Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

O educatoare face acuzații grave la adresa mai multor medici de la Spitalul Județean. Aceștia susțin însă că și-au făcut datoria


O educatoare din Dumitrești acuză mai mulți medici de la Spitalul Județean de incompetență. Ea susține că fiul său era să moară pentru că niciunul nu l-a diagnosticat corect. Prin urmare, femeia a depus plângere la Colegiul Medicilor Vrancea, dar și la forul central din București. În replică, medicii acuzați susțin că și-au făcut datoria. 

Educatoarea Cristina Liscănoiu (FOTO), din Dumitrești, spune că tot necazul a început pe 14 decembrie 2015, când a mers cu fiul său la medicul de familie din Dumitrești. Åžtefan, de opt ani și jumătate, a fost consultat de medicul de familie și  a primit bilet de trimitere către UPU, diagnosticul fiind peritonită acută.
Ajunși fără bani și haine de schimb la UPU din cadrul Spitalului Județean din Focșani, s-a dezlănțuit iadul pe pământ, după cum susține femeia. „Am mers pe 14 decembrie la medicul de familie Fănica Jipianu din Dumitrești. După ce a văzut copilul, doamna doctor mi-a dat trimitere și mi-a spus să ajung de urgență cu copilul la spitalul din Focșani, deoarece are apendicită. Am plecat de la cabinet așa cum eram, fără bani, fără schimburi pentru copil, direct la UPU la Focșani. Am ajuns în jurul orei 14.00 și am așteptat. A venit doctorul Vasile Anuțoiu și a văzut copilul. Mi-a spus să merg la Infecțioase, că nu are apendicită. Am insistat să fie văzut și de un medic chirurg, deoarece știam ce diagnostic a pus medicul de familie de la Dumitrești. Mi s-a spus să aștept. Am stat trei ore la UPU, perioadă în care copilului i se făcea rău și mai tare, cu fiecare minut care trecea. Am spus că merg la poarta spitalului și sun la 112, că nu se mai poate să fim batjocoriți în acest fel. Copilul nu mai putea. După trei ore a binevoit să coboare medicul Ana Bontaș, care părea foarte indignată, supărată și enervată pentru că a fost deranjată și care, probabil, se aștepta să mergem la cabinetul ei la particular și nu aici, la spital. A consultat copilul fără să îmi spună nimic, nu m-a lăsat să scot o vorbă. Îmi pare rău că nu am insistat să vorbesc sau să țip la ea și să îi cer explicații mai multe sau, poate, se aștepta să merg după dânsa cu portofelul deschis. Am plecat la infecțioase așa cum mi-a ordonat medicul Ana Bontaș. Copilul era epuizat total, abia mai putea și plângea permanent. Aici a venit medicul Georgeta Åžerban, i-a luat probe și ne-a internat la Infecțioase”, susține educatoarea.

Un chirurg a infirmat diagnosticul de peritonită acută

Cristina Liscănoiu susține că a doua zi, după ce a fost internată, a dus copilul la cabinetul privat al unui chirurg, care, de asemenea, a infirmat diagnosticul de peritonită. „A urmat o noapte de coșmar, de dureri până la leșin. Veneau din când în când asistentele de la infecțioase și spuneau: «copilul este bine, trebuie să vă liniștiți. Nu vă mai faceți griji». Pe 15 decembrie, în jurul orei 11.00 și ceva, am început să fac scandal, că nu se mai putea. Am amenințat că iau copilul și plec, abia atunci a venit medicul Georgeta Åžerban, care mi-a spus că este exclus ca micuțul să aibă diagnosticul de apendicită. A spus sec, doamna doctor, că este vorba de enterocolită. Pe parcursul zilei durerile copilului au mai scăzut și am plecat din spital cu copilul la cabinetul privat al medicului chirurg Bâra Costică. A fost consultat de acesta și a infirmat și dumnealui diagnosticul de apendicită. M-am întors la spital la infecțioase și am continuat tratamentul până joi, când ne-au externat cu diagnosticul de enterocolită și ne-au dat tratament acasă”, a spus educatoarea.
A crezut că a scăpat de probleme și spera ca Åžtefan să se simtă din ce în ce mai bine. Nu a fost deloc așa. Pe 18 decembrie, după cum povestește mama, copilul a început din nou să se simtă rău, iar sâmbătă starea se agravase deja. „Am considerat că nu mai avem ce căuta la Spitalul din Focșani, am luat copilul pe brațe, l-am băgat în mașină și am plecat la Spitalul Grigore Alexandrescu din București. Aici am arătat biletul de ieșire din spital de la Focșani și văzând diagnosticul, ne-au trimis de urgență la Spitalul Matei Balș. Au recoltat probe imediat, au făcut tot ce s-a putut, iar duminică ne-au întors la Grigore Alexandrescu deoarece au spus clar era vorba de un caz de chirurgie. Am ajuns iarăși la Grigore Alexandrescu, unde medicul chirurg Viorel Dănilă a confirmat diagnosticul (de apendicită-n.r.) și l-a operat de urgență pe băiat. Pe această cale îi mulțumesc din suflet acestui domn doctor, care ne-a salvat copilul”, a mai spus mama micuțului.

Crăciun și Revelion pe patul de spital

Femeia a stat internată la București două săptămâni și a venit acasă pe 2 ianuarie 2016. Copilul a primit tratament puternic, costisitor și regim sever. Educatoarea susține că fiul său a scăpat cu viață printre urechile acului. „Medicul Georgeta Åžerban de la Focșani a externat copilul fără să repete analizele, dacă făcea acest lucru ar fi văzut la rezultatul final că trombocitele erau mărite și alarma se trăgea de joi și nu tocmai sâmbătă, la București. Oare nu e vorba de neglijență? Tratamentul este destul de costisitor, deoarece la noi în județ se găsește numai pe bază de comandă și suntem nevoiți să îl luăm când mergem la control cu băiatul la București”, a mai spus educatoarea.
Aceasta a adăugat că după ce a fost operat copilul, i-ar fi contactat pe medicii Vasile Anuțoiu și Ana Bontaș. „După ce am venit de la București, am sunat-o pe doamna doctor Ana Bontaș și i-am spus tot necazul nostru. Doamna a dat vina pe medicul Anuțoiu. A spus că nu i-a plăcut abdomenul copilului la vremea respectivă și ar fi vrut să îl ia pe secție, dar nu a vrut nici în ruptul capului medicul Anuțoiu. Am fost la cabinetul particular și la medicul Anuțoiu, care la rândui a spus că doctorul Ana Bontaș nu a vrut să oprească copilul, spunându-i că este un caz de chirurgie. Tind să cred că tăcerea medicului Bontaș din ziua respectivă trădează faptul că și-a dat seama că trebuia operat băiatul meu, dar a tratat cu indiferență și nu i-a fost milă de lacrimile care curgeau pe obrăjorii copilului meu”, afirmă ea.

Acuză indiferența cadrelor medicale

 Educatoarea este revoltată de experiența sa neplăcută la Spitalul Județean și crede că ar fi nevoie de un control al Ministerului Sănătății. „Este mai mult decât o bătaie de joc ce se întâmplă la UPU la Spitalului Județean Focșani. Nu este admisibil în țara asta ca un copil de câțiva anișori să stea trei ore, să urle de durere și să nu se uite nimeni la noi! Sper ca niciun copil din Vrancea, niciun părinte, nicio familie să îndure cât am îndurat noi”, a mai spus mămica.

Cristina Liscănoiu a depus plângere atât la Colegiul Medicilor din Vrancea, cât și la București. Ea solicită să se facă anchetă, iar cei care vor fi găsiți vinovați să fie trași la răspundere. „Am făcut plângere la Colegiul Medicilor din București și la Focșani. Vreau să se investigheze fiecare minut pe care l-am petrecut noi la spital și fiecare medic în parte să recunoască vina, să-și asume greșeala și să răspundă pentru ea. Vreau să se termine cu această bătaie de joc, vreau să fim tratați cu omenie, așa cum se întâmplă în spitalele din București. Rezultatul anchetei îl voi face public și sunt decisă să merg până în pânzele albe cu toți”, a încheiat educatoarea.  

Diagnosticul de peritonită, cel corect
 
Contactat telefonic, medicul de la Dumitrești, Fănica Jipianu, a spus că din punctul ei de vedere nu a greșit diagnosticul. Ea a precizat că la experiența pe care o are, a procedat exact cum se cuvenea și a trimis copilul la spital pentru a fi operat.
„Eu mi-am pus diagnosticul corect. Am considerat că este urgent pentru copil să ajungă la Spitalul din Focșani și i-am dat bilet de trimitere. Se poate verifica în registrul meu ce diagnostic am trecut, respectiv: peritonită generalizată în observație apendicită acută. Mama copilul nu s-a mai dus nici măcar acasă în acea zi, ci a plecat direct cu copilul la UPU la spital. Ce s-a întâmplat după, vă poate povesti mama copilului. Eu am ținut legătura telefonic cu ea și mi-a spus. Eu consider că mi-am făcut treaba corect și am știut ce are copilul, că totuși am ceva experiență ca medic. Trebuie să se vadă și încărcătura și schema, dar și sistemul acesta medical. Trebuie văzută, de asemenea, cât este de încărcată o gardă, că altfel ca medic nu te mai poți odihni. Mama are și ea dreptate. Dacă ar fi copilul tău ce ai face? Mama știe prin ce a trecut”, a spus doctorița.

Fiecare și-a făcut treaba

Medicii de la Spitalul Județean care sunt acuzați de educatoare spun că și-au făcut treaba, consultând copilul corect. Pediatrul Vasile Anuțoiu ne-a spus că el a procedat cum trebuie. „Am văzut copilul, care venise cu dureri de burtă și diaree, așa că am recomandat examen chirurgical și examen infecționist. La Pediatrie nu-l puteam interna, pentru că avea diaree. Am procedat corect. Și acum aș face la fel, pentru că asta e procedura. Dacă ea începe să arunce în stânga și dreapta, nu are ce face. A venit și la mine, la cabinetul privat, și m-a amenințat că face ea anchetă. N-are decât”, ne-a spus Anuțoiu.
Medicul infecționist Georgeta Șerban, șefa Secției de Boli Infecțioase, unde băiețelul a stat internat cu mama sa patru zile, ne-a spus că acesta se simțea mult mai bine la externare, nu mai făcea febră și nici nu mai avea scaune diareice. „Copilul a venit din UPU în secție cu dureri abdominale, febră și scaune diareice. I s-au făcut analize, iar rezultatul de la coprocultură a fost negativ. Deja, după două zile de antibiotic, nu mai făcea febră, iar la externare starea era favorabilă”, a spus aceasta.
Doctorul Costică Bâră, al doilea chirurg care l-a consultat pe copil, ne-a spus că în urma consultului nu s-a stabilit că avea apendicită acută. „A venit mama cu copilul, care era internat la Contagioase. L-am consultat și nu avea simptome de apendicită acută, mai ales că el era sub tratament de antispastice și antiinflamatoare. Când a venit la mine la consult nici nu-l durea burtica, iar asta poate să confirma și mama”, ne-a spus acesta. În schimb, medicul Ana Bontaș, primul chirurg care l-a consultat pe copil, a refuzat să facă vreo declarație. „Nu declar nimic. Este în desfășurare o procedură la Colegiul Medicilor, iar eu nu am voie să declar nimic”, a spus doctorița.
Reprezentanții Spitalului Județean susțin că băiatul a fost preluat foarte repede din UPU, deși mama spune că ar fi așteptat câteva ore. „În data de 14 ianuarie, copilul a venit însoțit de mamă la UPU și, deși era aglomerat, iar cazurile de urgență medicală se preiau conform codurilor de boală și nu după doleanțele pacienților, copilul a fost preluat cu prioritate. După ce l-a consultat medicul de gardă din UPU, a fost chemat chirurgul, apoi medicul infecționist, care au hotărât să interneze copilul sub tratament și supraveghere medicală în Secția de Infecțioase”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al instituției, Alina Cosma.

Colegiul Medicilor Vrancea face anchetă

Purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Vrancea, medicul Valentin Ochean, ne-a spus că a fost înregistrată o sesizare făcută de Cristina Liscănoiu, cazul urmând a fi discutat astăzi. „A fost înregistrată o sesizare depusă de această doamnă, iar joi (astăzi-n.r.) Colegiul Medicilor se va întruni într-o ședință, unde va fi discutat cazul. Apoi, va fi derulată o anchetă”, ne-a spus doctorul Ochean.

33 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?