vrancea nu are nici măcar un șofer, asta în condițiile în care consilierii fac muncă de teren. Ei se deplasează la domiciliile celor pe care îi au în supraveghere cu un șofer delegat de la Tribunalul Vrancea, prin grija președintelui instanței.
    Consilierii de probațiune au o grămadă de sarcini. Pe lângă activitatea de supraveghere, ei trebuie să întocmească referate de evaluare pentru parchete ori instanțe, care sunt obligatorii în cazul minorilor. „În referatul de evaluare se prezintă mediul familial, social, pregătirea profesională a persoanei, relațiile din familie și comunitate, nevoile acesteia și așa mai departe. De asemenea, referatul conține și o analiză a infracțiunii, dar și concluzii. Ca să faci un astfel de referat, ai nevoie de aproximativ 3 zile. În anul 2015, la nivelul Serviciului au fost întocmite 93 astfel de referate și rapoarte, iar la nivel de țară s-au întocmit 6.321 și au fost în supraveghere 40.325 de persoane sancționate sau condamnate. În plus, mai sunt și activitățile de parteneriat cu alte instituții. De asemenea, în fiecare zi de marți un consilier merge la Comisia de liberare condiționată de la penitenciar, iar în prima și a treia zi de joi din lună se merge la sediul secundar de la Adjud”, ne-a precizat  șeful Serviciului de Probațiune Vrancea.
    Constandache a adăugat că din 2018, consilierii de probațiune se vor ocupa și de supravegherea persoanelor care se vor libera din penitenciar și cărora le-au mai rămas doi ani neexecutați. El ne-a spus că în urma acestor proteste spontane, organizate la nivelul mai multor județe, ministrul Justiției a acceptat ca în data de 29 ianuarie să aibă o întâlnire cu reprezentanții Serviciilor de Probațiune, pentru a discuta problemele cu care aceștia se confruntă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?